vr. 20 sep 2019
12:46


Afgaand op onderstaande koersgrafiek zijn beide telecombedrijven de voorbije jaren niet echt hoogvliegers geweest. KBC Securities is dan ook een koele minnaar van zowel Proximus als KPN, maar als dan een tóch een keuze gemaakt moet worden, dan wordt het voorbeeld van Dominique Leroy gevolgd. Bij KPN liggen ook flink wat uitdagingen te wachten, maar de Nederlanders lijken al iets verder te staan dan hun Belgische broertje.
KBCS-analist Ruben Devos zette beide bedrijven naast elkaar en geeft KPN een "Houden"-advies en koersdoel van 2,90 euro. Proximus krijgt een ‘Houden’-advies en een koersdoel van 25 euro.
NOT: Proximus
- Het vertrek van de CEO is zonder meer slecht nieuws. Tijdens haar zes jaar aan de top heeft ze een sterke reputatie opgebouwd waarbij ze in een moeilijke markt en omstandigheden erin slaagde om opnieuw groei neer te zetten.
- Door de nakende CEO-wissel dreigt het transformatieplan vertraging op te lopen en mogelijk ook niet op te leveren wat ervan verwacht werd. Analisten gingen ervan uit dat al in 2020 de eerste vruchten geplukt zouden worden, maar gezien de recente ontwikkelingen, lijkt dat niet langer haalbaar.
- Het uitblijven van de kostenverminderingen is ook een hypotheek op de broodnodige investeringen voor de digitalisering.
- Ondertussen is het wachten op de beslissing van de tarieven die het BIPT zal opleggen voor de toegang tot het glasvezelnetwerk van Proximus voor derden. In afwachting rolde Proximus met de handrem het netwerk verder uit, terwijl nochtans dringend nood is aan een upgrade.
- De strijd rond het Waalse VOO heeft het dossier van een vierde speler op de Belgische telecommarkt weer brandend actueel gemaakt. Een vierde partij zou de prijzen bij de veiling van de 5G-licenties opdrijven.
HOT: KPN
- Proximus en KPN vertonen veel gelijkenissen. Beide spelers delen bijvoorbeeld een gelijkaardige historiek en zijn nagenoeg volledig op de thuismarkt gericht. Ze kijken er ook tegen dezelfde uitdagingen aan. Een van de grote verschillen is echter dat KPN ondertussen volledig in privéhanden is en een versnipperd aandeelhouderschap heeft.
- De Nederlandse telecommarkt is bijzonder concurrentieel, meer nog dan de Belgische. Naast de combinatie T-Mobile/Tele2 en Vodafone/Ziggo moet KPN ook opboksen tegen een hele rits spelers, die gebruikmakend van de gevestigde telecomnetwerken, hun eigen diensten aanbieden.
- Als geliberaliseerd bedrijf heeft KPN wel de handen vrij om beslissingen te nemen die vooral de toekomst van het bedrijf voor ogen heeft. En daar kunnen andere stakeholders op termijn ook van profiteren. De groep werkt al enkele jaren aan een volgehouden kostenbesparing die zich nu ook in een groei van de EBITDA vertaalt.
- KPN heeft een duidelijke strategie voor ogen en werkt in versneld tempo aan het uitrollen van het glasvezelnetwerk. Zo beoogt het om tegen eind 2021 meer dan 40% van de Nederlandse huishoudens te bereiken met zijn glasvezel.
