wo. 11 sep 2019
13:22


TINC meldde sterke jaarcijfers, want de waarde van de portefeuille steeg met 9,7% tot 267,1 miljoen euro en de nettowinst steeg 4,8% tot 20,3 miljoen euro. Die groei is deels te wijten aan een eenmalige verlaging van de disconteringsvoet (van 8,26% naar 7,94%), maar onderliggend steeg het portefeuilleresultaat met 22,4% tot 24,8 miljoen euro. Dat is te danken aan hogere dividenden (+25,4%), ontvangen rente (+5,6%) en hogere niet-gerealiseerde winsten (+41,0%). De cijfers zijn zo sterk, dat KBC Securities vandaag het koersdoel verhoogt van 13 naar 13,5 euro.
Voor wie TINC niet kent
TINC is binnen het Belgische vastgoedsegment een vreemde eend. Het investeert enkel in lange termijn infrastructuurprojecten met het oog op stabiele dividenden en stabiele kasstromen. Het bedrijf kwam op 12 mei 2015 naar de beurs en is vandaag zo’n 325 miljoen euro waard. Het is voor 10,67% in handen van investeringsmaatschappij Gimv, terwijl de Belgische overheid via Belfius 11,5% aanhoudt. Beide kijken uit naar een dividend van ongeveer 0,5 euro (4,2% rendement), dat jaarlijks stabiel moet toenemen.
Portefeuille
TINC verhoogde tijdens het afgelopen boekjaar haar investeringsengagement in Storm Vlaanderen met 15 miljoen euro voor de realisatie van nieuwe windparken (ca. 45 MW) en nam een belang in een portefeuille vakantiehuizen van vakantiepark De Haan (B), samen goed voor 20 miljoen euro aan investeringstoezeggingen. Dat maakt dat Tinc in totaal 42,5 miljoen euro contractuele investeringstoezeggingen heeft lopen, voor bestaande en toekomstige participaties.
Na afsluiting van het boekjaar investeerde de groep 20 miljoen euro in Glasdraad (voor de aanleg van bijkomende glasvezelnetwerken in Nederland) en nam een meerderheidsbelang in windpark Kroningswind. Dat wordt gerealiseerd op het eiland Goeree-Overflakkee (ca. 80 MW) en verhoogt het bedrag aan investeringstoezeggingen met zo’n 40 miljoen euro tot naar schatting 102,5 miljoen euro.
Geografisch bevinden de huidige investeringen zich in België (79%), Nederland (10%) en Ierland (11%). KBC Securities ziet TINC niet meteen uitbreiden naar andere continenten, behalve dieper in Europa.
Ter herinnering: eind juni 2018 bestond de portefeuille van TINC uit investeringen in drie categorieën.
1. Publiek-private samenwerking (40%)
2. Hernieuwbare energie (39%)
3. Vraaggestuurde infrastructuur (21%)
De derde categorie betreft activa waarbij de inkomsten afhankelijk zijn van het daadwerkelijke gebruik ervan. Denk aan parkings waar de winst afhankelijk is van het aantal verkochte ticketjes of aan de recente investering in een nieuw Center Parcs complex. Dit soort activa staat dus haaks op een project zoals een tunnel die gefinancierd wordt door de overheid, ongeacht hoeveel mensen de brug gebruiken. Een tolbrug daarentegen is wel een goed voorbeeld.
Dividend
De groep stelt zoals verwacht een dividend voor van 0,50 euro, terwijl het dividend over 2018 0,49 euro per aandeel bedroeg (bruto rendement van 4,0%). Dat zal betaald worden op 23 oktober 2019 en is goed voor een bruto rendement van 3,92% op de slotkoers op 30 juni 2019. De uitkering zal geschieden onder de vorm van een kapitaalvermindering van 0,45 euro en een dividend van 0,05 euro.
Analist Joachim Vansanten mikt op een groei van die netto actiefwaarde met 1,3% per jaar. Daarnaast is hij overtuigd dat het dividend jaarlijks met 1,5% kan stijgen, aangezien beide cijfers eenzelfde trend volgen. En voor 2019 wordt gemikt op een coupon van 0,5 euro (4,2% bruto rendement).
KBC Securities schat dat elke investering van 10 miljoen euro het dividend kan verhogen met een extra 376 basispunten. Overduidelijk zal de capaciteit van het management om investeringsopportuniteiten te vinden dus belangrijk zijn voor het te verwachten dividend in de toekomst.
Kapitaalverhoging?
Omdat er vandaag zo’n 102,5 miljoen euro aan uitstaande verplichtingen zijn, terwijl de kaspositie ‘slechts’ 61,7 miljoen euro bedraagt, zal TINC in de nabije toekomst waarschijnlijk een kapitaalverhoging moeten/willen doorvoeren. De timing is gunstig, want er zou gemakkelijk vlot beschikbare financiering gevonden moeten worden, die daarenboven ook nog eens goedkoop is. Anderzijds is de timing evenwel onzeker omdat TINC in eerste instantie het bedrag van haar uitstaande verplichtingen kan verhogen en haar verplichtingen tijdelijk kan financieren met overbruggingskredieten op korte termijn. Op die manier kan er meteen meer geld getankt worden.
De visie van KBC Securities
De sterke resultaten zijn deels op het conto te schrijven zijn van lagere disconteringspercentages bij de berekening van de faire marktwaarde. Die aanpassing is niettemin gerechtvaardigd, aangezien die disconteringsvoet de voorgaande jaren stabiel blijf, ondanks de steeds lagere rentetarieven. Het koersdoel stijgt naar 13,5 euro.Analist Joachim Vansanten blijft van mening dat TINC de hoogste kwaliteit biedt én een premium dividendaandeel is, dat daarenboven geniet van een sterk concurrentievoordeel op het veld. Het advies daalt van “Opbouwen” naar “Houden” omdat de recente koershausse de premie ten opzichte van de intrinsieke waarde opkrikte tot 11,9%. Zo’n premie is terecht, omwille van een aanzienlijke expertise, een solide track record, het verwachte groeipotentieel en een vergelijking met soortgelijke bedrijven. Maar op het huidige niveau verkleint het opwaarts potentieel voor het aandeel wel aanzienlijk.
De belangrijkste drijfveren voor de koers van het aandeel zijn: de rente (een hogere of lagere disconteringsvoet), de evolutie van de energieprijzen en volumes, de omvang en samenstelling van de investeringsportefeuille, de hoogte van het dividend, de rente- en provisie-inkomsten en andere kleinere variabelen. Een aanzienlijke stijging van de rentevoeten zou voor een bedrijf als TINC een neerwaartse druk op deze premie kunnen zetten, maar zo’n rentescenario zit er de komende jaren zeker niet aan te komen.
