vr. 30 aug 2019
9:05

In hun Benelux Morning Note zetten de analisten van KBC Securities (KBCS) voor dag en dauw al het nieuws over de door hen opgevolgde Benelux-bedrijven op een rij. Bolero vat de belangrijkste feiten - machtig makkelijk - voor u samen.
Nieuws
- Ackermans & van Haaren (advies KBC Securities: "Opbouwen" - koersdoel 140,00 euro)
- UPDATE | AvH rapporteerde over de eerste jaarhelft een winststijging van 90,5% tot 212,9 miljoen euro, vooral door de meerwaarde op de verkoop van Residalya. De bijdrage van AvH's belangrijkste participaties daalde met 18,7% tot 99,4 miljoen (HY18: 122,3 miljoen), wat naar verwachting hoger zal zijn in de tweede jaarhelft, maar niet zoals de recordbijdrage over het volledige boekjaar 2018. De daling was vooral te wijten aan lagere bijdragen van CFE, Extensa en Sipef, wat ruimschoots werd gecompenseerd wordt door de stijging van de bijdrage van het groeisegment. De bijdrage van de bankactiva bleef grotendeels stabiel. De nettokaspositie steeg tot 261,6 miljoen.
- De visie van KBC Securities: Analist Joachim Vansanten schat de intrinsieke waarde van AvH op 128,4 euro per aandeel, wat een premie van 0,6% inhoudt. De investment case van KBCS blijft overeind.
- Beter Bed Holding (advies KBC Securities: "Houden" - koersdoel 2,50 euro)
- RESULTATEN | Uit de trading update op 19 juli bleek al dat Beter Bed in de eerste jaarhelft een omzetstijging van 9% op jaarbasis realiseerde, tot 94,2 miljoen euro. In de Benelux - waar het marktaandeel steeg - groeide de omzet met 6,4% (4,6% like-for-like) tot 83,1 miljoen. De divisie New Business (Zweden & Groothandel) realiseerde een omzetstijging van 35,4% (tot 11,1 miljoen), terwijl de DACH-regio (Duitstalige landen) als beëindigde bedrijfsactiviteiten worden gerapporteerd. Inclusief het effect van IFRS 16 (+ 7,2 miljoen euro) rapporteerde Beter Bed een EBITDA van 11,2 miljoen voor de resterende activiteiten, goed voor een marge van 11,9%. Netto rapporteerde de groep een verlies van 0,7 miljoen euro uit voortgezette bedrijfsactiviteiten, maar omdat de stopgezette activiteiten van de DACH-regio 21,9 miljoen verlies boekten, kwam Beter Bed uiteindelijk op een verlies van 22,7 miljoen euro uit (prognose KBCS -6,8 miljoen), incl. een bijzondere waardevermindering van 6,7 miljoen. Voor Matratzen Concord zitten de onderhandelingen in een vergevorderd stadium. Voor de overige activiteiten verwacht het bedrijf in de toekomst een stabiele groei. De kaspositie bedroeg 3,8 miljoen euro, met een schuld (incl. IFRS 16) van 76,9 miljoen (IFRS 16 effect van € 42,8 miljoen).
- De visie van KBC Securities: De update van vandaag biedt volgens analist Alan Vandenberghe inzicht in de winstgevendheid van de resterende activiteiten. Hij is van mening dat dit overeenkomt met het KBCS-scenario en verwacht dat de winstgevendheid in de toekomst zal verbeteren naarmate de genomen maatregelen hun vruchten afwerpen. Onze analist is ook blij met de toename van het marktaandeel in de Benelux. Nu de liquiditeitsproblemen zijn aangepakt, is de exit van Matratzen Concord nog een onzekere factor. In afwachting van meer duidelijkheid daarover, blijft KBCS voorlopig liever aan de zijlijn staan met een "Houden"-advies.
- Bone Therapeutics (advies KBC Securities: "Opbouwen" - koersdoel 10,50 euro)
- RESULTATEN | In de eerste jaarhelft kwamen de bedrijfsinkomsten uit op 1,68 miljoen (tegenover 1,88 miljoen een jaar eerder), met een bedrijfsverlies van 5,44 miljoen (6,08 miljoen 1H18). De cash en cashequivalenten bedroegen 13,16 miljoen euro, met een cash burn van 5,12 miljoen, wat lager was dan een jaar eerder (7,90 miljoen). Voor het volledige boekjaar mikt Bone op een cash burn van 12-13 miljoen euro, wat zou moeten volstaan tot het einde van het derde kwartaal van 2020. Die schatting omvat de opbrengst van 8,5 miljoen uit een private plaatsing van nieuwe aandelen en de obligatieplaatsing in juni 2019. Bone kondigde aan dat Gloria Matthews wordt benoemd als onafhankelijk bestuurder. Olivier Godeaux neemt voortaan de CMO-rol op en Benoît Moreaux wordt CTO/CSO; twee profielen met relevante ervaring in de aanloop naar een commerciële lancering.
