vr. 18 feb 2022

De Duitse verzekeraar Allianz rapporteerde over het vierde kwartaal een operationele winst van 3,5 miljard euro. Dat is 6% meer dan verwacht én 18% meer dan een jaar eerder. Omdat er 3,7 miljard euro opzij gezet wordt om onderzoeken en rechtszaken af te handelen (het gevolg van een ineenstorting van een miljardenreeks van beleggingsfondsen) komt het nettoverlies uit op een verlies van 292 miljoen euro in het vierde kwartaal, terwijl analisten een winst hadden verwacht, meldt KBC Asset Management-analist Joris Dehaes.
Cijfers per segment
De hogere operationele winst is een opsteker die toe te schrijven is aan de verschillende bedrijfssegmenten:
- Property & Casualty (P&C): 3% meer winst dan de analistenverwachting. De combined ratio binnen P&C was met 93,5% echter enigszins teleurstellend, wat werd gecompenseerd door betere beleggingsopbrengsten.
- Life & Health: 8% meer winst dan de analistenverwachting. Het segment Life presteerde sterk omdat de marge verbeterde dankzij een betere bedrijfsmix in de VS, Frankrijk en Italië.
- Asset Management: 23% meer winst dan verwacht. Het segment vermogensbeheer zag in het vierde kwartaal een solide netto-instroom en goede prestatievergoedingen, hoewel beleggers in 2022 waarschijnlijk een normalisatie verwachten gezien de onzekere financiële markten.
Rechtszaak rond Structured Alpha Funds
Minstens zo belangrijk was de aankondiging van de verzekeraar dat Allianz in het vierde kwartaal een last van 3,7 miljard euro voor belastingen nam in verband met de rechtszaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie rond Allianz' Structured Alpha Funds. Als gevolg daarvan leed de onderneming in het vierde kwartaal een nettoverlies van 292 miljoen euro. Deze last lijkt uitsluitend verband te houden met de lopende rechtszaak aangespannen door enkele grote beleggers in de fondsen. De rechtszaak wordt naar verwachting zeer binnenkort beslecht.
Het cijfer houdt echter geen rekening met de mogelijkheid dat andere, kleinere beleggers naar de rechter stappen, noch met mogelijke boetes in verband met deze kwestie. Analisten zouden voor deze kwestie een totale last van ongeveer 5 tot 7 miljard euro verwachten, wat betekent dat deze eerste aankondiging nog steeds binnen de verwachtingen ligt. Toch denkt analist Joris Dehaes dat het aandeel inder zal ondervinden van de geschillen, aangezien de totale kosten en het tijdschema nog onbekend zijn.
Dividend en inkoop eigen aandelen
De Solvency II-kapitaalratio van Allianz kwam uit op 209%, inclusief de kosten van de rechtszaak, wat nog steeds robuust is. De onderneming keert een dividend per aandeel van 10,8 euro uit, wat neerkomt op een brutorendement van 4,9%. Daarnaast koopt het aandelen in ter waarde van 1 miljard euro, wat iets lager is dan gehoopt. Voor 2022 verwacht het management een winst tussen 12,4 en 14,4 miljard euro. Dat lijkt conservatief in vergelijking met de analistenverwachting van 13,7 miljard euro, maar Allianz stelt zijn verwachtingen vaak naar boven bij.
KBC Asset Management over Allianz
Analist Joris Dehaes vindt de prestatie van Allianz voor 2021 'solide', maar niet 'uitmuntend'. Hij is gecharmeerd door Allianz' gediversifieerde bedrijfsmodel en acht het bedrijf goed gepositioneerd voor toekomstige winstgroei. Daarom stelt hij zijn koersdoel opwaarts bij naar 230 euro. Gezien de lopende rechtszaken handhaaft hij echter een “Houden”-aanbeveling. Hij geeft de voorkeur aan AXA binnen de Europese multiline-verzekeraars.
