do. 6 jun 2019

Euronav (+2,6%) verloor de voorbije weken flink wat waarde op Euronext Brussel. In combinatie met de stabiele tot stijgende activaprijzen biedt dat volgens KBC Securities-analist Cédric Duinslaeger een mooie koopgelegenheid. Descheepvaartgroep werd bijgevolg tegen het licht gehouden, met als gevolg een koersdoelverhoging van 9 naar 10,5 euro. Tarieven en waarde van de schepen zijn de belangrijkste drijfveren.
Waarde van de schepen
Het nieuwe koersdoel is gebaseerd op de netto inventariswaarde van de vloot van Euronav, gewaardeerd aan historisch gemiddelde activaprijzen en op basis van de prijs de nieuwbouwschepen. Dat vertaalt zich in een premie van 10% ten opzichte van de huidige waardering van de vloot van 10,53 euro per aandeel, of 9,41 euro per aandeel.
De prijzen van nieuwbouwschepen en de koers van het aandeel Euronav zijn sterk gecorreleerd (>80%), waarbij de waarde van nieuwbouwschepen in stijgende lijn evolueert. Vorige week werd een potentiële verkoop van twee VLCC's voor 98 miljoen dollar aangekondigd, terwijl ook sprake was van een stijging van de marktprijzen van oudere schepen.
Bovendien is er aan de aanbodzijde sprake van een consolidatie op de scheepswervenmarkt. Koreaanse scheepswerven hebben de afgelopen twee jaar 58% van de VLCC's geleverd, maar zouden nu overspoeld kunnen worden met een enorme bestelling van 40 à 60 LNG-schepen uit Qatar (10 schepen per jaar). Hoe hoger de bezettingsgraad op de scheepswerven, hoe duurder de nieuwbouwprijzen worden en hoe langer de doorlooptijd. Dit heeft gevolgen voor oudere, actieve schepen.
Tarieven
De tarieven zullen naar verwachting in het tweede kwartaal een dieptepunt bereiken (het derde kwartaal van het jaar is seizoensgebonden het laagste niveau), om vervolgens in de tweede helft van 2019 te stijgen. De belangrijkste bijdragen zijn de komst van de nieuwe uitstootnormen voor de scheepvaart (IMO2020) en de toename van de Amerikaanse export. Verder is KBC Securities positief over de vrachttarieven voor de tweede helft van het jaar. Aanleiding is de ombouw van de vloot met ‘scrubbers’, die zwavel uit de uitlaatgassen moet halen en een deel van de Iraanse vloot die wellicht even uit omloop zal gehaald worden.
De mening van KBC Securities
In december schoof KBC Securities Euronav als één van de "Top Picks voor 2019" naar voren, met IMO2020 als een belangrijke factor in de sector. De impact van IMO 2020 dan ook is niet gering. De scheepvaart gebruikt hoofdzakelijk "bunker olie" als brandstof, die gekenmerkt wordt door een hoge concentratie aan zwavelstof. Dat is erg schadelijk voor het milieu en daar wil de IMO 2020-richtlijn komaf mee maken.
Na de verhoging van het koersdoel van 9 naar 10,50 euro hebben de aandelen een opwaarts potentieel van 42%. Voldoende reden ook om het "Kopen"-advies te herhalen.
