wo. 7 aug 2019
9:00

In hun Benelux Morning Note zetten de analisten van KBC Securities (KBCS) voor dag en dauw al het nieuws over de door hen opgevolgde Benelux-bedrijven op een rij. Bolero vat de belangrijkste feiten - machtig makkelijk - voor u samen.
Nieuws
- ABN Amro (advies KBC Securities: "Verkopen" - koersdoel 16,00 euro)
- RESULTATEN | In het tweede kwartaal bedroeg de onderliggende nettowinst 693 miljoen (prognose KBCS 616 mln, consensus 638 miljoen) en kwam de nettowinst uit op 667 miljoen (prognose 611 miljoen). De resultaten omvatten een belangrijke eenmalige kost van 114 miljoen euro door een Retail review opgelegd door de Nederlandse toezichthouder DNB. De Nederlandse toezichthouder DNB heeft ABN immers gevraagd haar 5 miljoen klanten in Nederland en de risicocategorisering te beoordelen. Er wordt geen onderzoek gevoerd naar ABN, maar er kunnen sancties en een mogelijke boete volgen. ABN nam bijgevolg een eenmalige last van 114 miljoen euro in Retail in de boeken. De opbrengsten bedroegen 2.321 miljoen euro tegenover de verwachte 2.224 miljoen en €2.224 miljoen en kregen een duwtje in de rug door de verkoop van Stater, goed voor 130 miljoen. De kost-inkomstenratio (excl. eenmalige kosten) lag ver onder de geschatte 55,4%, terwijl de kernkapitaalratio (Common Equity Tier 1) van 18,0% in lijn met de prognoses lag, maar die omvat wel een kapitaalaftrek door de regelgever. Het interimdividend van 0,60 euro per aandeel lag iets onder de schatting van KBCS (0,65). ABN gaf aan dat de druk op de netto interestinkomsten sterk is en zich door de lage rente verder opstapelt. Tot eind 2020 houdt de bank rekening met een impact van 20 miljoen euro per kwartaal, waardoor de netto interestinkomsten in 2020 onder de prognoses van KBCS zouden uitkomen.
- De visie van KBC Securities: Hoewel ABN de schattingen wist te verslaan, zijn de resultaten volgens analist Jason Kalamboussis eerder bijzaak. De beoordeling door de Nederlandse toezichthouder zal beleggers volgens hem afschrikken, omwille van de mogelijke boete. Bovendien neemt de druk op de netto interestinkomsten toe en ligt het interimdividend onder de verwachtingen. Ook de bezorgdheid over de diamantsector blijft, hoewel de waardeverminderingen in het tweede kwartaal beter waren. Die kwesties kunnen ABN ook beperken in het nastreven van overnames, zoals bijv. Degroof Petercam. KBCS verlaagt het advies voor ABN van "Afbouwen" naar "Verkopen" en het koersdoel van 27 naar 16 euro per aandeel..
- Adyen (advies KBC Securities: "Afbouwen" - koersdoel 605,00 euro)
- NIEUWS | Gisteren kondigde Mastercard aan dat het een groot deel van de activiteiten van de Deense betalingsdienstprovider Nets Corporate Services zal overnemen. Dit segment omvat clearing, instant betalingsdiensten en oplossingen voor e-facturatie. Mastercard zal (omgerekend) 2,85 miljard euro betalen voor dit bedrijf, wat resulteert in een EV/Sales-ratio van 7,5. Ter vergelijking: Adyen zit op een EV/Sales van 35,8 in 2019.
