vr. 12 jul 2019
9:05

In hun Benelux Morning Note zetten de analisten van KBC Securities (KBCS) voor dag en dauw al het nieuws over de door hen opgevolgde Benelux-bedrijven op een rij. Bolero vat de belangrijkste feiten - machtig makkelijk - voor u samen.
Nieuws
- Kiadis (advies KBC Securities: "Opbouwen" - koersdoel 10,50 euro)
- ANALYSE | Analist Lenny Van Steenhuyse nam het waarderingsmodel voor Kiadis onder de loep en verlaagde zowel het koersdoel als het advies. Hoewel de medische behoefte om klinische resultaten voor hematopoietische stamceltransplantaties (HSCT) te verbeteren hoog blijft, zit het sentiment rond bijkomende HSCT-therapieën op een dieptepunt, nadat het Italiaanse biotechbedrijf MolMed er niet in geslaagd is om de voorwaardelijke goedkeuring voor zijn genetisch gebouwde T-celtherapie Zalmoxis te verzilveren. Naast een mislukte vroege commercialiseringsfase onthulde het bedrijf dat tussentijdse resultaten van zijn lopende fase III-studie geen enkel voordeel konden aantonen van Zalmoxis op ziektevrije overleving (Disease-Free Survival, DFS). Dat maakt het onwaarschijnlijk dat het EMA deze zomer de voorwaardelijke goedkeuring van Zalmoxis zal vernieuwen. Hoewel ze vergelijkbaar zijn in omvang, vertonen de klinische data van Kiadis en MolMed - die gebruikt werden om een voorwaardelijke goedkeuring aan te vragen - zeer verschillende kenmerken. Daarom is KBCS van mening dat de fase-III-misser van MolMed niet beschouwd moet worden als een voorbode van het klinische ontwikkelingstraject van Kiadis in een laat stadium. Desondanks zal de fase III HATCY-studie geen 'walk in the park' zijn en is het mogelijk dat tussentijdse en definitieve uitlezingen niet duidelijk zijn. Daarnaast gelooft onze analist dat de EMA terughoudender zal worden bij het toekennen van de voorwaardelijke goedkeuring voor ATIR101, op basis van hun ervaring met MolMed's Zalmoxis. Dat bleek ook uit de benoeming van een wetenschappelijke adviesgroep die zal helpen bij het opstellen van een advies over de voorwaardelijke goedkeuring van het product door de markt. Daarmee verlaagt KBCS de slaagkans voor de EU-regio van 90% naar 80%. Nu de tijdlijn voor een mogelijke goedkeuring is verschoven naar 2020, schuift de geschatte nieuwe commerciële lanceerdatum bij KBCS op naar 2021 (eerder vierde kwartaal 2019). Ook in de VS zijn de tijdlijnen een jaar verschoven door de trager dan verwachte rekrutering van patiënten voor de HATCY-studie. De introductie op de Amerikaanse markt wordt nu verwacht voor 2023, met een onveranderde kans op succes van 75% (gedreven door de resultaten van fase III). Tot slot hebben twee kapitaalverhogingen en de overname van CytoSen Therapeutics voor een aanzienlijke verwatering gezorgd. Sinds het derde kwartaal van 2018 is het aantal uitstaande aandelen gestegen van 20,1 miljoen tot 29,5 miljoen. In combinatie met toenemende operationele uitgaven en aflossingen van schulden in de komende jaren (ca. 6,5 miljoen in 2019 en 2020), hebben deze factoren een aanzienlijke invloed op het uiteindelijke koersdoel bij KBCS.
- De visie van KBC Securities: Hoewel het klinische datapakket van Kiadis volgens analist Lenny Van Steenhuyse superieur blijft aan dat van MolMed, neemt hij een meer conservatieve houding aan t.a.v. de vooruitzichten van ATIR101 op het gebied van regelgeving. Als gevolg van de grotere onzekerheid over de voorwaardelijke goedkeuring van ATIR101 door de markt in de EU, de verschuiving van potentiële commercialiseringstermijnen, de aanzienlijke verwatering van het aandeel en de stijgende kosten van de schuldenlast, verlaagt KCBS het koersdoel van 20,5 naar 10,5 euro en het advies van "Kopen" naar "Opbouwen".
- Orange Belgium (advies KBC Securities: "Kopen" - koersdoel 23,00 euro)
- NIEUWS | Gisteren kondigden Proximus en Orange Belgium nabeurs aan dat ze een akkoord hebben bereikt om hun mobiele toegangsnetwerken te delen, die gepland, gebouwd en geëxploiteerd zullen worden door een nieuwe 50/50 joint venture. Beide exploitanten zullen hun transport- of kernnetwerk niet delen, waardoor ze gedifferentieerde end-to-end diensten kunnen blijven aanbieden. Orange Belgium verwacht dat de overeenkomst kan leiden tot een gecumuleerde besparing (operationele uitgaven en investeringen) van 300 miljoen euro over een periode van 10 jaar. Het bedrijf verwacht de komende 3 jaar 130 miljoen euro te spenderen voor de initiële opstartkosten. In totaal ligt het verwachte rendement over 10 jaar 3 keer zo hoog als Orange Belgium's Weighted Average Cost of Capital (WACC).
