vr. 16 aug 2019
11:57


De twee grootste producenten van sportkleding tegen elkaar afzetten, levert een interessante strijd op, want ze lijken op het eerste zicht sterk op elkaar. Aan de koersbeweging te zien, lijken de uitdagers (het Duitse adidas) het met voorsprong te halen van de Amerikanen, al hebben ze de laatste maanden wel wat op hun adem getrapt. Nike wordt op zijn thuismarkt wat opgejaagd, terwijl adidas in het retrosegment tegen de grenzen van de groei aanbotst. Beide profiteren wel van de positieve vooruitzichten voor de Chinese markt, terwijl ook de athleisure-trend voor de nodige jus in de benen zorgt.
Nike
- Nike is de grootste producent van sportschoenen en -kleding ter wereld. Het bedrijf biedt producten aan in veel verschillende sportdisciplines, onder het gelijknamige merk, maar ook onder de merknamen Jordan, Converse en Hurley. De verkoop gebeurt zowel via derde partijen als via een eigen winkelnetwerk.
- Mede door productinnovatie is Nike uitgegroeid tot een bijzonder sterk merk. In haar thuismarkt, de VS, is Nike vijf maal groter dan de nummer twee, wat schaalvoordelen en een hogere marge oplevert. De Amerikaanse markt voor sportartikelen wordt wel steeds competitiever. Het doorvoeren van prijsverhogingen wordt daardoor moeilijker.
- De 'athleisure'-trend, waarbij consumenten alsmaar meer sportkledij dragen op alle mogelijke gelegenheden, zorgt voor een snelgroeiende eindmarkt.
- Als marktleider in China, verwachten we dat de investeringen van de Chinese overheid in sport, alsook de groei van de middenklasse de sterke omzetgroei in de regio zullen ondersteunen. China is goed voor zo’n 15% van de omzet en 1/3e van de groei. Ongeveer 1/4e van Nike’s producten worden er geproduceerd.
- De groep heeft een stevige balans met veel liquiditeiten, gekoppeld aan sterke vrije kasstromen. Daardoor kan Nike zijn aandeelhouders nog altijd belonen met dividenden en met de inkoop van eigen aandelen. Aan de huidige waarderingsniveaus lijken de goede vooruitzichten echter grotendeels ingeprijsd.
adidas
- Het Duitse adidas is de tweede grootste producent ter wereld van sportschoenen, -kledij en -uitrusting en dat onder de merknamen adidas en Reebok. De verkoop gebeurt via derde partijen en een eigen winkelnetwerk.
- In de VS is adidas een kleinere speler, maar slaagde erin de voorbije jaren om zich steeds beter te positioneren op de thuismarkt van zijn rivaal. De voorbije kwartalen zien we wel opnieuw een sterkere groei voor Nike. Adidas kon over de voorbije jaren een sterke inhaalbeweging maken op vlak van winstmarge, dankzij het sterke momentum waarvan de groep genoot.
- In West-Europa kampt de groep momenteel met een zwakkere omzetgroei. Deze regio kon de voorbije jaren profiteren van de sterke vraag naar retroschoenen (adidas originals), maar deze trend zwakt evenwel af. 50% van de verkoop in West-Europa wordt gerealiseerd binnen het retrosegment (tegenover 1/3e wereldwijd). De groep moet nu sterker inzetten op het segment van performance sportschoenen.
- De groep blijft, net als Nike, profiteren van de 'athleisure'-trend alsook een sterke groei in Azië.
- Reebok heeft het moeilijk en een grondige herpositionering van het merk vraagt de nodige tijd en investeringen.
- De verwachtingen op korte termijn (5-8% organische omzetgroei en 10-14% operationele winstgroei) lijken ons momenteel grotendeels weerspiegeld in de waardering.