- R&D: Voor de fase I/IIa-studie met ALLOB bij vertraagd-helende breuken voldeden alle 21 patiënten aan het primaire eindpunt, zonder veiligheidsissues. In de tweede jaarhelft volgt een CTA-indiening (Clinical Trial Application) in de EU en de VS met het oog op een fase IIb/III-studie. Voor de fase IIa-studie met ALLOB bij vertebrale fusie werden positieve resultaten (12 maanden follow-up) gecommuniceerd bij 30 patiënten. De studie was bedoeld om de veiligheid en doeltreffendheid te evalueren van de toevoeging van ALLOB aan de standaardprocedure. Voor viscosupplement JTA-004 bij artrose van de knie wordt in de tweede jaarhelft een CTA-aanvraag ingediend in de EU en de VS voor de opstart van een fase III-studie.
- De visie van KBC Securities: Analiste Sandra Cauwenberghs concludeert dat de cashpositie van 13,2 miljoen (die onlangs werd aangevuld met een private placement/obligatie-uitgifte) de verdere ontwikkeling van de belangrijkste activa zal ondersteunen, nl. ALLOB in 2 indicaties (vertraagd-helende breuken en vertebrale fusie), en het viscosupplement voor de behandeling van artrose in de knie. Bone bereidt zich voor op 2 studies in een laat stadium met ALLOB in vertraagd-helende breuken en het JTA-004 viscositeitssupplement dat het voortouw neemt. De veranderingen op het niveau van de directie en de raad van bestuur worden door KBCS positief onthaald en zijn volgens onze analiste een versterking in de aanloop naar de commerciële lancering.
- CFE (advies KBC Securities: "Kopen" - koersdoel 115,00 euro)
- RESULTATEN | In de eerste jaarhelft kwam de omzet van CFE uit op 1.848 miljoen euro, een daling met 0,7% op jaarbasis en in lijn met de verwachtingen van KBCS. De EBITDA van 207 miljoen euro (incl. IFRS16-impact van 8,6 miljoen) lag niettemin ruim onder de verwachtingen (KBCS: 242 miljoen), te wijten aan DEME en Contracting. Ook het nettoresultaat van 42,7 miljoen kwam onder de verwachtingen uit (KBCS 68 miljoen). De orderportefeuille bleef relatief stabiel, terwijl met nieuwe contracten voor de verdieping van de Elbe en Hornsea Two op een stijging werd gerekend. Toch dient te worden opgemerkt dat twee orders (Saint-Nazaire en Fehmarnbelt) nog niet in de cijfers werden opgenomen. De nettoschuld steeg aanzienlijk tot 958 miljoen door het investeringsprogramma van DEME, maar ook door een lichte stijging van het werkkapitaal.
- Vooruitzichten: DEME verwacht dat de opbrengsten in 2019 stabiel zullen blijven, met een EBITDA-marge in lijn met die van 2018 (17,3%, terwijl de vorige prognoses tussen de 16-20% lagen). De inkomsten uit Contracting zouden een gematigde groei moeten vertonen (eerdere prognose: 'minstens stabiel'), met bedrijfsinkomsten in de buurt van 2018 (eerdere prognose: 'lichte stijging'). Het bedrijfsresultaat van Vastgoed zou hoger dan een jaar eerder zijn (eerdere prognose: 'relatief stabiel').
- De visie van KBC Securities: De omzet van CFE lag in lijn met de verwachtingen van KBCS, maar de EBITDA en het nettoresultaat lagen goed onder de verwachtingen, zowel bij DEME als bij Contracting. Analist Bart Cuypers is van mening dat de consensusschattingen voor het boekjaar 2019 aangepast zullen moeten worden. Gezien de sterke prestatie van het aandeel sinds medio augustus (+12%) verwacht onze analist vandaag een negatieve koersreactie, maar dat beschouwt hij - gezien de lage waardering - als een opportuniteit om te kopen.
- Recticel (advies KBC Securities: "Opbouwen" - koersdoel 10,00 euro)
- RESULTATEN | Recticel had stevig wat katten te geselen in de eerste jaarhelft, maar deed het al bij al beter dan gevreesd. De bedrijfskasstroom (REBITDA) daalde 15,4% tot 58,4 miljoen (vs. prognose 53,6 miljoen euro). De divisie Flexible Foams deed het beter dan verwacht (omzet -13,1% en EBITDA +20,8%), terwijl Isolation het zwakke broertje was (omzet -2,2%, EBITDA -35%, deels door opstartkosten).
