ma. 24 feb 2020
16:10


Het coronavirus domineert vandaag meer dan de voorbije weken de headlines en het beleggerssentiment. En dat komt onder meer stevig binnen bij LVMH en Richemont. Azië, en China in het bijzonder, is een belangrijke afzetmarkt voor de producten van luxeproducten. Eind vorig jaar kregen ze in Hong Kong, één van de hun belangrijkste afzetmarkten, stevig de wind van voor door de onrust op het eiland en het coronavirus doet daar nog een grotere schep bovenop. KBC Asset Management ging na wat dat betekent voor twee belangrijke luxebedrijven en loopt daarbij iets warmer voor de Fransen dan voor de Zwitsers.
NOT: Richemont
- Richemont is één van de grootste producenten van luxegoederen ter wereld. Met zijn juwelen (Cartier, Van Cleef & Arpels), horloges (IWC, Jaeger-LeCoultre, Piaget,... ) en schrijfgerief (Montblanc) richt Richemont zich vooral op het hogere prijssegment. Het grootste deel van de groepsomzet is afkomstig van uurwerken en juwelen.
- De groei en de winstgevendheid van het uurwerkensegment blijft momenteel onder druk staan. De transformatie van het distributienetwerk en het digitaliseren van de groep zal nog wat tijd vergen. De transitie van een wholesale naar een meer retail gedreven distributiemodel zou zich op termijn moeten vertalen in een sterkere winstmarge. Voor de juwelendivisie (40% van de omzet) zijn de groeivooruitzichten op langere termijn sterker dan voor de uurwerkendivisie. Vermits zo’n 25% van de omzet wordt gerealiseerd in China verwacht KBC Asset Management dat het coronavirus een negatieve impact op de cijfers op korte termijn zal hebben.
- Via gerichte overnames wil de groep haar marktpositie verder verstevigen. Met de overnames van de online platformen YNAP en Watchfinder investeerde Richemont fors in e-commerce. Op korte termijn wegen deze overnames wel nog op de winstgevendheid.
- Richemont noteert aan een koers/winst verhouding van 21x voor 2021. KBC Asset Managemeent hanteert een Houden aanbeveling met een koersdoel van 78 Zwitserse frank.
HOT: LVMH
- LVMH is het grootste luxeconglomeraat ter wereld met een ruim gamma van producten zoals lederwaren, modeartikelen, juwelen, horloges, cosmetica, champagne en sterke dranken. De productenportefeuille bevat onder meer Louis Vuitton, Givenchy, Dior, Moët & Chandon, Dom Perignon, Hennessy, Bulgari, Tag Heuer en Sephora. En sinds kort hoort daar ook Tiffany bij.
- LVMH beschikt over de meest gediversifieerde producten- en merkenportefeuille binnen de sector en is ook op geografisch vlak zeer goed gespreid. Dit geeft de groep een defensiever profiel in vergelijking met sectorgenoten. Bovendien heeft de groep een zeer sterke balans en hoge vrije kasstromen, wat de nodige financiële ademruimte geeft om haar positie als marktleider verder te versterken.
- KBC Asset Management verwacht dat de groep verder zal kunnen profiteren van de zeer aantrekkelijke groeimarkt voor luxegoederen in China en de sterke vraag naar kernmerk Louis Vuitton. Ook de integratie van Dior en een betere verkoop binnen de drankendivisie bieden verder opwaarts potentieel. Op korte termijn verwacht KBC Asset Management een negatieve impact ten gevolge van het coronavirus maar we zien de lange termijn groeivooruitzichten voor de groep overeind blijven.
- LVMH noteert aan een koers/winst verhouding van 22,5x voor 2021. KBC Asset Management hanteert een 'Kopen'-aanbeveling met een koersdoel van 445 euro.
