ma. 21 jan 2019

Volgens persbureau Bloomberg zal de Europese Commissie zal naar alle waarschijnlijkheid geen groen licht geven voor het plan van Siemens en Alstom om hun treinactiviteiten samen te voegen. De treinbouwers kregen vanuit de Franse en Duitse regering nochtans sterke politieke steun en er werd maandenlang gelobbyd om de Europese mededingingsautoriteiten over de streep te trekken.
Enkele maanden geleden gaf KBC Asset Management de fusie 85% slaagkans. Analist Alex Martens ging ervan uit dat de Europese Commissie het meest problemen zou hebben met het grote marktaandeel in signalisatie. De combinatie Siemens-Alstom zou immers een aandeel van 50% hebben op de Europese markt. Dat lijkt opgelost te zijn nadat Siemens en Alstom een reeks toegevingen deden om verschillende signalisatie-onderdelen te verkopen.
Tegen de verwachtingen is het grootste struikelblok vandaag het hoge Europese marktaandeel in de hogesnelheidstreinen (TGV, ICE). Eurocommissaris Margrethe Vestager zou niet bereid zijn om het marktaandeel op globaal niveau te bekijken. Vandaag produceert het Chinese CRRC meer de helft van alle hoge snelheidstreinen wereldwijd en heeft Alstom op een globaal niveau maar 10% marktaandeel.
De visie van KBC Asset Management
Nochtans is KBC AM een fusie erg genegen. De combinatie van Siemens en Alstom zou hogere marges kunnen realiseren dan Alstom op zich omdat de operationele marges bij de treindivisie hoger liggen, vooral dankzij het grotere gewicht in treinsignalisatie (waar de marges een pak hoger liggen). De zogenaamde "Airbus van het Spoor" zou bovendien profiteren van schaalvoordelen en aanzienlijke synergievoordelen kunnen oogsten. Het finale verdict van de concurrentiewaakhond valt op 18 februari.
De markt prijst sowieso geen fusie in. KBC AM meent dat Alstom als 'stand alone'-bedrijf tussen 38 EUR en 40 EUR waard is. Vandaag noteert het aandeel aan 34,3 EUR. Het neerwaarts risico is dus beperkt en het opwaarts potentieel aantrekkelijk. Alstom is een defensief aandeel in een volatiele markt, ondersteund door een stevig dividend, een orderboek met bijna 5 jaar aan werk op de plank en een aantrekkelijke waardering t.o.v. de sector.