- De visie van KBC Securities: De winstgevendheid van de divisies was volgens analist Wim Hoste verrassend, met een veel sterker dan verwachte Flex Foams-divisie en een zwakker Isolation (deels door opstartkosten). De jaardoelstelling werd verlaagd van een hogere aangepaste EBITDA op vergelijkbare basis naar een aangepaste EBITDA in lijn met vorig jaar, wat iets beter is dan de prognoses van KBCS en de consensus. Een opluchting, voor analist Wim Hoste. KBCS blijft veel waarde zien in Recticel en herhaalt het koersdoel en advies.
- Resilux (advies KBC Securities: "Opbouwen" - koersdoel 160,00 euro)
- RESULTATEN | De omzet van Resilux steeg in de eerste jaarhelft met 11,3% tot 214,4 miljoen euro, dankzij een combinatie van hogere volumes, hogere gemiddelde grondstofprijzen en positieve wisselkoerseffecten. De verkochte volumes van preforms en flessen ging op jaarbasis 6,4% hoger, voornamelijk door capaciteitsuitbreiding, maar Resilux rapporteerde wel een lichte daling van de verkochte volumes van geblazen flessen. Hoewel de weersomstandigheden in het voorjaar niet ideaal waren, zette de groei van de preforms zich in bijna alle Europese regio's door (behalve Frankrijk). In Noord-Amerika daalden de volumes. De toegevoegde waarde steeg (met 0,7% op jaarbasis tot 45,4 miljoen) minder sterk dan verwacht door lagere output en opstartkosten van nieuwe fabrieken en kosten voor de sluiting van een oude recyclagefabriek. Bijgevolg daalde de EBITDA met 1,0 miljoen tot 22,0 miljoen (bijna geen impact van IFRS16). De nettowinst kwam uit op 7,8 miljoen euro tegenover 9,9 miljoen een jaar eerder. Resilux investeerde netto 17,4 miljoen (18,5 miljoen in 1H18) in nieuwe fabrieken, capaciteitsuitbreiding (5 lijnen tot nu 100) en in matrijzen. De nettoschuld was met 76,2 miljoen hoger dan verwacht, vooral door de stijging van het werkkapitaal en slechts in beperkte mate door IFRS16. Resilux mikt tegen eind 2019 op een nettoschuld/EBITDA van ca. 1x en schat de kapitaalinvesteringen in de tweede helft van 2019 op 'slechts' 8,0 miljoen.
- De visie van KBC Securities: Analist Guy Sips heeft het waarderingsmodel geactualiseerd, omdat Resilux verwacht dat de investeringen ook zullen leiden tot een groei van de volumes in de tweede jaarhelft. Het bedrijf schat dat de EBITDA minstens in lijn zal liggen met die in de tweede helft van 2018 (20,8 miljoen euro). Onze analist is verheugd dat de schuld tegen eind 2019 verder zal dalen. KBCS gaat nu uit van 43,6 miljoen euro EBITDA en 16,7 miljoen euro nettowinst voor het boekjaar 2019. Als gevolg hiervan wordt het koersdoel (gebaseerd op Discounted Cash Flow waarderingsmethode) verlaagd van 170 naar 160 euro bij een ongewijzigd "Opbouwen"-advies.
- Smartphoto Group (advies KBC Securities: "Opbouwen" - koersdoel 16,25 euro)
- RESULTATEN | Smartphoto boekte in de eerste jaarhelft een omzetstijging van 8,6% op jaarbasis tot 19,0 miljoen euro (+8,3% bij constante wisselkoersen). Volgens Smartphoto Group zorgen verdere verbeteringen aan de websites, gericht op mobiele apparaten, voor een versnelling van de groei ten opzichte van vorig jaar. De focus op "geschenken" in combinatie met bestelgemak voor mobiele gebruikers levert steeds betere resultaten op. De EBITDA (vóór IFRS 16) ging op jaarbasis 15,8% hoger tot 2,1 miljoen euro of 2,5 miljoen inclusief de toepassing van IFRS 16. Ondanks het seizoensgebonden karakter behaalde Smartphoto in de eerste jaarhelft een positief nettoresultaat van 1,1 miljoen euro, een verbetering van 40,3% op jaarbasis. De netto kaspositie (excl. IFRS 16) met 2,4 miljoen euro toegenomen.
