wo. 10 jun 2020

Vervelende primeur voor Inditex (1,8%), de groep boven onder meer Zara, die zijn eerste kwartaalverlies ooit boekte. Zoals alle sectorgenoten moest de groep door de coronamaatregelen de winkeldeuren dicht houden, maar Inditex slikte ook een provisie voor de optimalisatie van de winkelruimte. Resultaat: een verlies van 409 miljoen euro. Geen man overboord echter voor KBC Asset Management, dat groeipotentieel ziet en een stevige balans.
Resultaten
Inditex genereerde over het eerste kwartaal een omzet van 3,3 miljard euro, tegenover 5,93 miljard euro een jaar eerder. De bruto winstmarge kwam uit op 58,4%.
De groep boekte voor het eerst een netto kwartaalverlies van 409 miljoen euro, tegenover een winst van 734 miljoen euro een jaar eerder. Analisten gingen gemiddeld uit van een verlies van 161 miljoen euro. Maar exclusief de provisie van 305 miljoen euro die genomen werd voor het optimalisatieprogramma van de winkelruimte, bedraagt het nettoverlies 175 miljoen euro. Het operationele verlies kwam uit op 508 miljoen euro.
Inditex stelt een dividend van 0,35 euro voor, maar zal de betaling van het uitzonderlijk dividend over 2019-2021 uitstellen naar 2021 en 2022.
Richting heropening winkels
Net als alle andere retailers werd Inditex geraakt door de coronamaatregelen, die leidden tot de sluiting van de winkels. Terwijl in mei nog sprake was van een terugval van de verkoop met 51%, kwam de daling tijdens de eerste week van juni uit op 34% .De groep verwacht dat de winkels in de belangrijkste markten tegen eind juni allemaal opnieuw open zullen zijn. Geleidelijk aan komen de meeste Europese markten immers uit de lockdown. In juni zag de groep een terugval van de omzet met 16% op de markten waar de winkels opnieuw open waren.
Plannen voor de toekomst
Het management geeft geen vooruitzichten voor het komende boekjaar,maar kwam wel met een strategisch plan. Er wordt verwacht dat de jaarlijkse omzetgroei op langere termijn zo’n 4-6% zal bedragen.
De investeringen (capex) zullen jaarlijks zo’n 900 miljoen euro bedragen (tot 2022) en de winkelruimte zal jaarlijks met 2,5% groeien. Er zal ook sterk geïnvesteerd worden in digitalisering en in het online verkoopkanaal, dat tegen 2022 zo’n 25% van de omzet zal vertegenwoordigen. In april zag de groep een verdubbeling van de omzet via het onlinekanaal.
De mening van KBC Asset Management
Op korte termijn zal corona nog steeds een belangrijke impact op de resultaten hebben maar analiste Nathalie Bally blijft positief voor het aandeel op langere termijn.
Inditex profiteert nog altijd van een competitief voordeel, het gevolg van zijn unieke bedrijfsmodel. Door lokaal te produceren kan het bedrijf snel op elke mogelijke vraag- en modetrend inspelen. Daardoor moeten onverkochte voorraden niet geliquideerd worden tegen hoge kortingen. De groep heeft nog een aanzienlijk groeipotentieel in zowel winkeloppervlakte als in het onlinesegment en beschikt over een stevige balans.
Het aandeel reageerde deze ochtend voorzichtig positief. KBC AM heeft een “Kopen”-aanbeveling voor Inditex met een koersdoel van 28,5 euro.