do. 7 jan 2021

Het Franse Saint-Gobain verwacht dat de operationele winst in de tweede helft van 2020 boven de 2 miljard euro zal uitkomen. Dat impliceert dat de operationele winst voor het volledige boekjaar 2020 meer dan 2,8 miljard euro zal bedragen, terwijl de analistenschattingen iets onder de 2,5 miljard euro schommelen.
De sterke resultaten zijn een combinatie van een sterker dan verwacht vierde kwartaal, na een zeer degelijk derde kwartaal, en hogere prijzen voor zijn producten. In de geschiedenis van Saint-Gobain waren de marges op groepsniveau in de tweede jaarhelft nooit hoger.
De visie van KBC Asset Management
Volgens analist Alex Martens is dit zonder meer zeer positief nieuws. De marges zijn hoe dan ook de positieve verrassing en liggen zo'n 20% boven de analistenschattingen. Analisten zullen hun schattingen dan ook stevig zullen moeten optrekken.
De combinatie van hogere prijzen en stevige kostenbesparingen die sneller dan verwacht doorkomen, zorgt voor een stevige hefboom en zal de operationele winst ook in 2021 een stevige boost geven. De cashflowgeneratie zal dan ook zeer fors opveren, omwille van de hogere winst, het zeer strikte beheer van het werkkapitaal en het terugschroeven van het investeringsbudget. De hogere marges en cashflows hebben bij KBC AM een stevige impact op het DCF-model (Discounted Cash Flow), waardoor het koersdoel wordt opgetrokken van 44 euro naar 50 euro. De aanbeveling blijft "Kopen".
Het management maakt ook zijn beloften waar om de marges en cashconversie te verhogen. Dit zal volgens analist Alex Martens leiden tot een hogere waardering van het aandeel. De waardering blijft erg aantrekkelijk. Het aandeel noteert met een stevige korting t.o.v. zijn geschiedenis en de sector.
Tot slot stipt analist Alex Martens aan dat Saint-Gobain bovendien zal profiteren van de stimuluspakketten van de overheden om de economie terug aan te zwengelen en van de Europese Green Deal, waarbij Europa zoveel mogelijk gebouwen wil renoveren en energiezuiniger wil maken. Saint-Gobain heeft een grote blootstelling (40% van zijn winst) aan de renovatiemarkten.
Ook deze bedrijven kunnen profiteren van de Europese Green Deal
Saint-Gobain is trouwens niet het enige bedrijf dat volgens KBC AM een graantje kan meepikken van de Europese Green Deal.
In onderstaand dossier leggen de analisten uit wat de Green Deal precies inhoudt en zoomen ze in op de vijf belangrijkste thema’s: energie, mobiliteit, industrie, wonen en voeding. Per thema krijgt u een reeks concrete aandelentips, waarmee beleggers die op het thema willen inspelen meteen aan de slag kunnen.