- De visie van KBC Securities: Ondanks het seizoensgebonden karakter van de eerste jaarhelft boekte Smartphoto in de eerste helft van 2019 een nettowinst van 1,1 miljoen euro, goed voor een stijging van 40,3% op jaarbasis. Analist Guy Sips is verheugd dat de winstgevendheid is toegenomen dankzij een bredere productmix, minder kortingen en het verbeteren van de conversie van mobiele bezoekers. KBCS bevestigt het advies en koersdoel en gaat ervan uit dat de voortdurende focus op producten met meer toegevoegde waarde en gerichte marketinginspanningen de winstgevende groei verder zullen ondersteunen. Onze analist verwacht een goede tweede jaarhelft, met traditiegetrouw een piek in de verkoop in het vierde kwartaal (Kerstperiode).
- Ter Beke (advies KBC Securities: "Houden" - koersdoel 125,00 euro)
- RESULTATEN | In de eerste jaarhelft steeg de omzet van Ter Beke met 8,8% tot 358,6 miljoen euro, met zowel in de divisie Vleeswaren (+7,3% op jaarbasis) als in Bereide Gerechten (+11,1%) een groei van de omzet. De EBIT verbeterde tot 9,4 miljoen euro (van 5,7 miljoen 1H18) ondanks een sterke stijging van de grondstoffenprijzen. Sinds eind 2018 is de nettoschuld met 12,8 miljoen euro gedaald tot 109,9 miljoen euro (excl. IFRS16-impact van 11,6 miljoen). De verbeterde resultaten zijn een combinatie van 1) een hogere bijdrage door de omzetstijging; 2) lagere overheadkosten; 3) efficiëntieverbeteringen en 4) lagere eenmalige kosten. De REBITDA steeg met 10,4% op jaarbasis tot 25,5 miljoen euro en exclusief eenmalige kosten bedroeg de EBITDA 24,9 miljoen (19,8 miljoen eind 2018). Het nettoresultaat kwam uit op 4,7 miljoen (tegenover 2,5 miljoen een jaar eerder).
- De visie van KBC Securities: Analist Guy Sips spreekt van een mooie set van resultaten, hoewel de eerste jaarhelft werd beïnvloed door grondstoffenprijzen en andere kosten die sterk stegen als gevolg van o.a. de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China. De vier bedrijven die Ter Beke in 2017 heeft overgenomen, doen het nog steeds goed. KBCS bevestigt het koersdoel en advies tot na de analistenvergadering van begin september, om de impact van de grondstofprijzen op de resultaten voor de tweede jaarhelft in te schatten. Ter Beke heeft er vertrouwen in dat de onderliggende bedrijfsresultaten in 2019 die van 2018 zullen overtreffen, zelfs zonder rekening te houden met de impact van IFRS 16.
- Van de Velde (advies KBC Securities: "Houden" - koersdoel 29,00 euro)
- RESULTATEN | De omzet van Van de Velde daalde in de eerste jaarhelft 2,2% op jaarbasis (tot 108,5 miljoen euro). Op vergelijkbare basis (incl. vergelijkbare seizoenleveringen) is sprake van een omzetdaling van 1,2% of van 1,8% bij constante wisselkoersen. De EBITDA steeg met 0,3% op jaarbasis tot 26,5 miljoen euro, of met 2,8% op vergelijkbare basis tot 29,3 miljoen euro. De Wholesale-omzet bleef stabiel (91 miljoen euro), maar de bijdrage van Wholesale aan de EBITDA steeg op vergelijkbare basis dankzij lagere kosten. De Retail-omzet daalde met 6,7% op jaarbasis (-8,8% bij constante wisselkoersen), met een daling van 5,6% in Europa en -9,1% in de VS. Tegenover een jaar eerder kwam de winst 10,6% lager uit op 13,4 miljoen, wat een winst per aandeel van 1,01 euro impliceert (1,13 een jaar eerder). Van de Velde investeerde 3,0 miljoen euro (vs. 7,7 miljoen euro in 1H18), vooral in de verdere ontwikkeling van het e-commerceplatform en de upgrade van het ERP-systeem. Het bedrijf besliste ook om de joint venture met haar partner Getz in Azië te beëindigen. Die beslissing zal geen invloed hebben op de toekomstige verkopen, noch op de cashmiddelen.
- De visie van KBC Securities: Analist Guy Sips was verheugd over de stijging van de EBITDA, hoewel de algemene kosten op jaarbasis wel hoger waren. Hij bevestigt het advies en koersdoel, omdat Van de Velde volgens hem moet blijven investeren in een schaalbaar platform voor toekomstige groei met de uitbouw van een eCommerce platform en een ICT-upgrade (infrastructuur en systemen). Al zetten die kosten de winstgevendheid op korte termijn wel onder druk.
Advies- en/of koersdoelwijzigingen KBC Securities
- KBC Securities verlaagt het koersdoel voor Resilux van 170,00 naar 160,00 euro per aandeel bij een ongewijzigd "Opbouwen"-advies.