do. 30 apr 2020

De kwartaalresultaten die DNB vandaag publiceerde, staan helemaal in het teken van provisies voor toekomstige probleemleningen. De Noorse bank zette in het kader van de coronacrisis en de instorting van de olieprijs een forse 5,8 miljard NOK opzij, en dat is het dubbel van wat analisten hadden verwacht. Los van de provisies zag KBC Asset Management-analist Joris Dehaes goede onderliggende resultaten, waardoor het "Kopen"-advies voor de aandelen ongewijzigd blijft.
Corona en olieprijs
De provisies die DNB opzij zet, zijn een rechtstreeks gevolg van de verwachte economische impact van Covid-19 en van de lage olieprijs. DNB heeft een relatief grote blootstelling aan de oliesector, zowel direct (4 tot 5% van de totale kredietportefeuille), maar vooral ook indirect, aangezien de Noorse economie nauw verweven is met de oliesector. De ineenstorting van de olieprijs is daardoor een jammerlijke schaduw op het verhaal van DNB.
Conservatief of negatief?
De vraag van vandaag is of DNB met zijn provisies in dit kwartaal heel conservatief is geweest door vooruit te lopen op de feiten, waardoor de provisies in volgende kwartalen langzaam kunnen normaliseren. Of zijn de hoge provisies een teken dat de kredietportefeuille van DNB risicovoller is dan gedacht? KBC AM neigt toch vooral naar het eerste scenario, hoewel de waarheid vermoedelijk ergens tussen beide scenario's ligt.
DNB lijkt de boekhoudkundige regels voor provisies strikt te hebben toegepast en gaat in zijn modellen uit van een zware economische verzwakking (erger dan in 2008-2009) en een lage olieprijs (lager dan in 2016). De bank geeft ook zelf aan dat het liever nu zware provisies aanlegt en hoopt een deel in de toekomst te kunnen terugnemen. Anderzijds valt niet te ontkennen dat de implosie van de olieprijs DNB sowieso harder dan gemiddeld raakt.
De visie van KBC Asset Management
Los van de discussie over de provisies, stipt analist Joris Dehaes aan dat de onderliggende resultaten van DNB het voorbije kwartaal goed waren. Daarnaast zijn er verschillende redenen om positief te blijven over het aandeel.
KBC AM is van mening dat de Noorse economie de volgende maanden sterk kan herstellen, geholpen door grote fiscale en monetaire stimuli. Daarnaast heeft DNB een stevige kapitaalbuffer die veiligheid biedt en de bank zal toelaten om op relatief korte termijn opnieuw een mooi dividend uit te betalen. DNB zal in december beslissen of het dividend van 2019 uitbetaald wordt, na de politieke beslissing om dit uit te stellen.
Tot slot denkt onze analist dat DNB binnen enkele kwartalen al kan terugkeren naar een rendement op het eigen vermogen boven 10%, al zullen de rentedalingen van de Noorse centrale bank wel wat wegen op de inkomsten van de bank.
Het aandeel staat vandaag licht onder druk, wat gezien de mooie stijging in de voorbije week en aangekondigde provisies van vandaag niet onlogisch is. Toch blijft KBC AM positief over DNB op langere termijn en ziet het de provisies in het tweede kwartaal - en zeker vanaf de tweede jaarhelft - al dalen.
Analist Joris Dehaes bevestigt de "Kopen"-aanbeveling en ziet de huidige koers nog steeds als een interessant instapmoment voor beleggers die door de volatiliteit op korte termijn heen kijken. Het koersdoel is 141 NOK.