ma. 2 nov 2020

Corona slaat in Europa opnieuw bijzonder wild om zich heen. Overheden wilden bedrijven en de economie zoveel mogelijk sparen, maar zien zich nu toch verplicht om niet-essentiële winkels opnieuw te sluiten. Postbedrijven als bpost en PostNL zetten zich daardoor wél schrap voor een nieuwe opstoot van onlinewinkelen en de daarbij horende pakjesbonanza. De eerste coronagolf zorgde bij PostNL trouwens voor een langer dan verwachte uitloper in de zomermaanden. KBC Securities verhoogt vandaag het koersdoel voor zowel bpost als voor PostNL.
Corona geeft e-commerce rugwind
Met het verplichte telewerk voor bedrijven zal het vanaf vandaag opnieuw wat rustiger worden op de weg. Dat is dubbel goed nieuws voor bestelwagens die pakjes moeten afleveren: ze raken sneller op hun bestemming en de kans dat de ontvanger ook effectief thuis zal zijn, is groot. KBC Securities hield al rekening met een toename van de e-commerceactiviteit voor de rest van het jaar, maar had een nieuw rondje winkelsluitingen niet verwacht. Dat zal ongetwijfeld voor extra rugwind zorgen in het sowieso al drukke vierde kwartaal. En ook al zullen de winkels in het eerste kwartaal van 2021 normaal gezien opnieuw open gaan, toch zullen beperkingen ervoor blijven zorgen dat er meer online activiteit is dan normaal (coronavrees, mondmaskerverplichting, beperking van het aantal mensen in een winkel, bepaalde diensten die niet worden geleverd,…)
Hogere verwachtingen voor Bpost
Hoewel de zichtbaarheid voor de tweede jaarhelft zeer beperkt blijft, is KBC Securities-analist Thomas Couvreur van mening dat “fun shopping” niet meer aan de orde zal zijn tot er een vaccin beschikbaar is. Dat zal de pakjesactiviteiten van bpost ten goede komen. In tegenstelling tot de vorige schattingen stijgt de omzetverwachting met 3% tot 4,165 miljard euro voor 2020 en met 1,5% tot 4,259 miljard euro in 2021, aan de bovenkant van de marktverwachting. Dat vertaalt zich in een koersdoelverhoging van 8,5 naar 9 euro en een onveranderd “Kopen”-advies. Bpost publiceert morgen trouwens een kwartaalupdate over de voorbije maanden.
Bemoedigende kwartaalupdate PostNL
PostNL kwam deze morgen al met een stand van zaken over de voorbije maanden en daaruit bleek onder meer dat het succes van e-commerce zich sterker dan verwacht doorzette na de versoepeling van de lockdownmaatregelen in het voorjaar. Dat vertaalde zich in een omzet van 742 miljoen euro, terwijl slechts op 684 miljoen was gerekend.
- Het pakketvolume steeg in het derde kwartaal met 16,8%, met een eervolle vermelding voor de prestatie van kleine en middelgrote webwinkels. De omzet steeg van 401 miljoen euro in het derde kwartaal van 2019 naar 490 miljoen, tegenover 516 miljoen in het tweede kwartaal. De volumegroei gaf ook de EBIT een boost tot 49 miljoen euro, terwijl slechts op 31 miljoen was gerekend.
- De postvolumes daalden, zij het in een langzamer tempo dan in het tweede kwartaal, nl. met 10,4%. De volumes van de bulkpost daalden omdat de direct mail-campagnes werden uitgesteld. De omzet steeg met 11% tot 379 miljoen euro, deels aangedreven door de consolidatie van het overgenomen Sandd. De EBIT bleef vlak op 4 miljoen euro.
Vooruitkijkend herhaalt PostNL de verwachtingen die begin oktober werden uitgesproken, hetzij een genormaliseerde EBIT van ruim 175 miljoen euro en een vrije kasstroom die een een sterke verbetering zal laten zien. PostNL herhaalde ook dat de zichtbaarheid voor de rest van het jaar en 2021 beperkt is. Niettemin wordt de uitbetaling van het dividend over 2020 hervat.
KBC Securities verhoogt op basis van het kwartaalrapport van PostNL de EBIT-verwachtingen voor het vierde kwartaal en het boekjaar 2021. Zelfs in een post-Covid-omgeving, zal de sterke drang naar e-commerce en het efficiënter gebruik van de infrastructuur voordelen blijven opleveren voor PostNL. Het koersdoel gaat van 2,9 naar 3,4 euro bij een onveranderd “Kopen”-advies.