- De visie van KBC Securities: Nets heeft de ambitie om geografisch uit te breiden, voortbouwend op zijn positie als marktleider in de Scandinavische landen. Die strategische doelstelling zal waarschijnlijk een impuls krijgen door de instroom van kapitaal. Hoewel dit in theorie tot meer concurrentie voor Adyen zou kunnen leiden, zijn de handelaren die Nets op het oog heeft over het algemeen aanzienlijk kleiner dan klanten waarop Adyen mikt. Vanuit het oogpunt van Mastercard is deze deal volledig neutraal voor Adyen. Mastercard zal in staat zijn om zijn serviceaanbod te verbeteren t.o.v. alle gepartnerde betaalserviceproviders, waaronder Adyen en het merendeel van de andere aanbieders. Al met al verwacht analist Thomas Couvreur geen materiële impact voor Adyen, waardoor het koersdoel en advies ongewijzigd blijven. Onze analist blijft van mening dat het aandeel overgewaardeerd is.
- Ahold Delhaize (advies KBC Securities: "Kopen" - koersdoel 26,00 euro)
- RESULTATEN | AD rapporteerde over het tweede kwartaal een omzet van 16,3 miljard (prognose KBCS 16,2 miljard/Consensus 16,3 miljard), rEBIT van 594 miljoen (KBCS 604 mln/CSS 596 mln), marge evan 3,6% (KBCS 3,7%/CSS 3,6%) en een onderliggende winst per aandeel van 0,35 euro (KBCS 0,34/CSS 0,33). In de VS, waar de omzet en rEBIT werden beïnvloed door een staking, stegen de verkopen met 6,2%. In Nederland boekte de AD een vergelijkbare groei van 3,8% (KBCS 3,5,5%/CSS 3,2%) en een groei van 4,2%. Ondanks de solide omzetontwikkeling daalde de rEBIT-marge met 30 basispunten, door investeringen in het nieuwe Fresh-concept, digitale initiatieven en e-commerce. In België bleeft de verkoop stabiel op jaarbasis, maar boekten de marges vooruitgang. De gerapporteerde winst kwam uit op 334 miljoen (KBCS 366 miljoen/CSS 364 miljoen) omdat de rentekosten en eenmalige baten hoger waren dan verwacht. AD zal een interimdividend van 0,30 euro per aandeel uitkeren. De vrije kasstroom bedroeg 486 miljoen en de nettoschuld steeg met 438 miljoen euro door de dividenduitkering (784 miljoen euro) en het aandeleninkoopprogramma (325 miljoen euro). AD bevestigt de prognoses voor het volledige boekjaar: iets lagere marges, een laag eencijferige groei van de onderliggende winst per aandeel en een vrije kasstroom van 1,8 miljard euro.
- De visie van KBC Securities: Al met al gelooft analist Alan Vandenberghe dat AD een goede cijferset heeft gerapporteerd. Optisch gezien precies in lijn met de verwachtingen, maar onderliggend waren de prestaties volgens hem beter dan verwacht, vooral in de VS. Positief is dat de AD in de tweede jaarhelft geen verdere gevolgen verwacht van de Stop & Shop-staking en dat de prognoses werden bevestigd, wat het sentiment moet ondersteunen. Tegen 5,8x de verwachte EV/EBITDA voor 2020 en een verwachte koers-winstverhouding van 11x voor 2020 is het aandeel volgens KBCS aantrekkelijk gewaardeerd. Met de verwachting dat het momentum positief wordt, wordt het koopadvies bevestigd.
- Care Property Invest (advies KBC Securities: "Houden" - koersdoel 24,00 euro)
- NIEUWS | Care Property Invest kondigt de aankoop van villa Wulperhorst aan in het Nederlandse Zeist (nabij Utrecht) aan. Het betreft een herontwikkelingsproject dat in totaal 38 eenheden (uitbreidbaar tot 44) zal omvatten, verdeeld over twee gebouwen. CP Invest heeft het pand verworven door middel van een erfpacht van 50 jaar (hernieuwbaar). De totale investering wordt op ca. 13 miljoen euro geraamd. Het project zal eind 2020 worden opgeleverd en wordt uitgebaat door Valuas Zorggroep op basis van een huurovereenkomst op lange termijn van het type triple net (min. 25 jaar).
