vr. 30 aug 2019
13:28


Verticaal geïntegreerde oliemaatschappijen met activiteiten van bron tot pomp over de ganse wereld hebben minder last van de volatiele olie- en gasprijzen in vergelijking met pure olieproducenten. Maar het beleggersverhaal van het Amerikaanse ExxonMobil klinkt toch wat anders dan dat van Shell. Over de laatste drie jaar leverde Shell voor aandeelhouders een totale return van 35% op, terwijl Exxon zowat 12% verloor. Bij KBC Asset Management-analist David Duchi gaat de voorkeur vandaag uit naar Royal Dutch Shell (‘Kopen’-advies, 32 euro koersdoel), dat zicht biedt op een inkoopprogramma van eigen aandelen, terwijl Exxon Mobil worstelt met een teruglopende operationele kasstroom.
NOT: Exxon Mobil
- Exxon Mobil is de grootste oliemaatschappij ter wereld gemeten naar beurswaarde. Het heeft belangrijke activiteiten in raffinage en petrochemie én de grootste positie in de Amerikaanse schalievelden.
- Het bedrijf slaagde er de voorbije jaren niet in om de productievolumes te laten groeien door het hoge natuurlijke productieverval van zijn mature portfolio.
- ExxonMobil is een typevoorbeeld van contracyclisch investeren. In tegenstelling tot de (Europese) sectorgenoten koos het ervoor om geen inkoopprogramma van eigen aandelen op te starten, maar om (veel) meer te investeren in nieuwe projecten, met focus op Texaanse schalieregio Permian en offshore Guyana. Op lange termijn zal Exxon daar wel de vruchten van kunnen plukken, maar het is nog te vroeg om dit in te calculeren.
- De operationele kasstroom volstaat de laatste kwartalen niet om de investeringen en het dividend te dekken. De schuldgraad evolueerde van het laagste niveau in de sector naar het sectorgemiddelde.
- Exxon zweert bij zijn kernactiviteiten van olie en gas en investeert nauwelijks in alternatieven. Het gelooft dat het tijdperk van olie en gas nog vele jaren zal voortduren.
HOT: Royal Dutch Shell
- Royal Dutch Shell is de nummer twee onder de oliereuzen na de overname van BG Group in 2015. Het werd hiermee de grootste producent van LNG (vloeibaar gemaakt aardgas).
- Het bedrijf kende een sterke volumegroei dankzij de opstart van vele (en zeer rendabele) projecten in o.m. Brazilië en de Golf van Mexico.
- Royal Dutch Shell predikt kapitaaldiscipline en houdt de vinger stevig op de knip. Het investeringsbudget werd sterk teruggeschroefd en blijft al jaren stabiel.
- Schuldafbouw was de afgelopen jaren de prioriteit nummer één voor Royal Dutch Shell. Nu die doelstelling is bereikt, wordt de aandeelhouder verwend met hogere dividenden en een indrukwekkend aandeleninkoopprogramma. Royal Dutch Shell wil in de periode 2021-2025 voor 125 miljard dollar eigen aandelen inkopen (35% van uitstaande aandelen), na realisatie van de 25 miljard dollar over de periode 2018-2020.
- Royal Dutch Shell is een leider onder de oliereuzen op het vlak van energietransitie, met investeringen in aardgas, hernieuwbare energie en elektrische mobiliteit.
