wo. 9 jan 2019
We krijgen de voorbije weken en maanden erg veel berichten over tegenvallende economische cijfers, hoewel de Amerikaanse en Europese groei nog altijd boven hun potentieel niveau draaien. Maar de signalen voor een vertraging kunnen niet zomaar worden genegeerd. Denk daarbij aan de erg zwakke evolutie van de Duitse industriële productie gisteren (lees ook: Duitse industriële productie boert achteruit).
Vooruitkijkend stelt KBC hoofdeconoom Jan Van Hove dat de grootste economieën nog altijd goed zullen blijven presteren, wat in principe een goede voedingsbodem vormt voor de financiële markten. De onzekerheid die hand in hand gaat met Brexit, de Italiaanse begroting of de handelsoorlog zijn natuurlijk niet weg, maar kunnen in 2019 mogelijk wel zorgen voor ontspanning. Indien dit soort conflicten naar een oplossing evolueert, kunnen marktpartijen met opluchting reageren.
De belangrijkste schaduw over het sentiment en de globale groei wordt echter geworpen door een slabakkend China en een aantal opkomende economieën. Voorlopig kan de Chinese overheid voor extra economische stimuli zorgen, maar dat kost natuurlijk geld op een moment dat de schuldenlast in het land al erg hoog is. Dat kan ook kan gezegd worden van heel wat opkomende economieën, waardoor die ook scherp in de gaten gehouden moet worden.
Niettegenstaande die onzekerheden, overweegt de overtuiging dat er voldoende voedingsbodem is en blijft voor een gematigd optimisme ten aanzien van 2019.