do. 20 jun 2019
10:56


Met een onverwachte winstwaarschuwing vestigde Lufthansa er begin deze week de aandacht op dat de luchtvaartsector nog steeds door hevige concurrentie geplaagd wordt. Ticketprijzen met forse kortingen moeten de zetels opvullen, maar de kosten lopen natuurlijk wel door. Ook het "low cost"-model staat steeds meer onder druk. Maar dat is niet voor iedereen het geval. Volgens Senior Financial Economist Tom Simonts moet het Ierse Ryanair bijvoorbeeld stevig de duimen leggen voor concurrent Wizz Air, de marktleider in Centraal- en Oost-Europa.
NOT: Ryanair
- De Ieren krijgen de rekening gepresenteerd voor de expansiepolitiek van de voorbije jaren. Die resulteerde in een forse groei van het aantal bestellingen, met tot 100 Boeings van het type 737 Max-200. Ryanair is daarom "doomed to grow" en kan minder gemakkelijk zijn vliegtuigen verplaatsen naar goedkopere luchthavens.
- Ryanair is vooral actief in West-Europa met Spanje, het VK en Italië als de belangrijkste landen. In combinatie met de erkenning van de vakbonden resulteerde dit in een structurele stijging van het kostenplaatje, en dat op een moment dat de Europese luchtvaartmarkt met overcapaciteit worstelt en elk zitje duur verkocht wordt. Of beter: goedkoop. Tegen die achtergrond is het immers niet mogelijk om consumenten een duurder ticket aan te rekenen.
- Daar komt nog bovenop dat luchtvaartmaatschappijen tegen een hogere brandstoffactuur aankijken. Gelet op de problemen in Iran verwacht KBC daar niet snel veel verbetering.
- De CO2-kosten stijgen ondertussen tot 150 miljoen euro. Het resultaat was dat Ryanair de jongste maanden grossierde in winstwaarschuwingen en dat er volgens sectoranalist Alex Martens (KBC Asset Management) ruimte is voor nog meer negatieve verrassingen.
HOT: WizzAir
- Ook het Hongaarse WizzAir moet meer betalen om zijn vliegtuigen in de lucht te krijgen, maar heeft minder last van prijsdruk. Het kan de hogere kosten dus doorrekenen in plaats van onrendabele capaciteit te moeten schrappen.
- Wizz Air heeft een marktaandeel van 40% in de regio Centraal- en Oost-Europa. Daar ligt de passagiersgroei aanzienlijk hoger dan in West-Europa en bovendien is er nauwelijks of geen concurrentie.
- De groep heeft de laagste arbeidskosten van de Europese luchtvaartsector en een jongere vloot. Die wordt aangedikt met de nieuwe Airbus A321-toestellen, die meer capaciteit en lagere operationele kosten hebben. Wizz Air heeft daardoor zijn kostenhandicap t.o.v. Ryanair bijna goedgemaakt.
- De groep tekende in het boekjaar eindigend in maart 2019 een recordwinst van 292 miljoen euro op, goed voor een stijging met 6% op jaarbasis dankzij 20% omzetgroei (tot 2,3 miljard euro).
- Als de omzetgroei in de zomerperiode overeind blijft, mikt WizzAir voor het volledige boekjaar op een verdere winstgroei tot 320-350 miljoen euro. Ter vergelijking: de jaaromzet van Ryanair bedraagt 7,1 miljard euro en de nettowinst 1,45 miljard.
