ma. 10 jun 2024

In India waren er, gespreid over 6 weken, verkiezingen. De alliantie van premier Narendra Modi heeft de parlementsverkiezingen gewonnen, maar veel nipter dan verwacht werd. De strategen van KBC Asset Management werpen hun licht op de verkiezingen en de impact op de financiële markten.
Samenvatting
- De Indiase verkiezingen hebben een onverwachte uitslag opgeleverd, die voor wat onzekerheid op de aandelenmarkt op korte termijn heeft gezorgd, maar op lange termijn een kans biedt.
- Het macro-economische plaatje blijft intact: sterke groei, zowel industrie als diensten, en een stabiele munt en centrale bank.
- India heeft verschillende voordelen ten opzichte van China, zoals een jonge en groeiende bevolking, een lagere arbeidskosten, een gunstiger belastingklimaat, een betere bescherming van intellectuele eigendomsrechten en een robuuste hervormingsagenda.
- We blijven neutraal voor Opkomende Azië. Binnen onze portefeuilles blijven we wel (licht) overwogen India tegenover China.
De verkiezingsuitslag: een verrassing met gevolgen
De Indiase verkiezingen, die in de afgelopen weken plaatsvonden, hebben een onverwachte uitslag opgeleverd. De regerende Bharatiya Janata Party (BJP) van premier Narendra Modi heeft zijn meerderheid in het parlement verloren en zal een coalitieregering moeten vormen met zijn bondgenoten van de Nationale Democratische Alliantie (NDA). De BJP behaalde 293 zetels, tegenover 234 voor de oppositie. Modi had beweerd dat ze meer dan 400 zetels zouden winnen. De BJP zelf verloor 63 zetels vergeleken met de vorige verkiezingen in 2019.
De verkiezingsuitslag heeft een kortstondige schokgolf veroorzaakt op de Indiase aandelenmarkt. De Nifty 50 Index, de belangrijkste graadmeter van de beurs, daalde met 5,9% als een eerste reactie, omdat beleggers bezorgd waren over het vermogen van de nieuwe regering om moeilijke hervormingen door te voeren vanwege de afhankelijkheid van coalitiepartners. Na enkele dagen stond de beurs echter al terug op het niveau van voor de bekendmaking van de uitslag, al blijft de volatiliteit toch wat hoger.
De aandelenmarkt: inhaalrace met China
Ondanks de politieke onzekerheid blijft de Indiase aandelenmarkt een van de meest aantrekkelijke ter wereld. India heeft China overtroffen als de belangrijkste opkomende markt, zowel in termen van economische groei als van beursprestaties. Terwijl de Chinese markten lijden onder de handelsoorlog met de VS, de problemen van de vastgoedmarkt en de verslechterende relaties met het Westen, heeft India zich geprofileerd als een stabiele en dynamische economie met een sterk binnenlands potentieel. Het gevolg is dat de voorbije jaren het aandeel van China in de Aziatische opkomende markten daalde tot zo'n 33%, terwijl het aandeel van India steeg naar 23%.
Er zijn verschillende redenen waarom India China heeft overvleugeld: Zo heeft India een jonge en groeiende bevolking, die meer dan 40% van de mensen onder de 25 jaar omvat. Dit betekent dat India een groot reservoir van arbeidskrachten en consumenten heeft, die de vraag naar goederen en diensten kunnen stimuleren. Ter vergelijking: de Chinese bevolking vergrijst snel, met een mediane leeftijd van 39 jaar en een stijgend aandeel van ouderen boven de 65 jaar.
Ten tweede heeft India geprofiteerd van de verschuiving van de productieketens uit China, als gevolg van de stijgende arbeidskosten en de geopolitieke spanningen. Veel bedrijven hebben India gekozen als een alternatieve locatie voor hun fabrieken, vooral in sectoren zoals textiel, chemie en elektronica. India heeft een aantal voordelen ten opzichte van China, zoals lagere loonkosten, een betere bescherming van intellectuele eigendomsrechten en een gunstiger belastingklimaat.
Een derde argument is de sectorspreiding. De Indiase aandelenmarkt wordt gedomineerd door de financiële sector, die 36% van de marktkapitalisatie van de Nifty 50 Index uitmaakt, gevolgd door de IT-sector (18%) en de consumptiegoederensector (11%). De Chinese aandelenmarkt wordt gedomineerd door de cyclische sectoren, zoals de industriële sector (27% van de marktkapitalisatie van de CSI 300 Index), de materialensector (14%) en de cyclische consumptiegoederen (12%). Voorlopig blijven we echter onderwogen (globale, maar dus ook Aziatische) cyclische sectoren, tot we ook in die industriële sectoren echt herstel zien.
Ten slotte heeft India een robuuste hervormingsagenda gevoerd, die gericht is op het verbeteren van de concurrentiekracht en de productiviteit van de economie. Onder Modi's leiderschap heeft de regering maatregelen genomen om de bureaucratie te verminderen, de infrastructuur te verbeteren, de belastingen te verlagen, de banksector te saneren en de digitale transformatie te versnellen. Deze structurele hervormingen hebben tot doel de manier van zakendoen in India te veranderen en de efficiëntiewinsten kunnen aanzienlijk zijn.
Een mogelijke kanttekening is de waardering: de Indiase aandelenmarkt is duurder dan de Chinese aandelenmarkt op basis van de koers-winstverhouding (K/W), een maatstaf voor de relatieve waardering van een aandeel of een markt. De K/W van de Nifty 50 Index bedraagt 25,6, terwijl de K/W van de CSI 300 Index 14,5 bedraagt. Dit betekent dat de Indiase aandelenmarkt hogere verwachtingen over de toekomstige winstgroei weerspiegelt, maar ook meer risico inhoudt. De Chinese aandelenmarkt daarentegen biedt mogelijk meer ruimte voor herwaardering, maar ook meer volatiliteit.
KBC Asset Management blijft voorlopig ook India overwegen ten opzichte van China. Concreet betekent dit dat beide landen elk ongeveer 2% van de globale aandelenportefeuille uitmaken.