di. 9 aug 2022

De Amerikaanse Senaat heeft zondag de Inflation Reduction Act met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd (51 tegen 50). Het doel van die wet is om de inflatie te helpen verminderen. En het bevat een baanbrekend voorstel voor Medicare, het overheidsverzekeringsprogramma voor ouderen: de wet laat de overheid toe om rechtstreeks te onderhandelen met geneesmiddelenproducenten over de kostprijs van enkele van de grootste geneesmiddelen. De bezorgdheid is dat dit een erg glibberig pad is, omdat toekomstige regeringen de aantallen en/of de reikwijdte kunnen uitbreiden, meent financieel-econoom Tom Simonts.
Goedkeuring nog slechts formaliteit
De volgende halte van de wet is het Huis van Afgevaardigden, die algemeen verwacht wordt om de wet goed te keuren aan het eind van deze week. Hoewel de meeste bepalingen van het oorspronkelijke voorstel zijn aangenomen, is er één opvallende maatregel die het niet heeft gehaald: de verplichting voor geneesmiddelenfabrikanten om kortingen te geven aan commerciële plannen, voor het geval de prijzen van geneesmiddelen sneller stijgen dan de inflatie. Hetzelfde voorstel voor Medicare is wel in de wet geraakt.

De belangrijkste aspecten van de wet zijn:
- Lagere kosten voor senioren: die kosten worden beperkt tot 2000 dollar per jaar, door het stabiliseren van de terugbetaling voor voorgeschreven geneesmiddelen (“Deel D”). Voor de kenners: dat is iets anders dan “Deel B”, wat de terugbetaling is voor geneesmiddelen die in het ziekenhuis worden toegediend. Ook worden de premies en alle vaccins gratis gemaakt in Medicare. Dit zou de toegang tot geneesmiddelen moeten helpen verbeteren en werd door de farmaceutische industrie goed ontvangen.
- Lagere prijzen voor geneesmiddelen: Medicare, of de Amerikaanse regering zo u wil, mag vanaf 2026 rechtstreeks onderhandelen over de prijzen van de topgeneesmiddelen met de geneesmiddelenfabrikanten. Om te beginnen gaat het over de top 10 geneesmiddelen in “Deel D”. Vermeldenswaardig is dat dit geldt voor topgeneesmiddelen zonder generieke of biosimilaire equivalenten en die langer dan 9 jaar op de markt zijn (voor kleine moleculen, lees: chemische klassieke geneesmiddelen) of langer dan 13 jaar (voor biologische geneesmiddelen, lees: op eiwit gebaseerde geneesmiddelen) na goedkeuring door de FDA.
- Vergoedingen die door de farmaceutische industrie moeten worden betaald. Dat betreft prijsstijgingen van geneesmiddelen die de inflatie voor Medicare overschrijden. Deze maatregel gaat in vanaf 2023 en moet het aantal gevallen van flagrante prijsstijgingen door een deel van de farmaceutische industrie waarschijnlijk doen afnemen. Maar belangrijk is dat de meeste grote farmaceutische bedrijven geen aanzienlijke nettoprijsstijgingen voor hun producten doorvoeren.
KBC Asset Management over de Inflation Reduction Act
De goedkeuring van de Inflation Reduction Act met al zijn specifieke eigenheden werd algemeen verwacht. De nieuwe wetgeving lijkt algemeen genomen beheersbaar voor de farmaceutische industrie, hoewel er nogal wat onduidelijkheid bestaat over de kwantitatieve impact die deze wet zal hebben op individuele bedrijven.
Op korte termijn is de impact beperkt en bedrijven met een sterke pijplijn en gediversifieerde groeimotoren kunnen een oplossing bieden. Daarom verwacht KBC Asset Management dat het sentiment in de sector waarschijnlijk nog een tijdje onder druk kan staan, tenminste vanuit het oogpunt van de algemene investeerders. Onze analisten hebben “Kopen”-aanbevelingen op AstraZeneca, Merck & Co, Sanofi en Roche.
