do. 21 jan 2021

KBC Asset management blijft positief over de kunstmestproducenten Nutrien en CF Industries en dat omwille van een aantal redenen. Allereerst zijn de prijzen van de 3 grootste gewassen uit het dal gekropen. Dat betekent een te verwachte stijging van het beschikbare inkomen van de landbouwer, waardoor deze niet langer moet beknibbelen op de aankoop van kunstmest. Verder ziet het evenwicht tussen vraag en aanbod voor de kunstmesttypes K(kalium) en N(stikstof) er gunstig uit voor 2021. Specifiek voor stikstof speelt de positie van de VS op de kostencurve in het voordeel van de Noord-Amerikaanse producenten CF Industries en Nutrien. Bijgevolg zitten de prijzen van de kunstmeststoffen ook sinds enkele maanden in de lift.
Gewasprijzen in de lift
De prijzen van de 3 grootste gewassen (maïs, sojabonen, tarwe) zijn de laatste maanden sterk gestegen. Sinds 2013-2014 hebben de prijzen niet meer zo hoog gestaan. De voorbije 6 jaren stonden de prijzen laag als gevolg van de ene recordoogst na de andere, maar daar is dus recent verandering in gekomen. De stijging van de prijzen kunnen verklaard worden omwille van de volgende redenen:
- Omwille van de coronacrisis wordt opgemerkt dat landen – in navolging van de bevolking zelf – ook de drang hebben gekregen om te hamsteren. De internationale vraag is in 2020 bijgevolg sterk gestegen.
- De coronacrisis en de sterk gestegen internationale vraag zorgen voor logistieke bottlenecks.
- Vooral China is volop aan het importeren geslagen. Enerzijds stonden de voorraden er laag, anderzijds wil China zijn varkensstapel weer opbouwen nadat deze gedecimeerd werd door de Afrikaanse varkenspest. Deze varkens moeten hun eiwitten vooral halen van maïs en sojabonen.
- Op het zuidelijk halfrond, meer bepaald in Brazilië en Argentinië, is de recente oogst behoorlijk tegengevallen omwille van droogte veroorzaakt door La Niña. In deze landen worden er vooral sojabonen en maïs geteeld.
- De oogst van afgelopen zomer op het noordelijk halfrond viel voor Rusland ook behoorlijk tegen, eveneens omwille van droogte. Bovendien is Rusland een grote exporteur van tarwe. Merk op dat de hoge prijzen in de jaren 2007-2008 ook het gevolg waren van droogte.
- Hedge funds en andere speculanten hebben de stijgende prijzen ook opgemerkt en zijn speculatieve posities in gaan nemen, dewelke op hun beurt zorgt voor een verdere stijging van de prijzen.
Kostencurve voor N (stikstof) en prijzen voor kunstmest
De productie van stikstof is heel energie intensief. De kostprijs van de energiebron bepaalt dus in grote mate de competitiviteit van de producent. In de VS en Europa wordt aardgas gebruikt, in China zowel aardgas als steenkool. De VS heeft het geluk om over de goedkoopste energiebron te beschikken, namelijk aardgas. De lage aardgasprijzen in de VS zijn het gevolg van de hausse in schalieolie en -gas. China moet het doen met de duurste energiebron die er voor handen is, namelijk steenkool. China zet daardoor de internationale prijzen voor op stikstof gebaseerd kunstmest.
Voor de Amerikaanse producenten ziet het er goed uit. De aardgasprijs is laag en de prijsverschillen met andere regio's lopen de recente maanden op. Zo is de aardgasprijs in de VS (Henry Hub) momenteel bijna 3 keer goedkoper dan die in Europa (Rotterdam). En ook de steenkoolprijs in China (gebaseerd op de steenkool prijs die vanuit Australië naar China wordt geëxporteerd) zit de laatste maanden weer behoorlijk in de lift. Alleen maar goed nieuws voor CF Industries en Nutrien op dit front.
De prijzen van de drie belangrijkste kunstmeststoffen (N, P en K) zijn door de hierboven besproken positieve ontwikkelingen gestegen.
De mening van KBC Asset Management
KBC Asset management gelooft dat de hogere prijzen van kunstmest wel enige tijd kunnen aanhouden. Het zal CF Industries en Nutrien geen windeieren leggen. De analisten verhogen bijgevolg hun koersdoelen van 53 USD naar 60 USD voor Nutrien en van 42 USD naar 52 USD voor CF Industries.
Goed om weten is dat CF Industries zijn volledige omzet (van 2019) haalt uit de verkoop van op stikstof gebaseerde kunstmeststoffen. Nutrien is meer gediversifieerd: kalium (37%), stikstof (29%), fosfaat (5%), alsook inkomsten uit hun Retail divisie (29%).