- De visie van KBC Securities: Volgens analist Jan Opdecam is het goed om te zien dat CP Invest gestaag blijft groeien, met een grotere focus op Nederland. Deze acquisitie zet de kwalitatieve vastgoedportefeuille van CP Invest opnieuw in de verf. Ook de uitbater van het project, die gespecialiseerd is in kleinschalige innovatieve zorg, heeft de ambitie om te groeien, waardoor KBCS toekomstige samenwerking niet uitsluit. Onze analist schat de opbrengst van het project tussen de 5,7% en 6%. Omdat externe uitbreiding in het waarderingsmodel is voorzien, heeft het nieuws geen impact op de investment case.
- Corbion (advies KBC Securities: "Houden" - koersdoel 28,00 euro)
- RESULTATEN | In het tweede kwartaal van 2019 realiseerde Corbion een omzetstijging van 7,4% (+0,4% organisch) tot 243,0 miljoen euro (prognose KBCS +5,6% tot 238,8 miljoen, Consensus +7,8% tot 243,9 miljoen). De EBITDA (exclusief eenmalige posten) steeg naar 36,5 miljoen euro (KBCS en CSS +10,6% tot 36,4 miljoen). In alle divisies ging de omzet hoger: +7,7% in Ingredient Solutions (+1,3% organisch), +9,8% in Food (+2,3% organisch), +1,7% in Biochemicals (-1,8% organisch) en +3,3% in Innovation Platforms (-11,5% organisch).
- Vooruitzichten: Corbion heeft de omzetprognose voor het volledige boekjaar verlaagd: terwijl initieel werd gemikt op een een organische groei van de netto-omzet van 3-6%, zou dit nu "in de buurt van 3-6%" moeten uitkomen. Ingredient Solutions zou organische netto-omzetgroei moeten zien binnen een marge van 1-2% (vs. 2-4% eerder), met een versnelling van de organische groei in de tweede jaarhelft. Voor Biochemicals wordt nu voor het volledige boekjaar een omzetdaling verwacht (eerder: groei aan de onderkant van de vork 3-10%). Innovation Platforms zou nog steeds een organische groei van meer dan 20% moeten boeken met een aangepast EBITDA-verlies dat naar verwachting niet hoger zal zijn dan -35 miljoen euro.
- De visie van KBC Securities: De resultaten lagen ruwweg in lijn met de verwachtingen van KBCS en de consensus wat betreft de aangepaste EBITDA, terwijl het bedrijf de omzetprognose voor het volledige boekjaar licht verlaagde. Analist Wim Hoste blijft Corbion waarderen voor zijn sterke leiderspositie in de wereldwijde melkzuurmarkt, met ook enkele interessante groeimogelijkheden op lange termijn. Koersdoel en advies worden bevestigd.
- Materialise (advies KBC Securities: "Houden" - koersdoel 20,50 dollar)
- RESULTATEN | In het tweede kwartaal steeg de omzet van Materialise met 7,4% op jaarbasis tot 48,4 miljoen (prognose KBCS 48,8 mln), terwijl de gecorrigeerde EBITDA daalde tot 5,06 miljoen (KBCS 6,77 mln) t.o.v. de 5,22 miljoen een jaar eerder. De gecorrigeerde EBITDA-marge kwam uit op 10,5% (11,6% een jaar eerder). In de divisie Software ging de omzet 2,1% hoger tot tot 9,32 miljoen euro (KBCS 10,29 mln), maar de EBITDA daalde tot een enigszins teleurstellende 2,06 miljoen euro (vs. prognose KBCS 3,27 mln en 2,86 mln een jaar eerder). De EBITDA-marge daalde van 31,3% naar 22,1%. De divisie Medical realiseerde een omzetstijging met 17,3% op jaarbasis tot 4,55 miljoen (KBCS 14,29 mln) en de EBITDA kwam uit op een mooie 2,74 miljoen euro (vs. prognose KBCS 2,23 mln en 2,12 miljoen een jaar eerder). Hierdoor steeg de EBITDA-marge op jaarbasis van 17,1% naar 18,8%. In de divisie Manufacturing steeg de omzet met 5,0% op jaarbasis tot 24,55 miljoen (KBCS 24,22 mln) en de EBITDA klom tot 2,84 miljoen (vs. prognose KBCS 3,69 mln en 2,26 miljoen een jaar eerder), goed voor een stijging van de EBITDA-marge van 9,7% naar 11,5%. De brutowinst kwam uit op 26,53 miljoen euro (KBCS 26,9 miljoen), wat een marge van 54,8% betekent. Omdat verschillende kostenposten in totaal 8,4% hoger gingen tot 27,9 miljoen euro, daalde de EBIT tot 0,04 miljoen (0,93 miljoen een jaar eerder). Het nettoverlies bedroeg 0,30 miljoen euro. De liquide middelen kwamen uit op 108,9 miljoen euro (115,5 miljoen eind 2018) en door de brutoschuld van 107,7 miljoen was er nog steeds een kleine nettokaspositie.