- De visie van KBC Securities: Volgens analist Ruben Devos ligt de overeenkomst tussen Proximus en Orange Belgium in lijn met de trend in Europa, waar verschillende operatoren commerciële akkoorden hebben bereikt om hun infrastructuur te delen. Met de stijgende vraag naar mobiele diensten, is het zinvol om het netwerk te delen en zo de kosten te drukken. Netwerkdeling kan ook helpen omdat het moeilijk is om bouwvergunningen voor mobiele infrastructuur te verkrijgen. De toegenomen investeringen in mobiele infrastructuur hebben geleid tot een groeiend aantal onafhankelijke bedrijven die eigenaar zijn van telecomtorens, die door de exploitanten worden betaald op basis van langetermijncontracten. Een dergelijke structurele scheiding kan echter door de telecomoperatoren als ongunstig worden beschouwd, omdat het netwerk als een kerndifferentiator wordt beschouwd, terwijl kostensynergieën van meerdere huurders van torens ook worden gerealiseerd door overeenkomsten voor gedeeld gebruik van het netwerk. De geschatte Net Present Value van de overeenkomst lijkt te suggereren dat de toegevoegde waarde in kostenbesparingen ligt, maar volgens onze analist zou dit ook kunnen leiden tot commerciële synergievoordelen, zeker gezien de vele opportuniteiten voor 5G. Het nieuws heeft geen impact op de investment case bij KBCS.
- Proximus (advies KBC Securities: "Houden" - koersdoel 28,00 euro)
- NIEUWS | Gisteren kondigden Proximus en Orange Belgium nabeurs aan dat ze een akkoord hebben bereikt om hun mobiele toegangsnetwerken te delen, die gepland, gebouwd en geëxploiteerd zullen worden door een nieuwe 50/50 joint venture. Beide exploitanten zullen hun transport- of kernnetwerk niet delen, waardoor ze gedifferentieerde end-to-end diensten kunnen blijven aanbieden. De overeenkomst zou leiden tot een jaarlijks terugkerend Cash Flow-voordeel van naar schatting 35 à 40 miljoen voor Proximus vanaf 2024, door lagere operationele uitgaven (huurprijzen, energie, herstelling en onderhoud) en investeringen (5G-implementatie, nieuwe sites en verplaatsing van de site). In totaal is over de periode 2021 - 2023 een investering van 140 miljoen euro nodig voor het opzetten van het netwerk, die gedeeltelijk zal worden gecompenseerd door een aantal initiële voordelen van het gedeelde netwerk. Daarom schat Proximus dat de incrementele kosten beperkt zullen zijn tot ca. 75 miljoen euro, gespreid over 2021-2023. Voor 2019 en 2020 wordt geen noemenswaardig effect verwacht.
- De visie van KBC Securities: Volgens analist Ruben Devos ligt de overeenkomst tussen Proximus en Orange Belgium in lijn met de trend in Europa, waar verschillende operatoren commerciële akkoorden hebben bereikt om hun infrastructuur te delen. Met de stijgende vraag naar mobiele diensten, is het zinvol om het netwerk te delen en zo de kosten te drukken. Netwerkdeling kan ook helpen omdat het moeilijk is om bouwvergunningen voor mobiele infrastructuur te verkrijgen. De toegenomen investeringen in mobiele infrastructuur hebben geleid tot een groeiend aantal onafhankelijke bedrijven die eigenaar zijn van telecomtorens, die door de exploitanten worden betaald op basis van langetermijncontracten. Een dergelijke structurele scheiding kan echter door de telecomoperatoren als ongunstig worden beschouwd, omdat het netwerk als een kerndifferentiator wordt beschouwd, terwijl kostensynergieën van meerdere huurders van torens ook worden gerealiseerd door overeenkomsten voor gedeeld gebruik van het netwerk. Het nieuws heeft geen impact op de investment case bij KBCS.
- Wessanen (advies KBC Securities: "Kopen" - koersdoel 10,50 euro)
- NIEUWS | De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten heeft het door PAI & Jobson ingediende bod goedgekeurd, waardoor het consortium het bod formeel kan uitbrengen. De biedingsperiode gaat in op 12 juli 2019 (9.00 uur CET) en eindigt op 6 september 2019 (17.40 uur CET). De prijs zal 11,36 euro per aandeel bedragen (ex dividend van 0,14 euro). Naast de steun van de raad van commissarissen en de raad van bestuur hebben ook de ondernemingsraden een positief advies gegeven. Het consortium deelt de visie van Wessanen om: (i) haar merken in kerncategorieën te laten groeien, (ii) haar activiteiten te verbeteren, (iii) een groene, aantrekkelijke en efficiënte onderneming op te bouwen en (iv) selectieve acquisities te doen. Het consortium zal een structuur opzetten waarbij het schuldniveau niet meer dan 6x de nettoschuld zal bedragen.
- De visie van KBC Securities: Analist Alan Vandenberghe begrijpt de redenering van Wessanen om privaat eigendom van een Private-Equityspeler te worden. Het bedrijf zal niet langer onderhevig zijn aan kwartaalrapportering, noch aan volatiliteit van de aandelenkoersen, en tegelijkertijd zal het een beroep kunnen doen op het netwerk en de fondsen van PAI. Dat geldt des te meer in een snel veranderende markt. Desalniettemin is KBCS van mening dat de geboden prijs het langetermijnpotentieel van de onderneming onderschat. Jobson rolt een aanzienlijk deel van zijn positie door, wat het vertrouwen in het toekomstpotentieel van Wessanen onderstreept, maar ook impliceert dat zijn belangen niet op één lijn liggen met die van andere aandeelhouders. KBCS bevestigt het advies en koersdoel voor de aandelen.
Advies- en/of koersdoelwijzigingen KBC Securities
- KBC Securities verlaagt het advies voor Kiadis van "Kopen" naar "Opbouwen" en het koersdoel van 20,5 naar 10,5 euro per aandeel.