ma. 9 mei 2022

Infineon, de belangrijkste leverancier van microchips aan de auto-industrie, krikte de omzet 22% hoger in het tweede kwartaal tot 3,30 miljard euro, boven de verwachting van 3,21 miljard euro. De aangepaste brutomarge ging van 43,9% naar 45,4%. De leverancier van microchips profiteert van een wereldwijd tekort aan halfgeleiders, zodat de vraag het aanbod aanzienlijk overstijgt. Het bedrijf verhoogde daarom zijn omzet voor 2022 al voor de tweede keer dit jaar, deze keer met 500 miljoen euro tot 13,5 miljard euro, weet financieel-econoom Tom Simonts.
Uitdagende omgeving
Infineon blijft goed presteren in een naar eigen zeggen steeds uitdagendere omgeving. De omzet en het segmentresultaat stegen alweer in het tweede kwartaal, ondanks onzekerheden over de oorlog in Oekraïne, het verdere verloop van de coronaviruspandemie, de haperende bevoorradingsketens en de inflatiedruk. De vraag blijft alleszins aanzienlijk groter dan het aanbod, terwijl “decarbonisatie en digitalisering de wereld waarin we leven in het komende decennium ingrijpend zullen veranderen”.
Prestaties in het tweede kwartaal
In het tweede kwartaal van het boekjaar 2022 groeide de omzet met 139 miljoen euro, of met 4%, tot 3,30 miljard euro, vergeleken met de 3,16 miljard euro in het vorige kwartaal. Dat is bovendien goed voor een stijging met 22% op jaarbasis. De omzet bleef stijgen in de segmenten Automotive (ATV), Industrial Power Control (IPC) en Connected Secure Systems (CSS), terwijl Power & Sensor Systems (PSS) een lichte daling liet optekenen.
De brutomarge verbeterde van 41,5% naar 42,9% en de aangepaste brutomarge van 43,9% naar 45,4%, kwartaal op kwartaal. De uitgekuiste operationele winst (in de tabel zichtbaar als “Segment result”) steeg tot 761 miljoen euro, vergeleken met 717 miljoen euro in het vorig kwartaal, waarbij de marge op het resultaat van het segment licht verbeterde van 22,7 tot 23,1%.
Het orderboek bleef stijgen tot een recordniveau van 37 miljard euro, wat een solide 9 miljard euro aan nieuwe bestellingen in het kwartaal impliceert. Dat is een pak meer dan de 5 miljard euro uit het vorige kwartaal.
Infineons vooruitzichten voor het derde kwartaal
Op basis van een veronderstelde wisselkoers van 1,10 dollar voor de euro verwacht Infineon in het derde kwartaal zo’n 3,4 miljard euro omzet, wat hoger is dan de verwachting van 3,26 miljard euro. Verwacht wordt dat de omzet van het automotive segment (ATV) met zo’n 1,5% zal stijgen. De omzetgroei in de segmenten Industrial Power Control (IPC) en Power & Sensor Systems (PSS) zal naar verwachting met lage eencijferige percentages zal toenemen, terwijl de omzet in Connected Secure Systems (CSS) waarschijnlijk licht zal dalen op kwartaalbasis. Aan 34 miljard euro omzet moet de marge uitkomen op ongeveer 21%.
Infineons vooruitzichten voor heel 2022
Opnieuw op basis van een veronderstelde wisselkoers van 1,10 dollar voor de euro, wordt voor het boekjaar 2022 een omzet voorspeld van 13,5 miljard euro plus of min 500 miljoen euro. Dat is al de tweede verhoging.
De omzet in de ATV- en CSS-segmenten zal naar verwachting op jaarbasis met een iets hoger percentage stijgen dan de totale omzet van de groep. De omzetgroei in het PSS-segment zal naar verwachting vergelijkbaar zijn met die van de groep. De omzet van het IPC-segment zal naar verwachting met ongeveer 10% stijgen. In het midden van de beoogde omzetmarge zal de marge landen op meer dan 22% uitkomen. Voorheen was dat nog “ongeveer 22%”.
Conclusie
Ondanks de daling van het aandeel vandaag rapporteerde Infineon solide resultaten voor het fiscale eerste kwartaal, omdat de omzet en de segmentresultaten respectievelijk 3% en 8% boven de analistenverwachtingen uitstegen. Deze verbetering was te danken aan de solide vraag en stijgende verkoopsprijzen, een beter aanbod en valuta-effecten. Voor heel 2022 werden de vooruitzichten opgetrokken, zij het deels door de impact van valuta-effecten, zodat de groep nu mikt op een cijfer dat 3% hoger ligt dan de huidige analistenverwachtingen.
Zelfde verhaal voor de winstgevendheid, want ook die verwachtingen liggen zo’n 2% boven de lat. Dat volgt uit solide brutomarges, die vorig kwartaal gedragen werden door sterke prijstrends, zodat de margedoelstelling van 19% voor de volledige cyclus ruimte laat voor opwaartse bijstelling in een latere fase. Alles bij elkaar is Infineon nog altijd een bedrijf dat blijft profiteren van heel wat seculiere trends (denk aan de-carbonisatie, automatisering/elektrificatie van voertuigen en het Internet of Things).