- De visie van KBC Securities: De vooruitzichten voor het volledige boekjaar blijven binnen de vorige doelstellingen. Materialise verwacht een sterkere financiële prestatie in de tweede jaarhelft, deels door de verwachte bijdrage van de overname van een 75%-belang in Engimplan aan de omzet en EBITDA. Analist Guy Sips handhaaft het koersdoel en advies voor de aandelen. Omdat Materialise aangaf dat de gecorrigeerde EBITDA voor 2019 dichter bij de onderkant van de bandbreedte (€ 29 miljoen) zal liggen, werd de winstgevendheid in het waarderingsmodel licht verlaagd.
- Sofina (advies KBC Securities: "Houden" - koersdoel 170,00 euro)
- NIEUWS | Sofina investeert 150 miljoen euro in Drylock Technologies, een specialist in hygiëneproducten. Met de investering verwerft Sofina ongeveer 25% van de aandelen. Bart Van Malderen blijft de meerderheidsaandeelhouder, voorzitter en CEO van Drylock Technologies. Het kapitaal zal worden gebruikt om de toekomstige groei te financieren, met als doel de 9 bestaande fabrieken uit te breiden met nieuwe machines en gebouwen. Drylock Technologies telt momenteel meer dan 2.500 medewerkers en heeft vestigingen in Rusland, Italië, Tsjechië, Spanje, de VS en Brazilië. Vorig jaar realiseerde het bedrijf een omzet van 400 miljoen euro. Voor 2019 mikt het op 500 miljoen euro.
- De visie van KBC Securities: Het eigen vermogen van Drylock is gewaardeerd op ca. 600 miljoen euro. Met een nettoschuld van 130 miljoen euro wordt de waarde van het bedrijf volgens analist Joachim Vansanten op 730 miljoen euro geraamd. Ervan uitgaand dat Drylock een EBITDA-marge van 11% heeft, voorspelt hij dat de EBITDA in 2019 55 miljoen euro zal bedragen, wat een EV/EBITDA-multiple van 13,3x betekent. Gezien de omvang ziet KBCS dit als een langetermijninvestering voor Sofina, die goed is voor ca. 30% van de nettokaspositie. KBCS schat de huidige intrinsieke waarde van Sofina op 207,6 euro per aandeel, wat een discount van 17,81% betekent, iets boven het 2-jaarsgemiddelde van 16,7% (5-jaarsgemiddelde: 24,3%). KBCS verhoogt het koersdoel van 160 naar 170 euro per aandeel, gebaseerd op de beoogde ondernemingswaarde (TEV) 206,4 euro per aandeel en een korting van 17%. Het advies blijft "Houden".
Advies- en/of koersdoelwijzigingen KBC Securities
- KBC Securities verhoogt het koersdoel voor Sofina van 160,00 naar 170,00 euro per aandeel bij een ongewijzigd "Houden"-advies.
- KBC Securities verlaagt het advies voor ABN Amro van "Afbouwen" naar "Verkopen" en het koersdoel van 27,00 naar 16,00 euro per aandeel.