do. 14 mei 2020

Beter dan verwachte resultaten in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar zorgden ervoor dat het aandeel van Cisco zich gisteravond in de nabeurshandel wist te herstellen. KBC Asset Management-analist Stijn Plessers ziet de groep nog steeds als de onbetwiste marktleider en bevestigt de "Kopen"-aanbeveling voor het aandeel.
Resultaten
Cisco rapporteerde een omzetdaling van 8% op jaarbasis, maar analisten hadden voor een nog grotere impact van Covid-19 gevreesd. Ook voor het lopende kwartaal rekent het bedrijf op een gelijkaardige impact.
Mede omdat de marges goed standhouden, blijft de impact op de winstcijfers beperkt; de (aangepaste) winst per aandeel bleef afgelopen kwartaal stabiel op 0,79 dollar.
Nieuwe realiteit
Bovendien gaat Cisco ervan uit dat bedrijven met zorgen rond liquiditeit/balans hun investeringsplannen al hebben opgeborgen, waardoor het lopende kwartaal de bodem zou moeten vormen voor de omzet.
De meeste Cisco-klanten worden immers gedwongen om zich aan de nieuwe realiteit aan te passen. Nu de bedrijfsactiviteiten (marketing, verkoop, klantenservice,…) zich grotendeels online afspelen en het gros van het personeel vanop afstand werkt, dringt een upgrade van het (bedrijfs)netwerk zich op.
Daarnaast profiteren ook de softwaretoepassingen (o.a. WebEx voor video-conferencing en AppDynamics voor monitoring) en beveiligingsoplossingen van het bedrijf van de stijgende datatrafiek.
Gewapend tegen opkomst van de cloud
Cisco klonk bovendien erg optimistisch over de verkoop van datacenterapparatuur aan de grote internetspelers. De opkomst van de grote cloudproviders wordt voor de traditionele hardwarebedrijven typisch als een bedreiging gezien, omdat cloudproviders de schaal hebben om eigen (software)oplossingen te ontwikkelen, die draaien op standaard hardware. Hierdoor worden de geïntegreerde oplossingen (hardware + software) van traditionele fabrikanten van servers (Dell, HPE, Lenovo,…), netwerkapparatuur (naast Cisco ook bijv. F5, Juniper,…) en opslagcapaciteit (Dell EMC, NetApp, …) overbodig.
Bovendien specialiseren jongere concurrenten zoals Arista en Nutanix zich in software, zonder die noodzakelijk te bundelen met hardware. Cisco heeft zich via overnames van softwarebedrijven echter voldoende gewapend en biedt sinds kort ook zijn hardware afzonderlijk aan. Onder het zogenaamde ‘Silicon One’-project verkoopt het zijn chips voor datacenter-switching nu ook apart.
De visie van KBC Asset Management
Niet lang na het uitbreken van de coronacrisis versoepelde Cisco de contractvoorwaarden voor zijn klanten. Daarnaast reserveerde het bedrijf 2,5 miljard dollar om aan diezelfde klanten kredieten te verstrekken.
Deze crisis zal de upgrade van het netwerk volgens KBC AM nog versnellen. Dat komt bovenop de noodzakelijke uitbreiding, naarmate 5G wereldwijd gelanceerd wordt.
Analist Stijn Plessers beschouwt Cisco nog steeds als de onbetwiste leider, die bovendien over een stevige balans beschikt. Net als in andere sectoren lijken de marktleiders sterker uit deze crisis te zullen komen.
KBC AM bevestigt de "Kopen"-aanbeveling en het koersdoel van 50 USD voor het aandeel.