wo. 8 jan 2020

ING heeft besloten om haar analysetool voor obligatiehandel, KATANA, uit te bouwen tot een volwaardige en aparte fintech-onderneming in Londen. ING Ventures zal KATANA blijven financieren à rato van 1,5 miljoen pond. Het nieuws komt niet meteen als een grote verrassing, maar onderstreept een van de belangrijkste redenen waarom ING hoog op de radar van KBC Securities staat: digitalisering en innovatie-inspanningen gaan verder dan bij de sectorgenoten, waarmee de druk op het traditionele bankmodel een beetje kan worden gecompenseerd. ING is ook daarom een van de "Top Picks" voor 2020 van de KBC Securities-analisten.
Katana
De Katana-tool werd door ING ontwikkeld als een geavanceerd analytisch platform dat portefeuillebeheerders ondersteunt bij het nemen van snellere en scherpere beleggingsbeslissingen in de obligatiehandel. Een instrument in de krediethandelsmarkten, zo u wil. Deze nieuwe fintech-onderneming krijgt nu zelfstandige vleugels en zal gevestigd zijn in Londen, als Katana Labs. ING Ventures zal samen met andere investeerders nog eens 1,5 miljoen pond investeren, als onderdeel van een financieringsronde van 3 miljoen pond.
De visie van KBC Securities
Wat sectoranalist Jason Kalamboussis voornamelijk aan ING waardeert, is de zeer actieve innovatieve aanpak van de bank en haar honger om in de voorhoede te staan van alle onderdelen van de digitalisering die van invloed zijn op haar bedrijf. Dat gaat vaak gepaard met een heroverweging en een hefboomwerking op haar traditionele bedrijven en kennis over het creëren van kleine fintechs. Succes is niet gegarandeerd, maar tot nu toe is het momentum er wel. En uit ING Ventures komen duidelijk veel meer opvallende initiatieven.
Laat 2019 maar rusten
Het "Kopen"-advies van KBC Securities en het koersdoel van 13 euro blijft door het nieuws onaangeroerd en reflecteert de verwachting dat 2020 (eindelijk) sterk moet worden. Een aantal problemen die in 2018 en 2019 op de koers wogen, zijn gekend en werden verwerkt in de koers. Denk aan Turkije, witwassen van geld, managementwijzigingen, aangepaste verwachtingen voor de kostenbesparingen en neerwaartse winstherzieningen. Betere resultaten in Nederland en de verwachting dat de activiteiten in België stabiliseren, terwijl het effect van sommige kostenbesparingen voelbaar wordt, zouden de aandelen in 2020 verder moeten ondersteunen.
Onze analist verwacht dat ING haar sterkere groeidoelstellingen, met name wat betreft de groei van de fee- en commissie-inkomsten, kan waarmaken en dat de groep ook daardoor de toch wel bedrukte vooruitzichten op langere termijn beter kan doorstaan. De diverse inkomstenbronnen en het relatief lagere kostenniveau ten opzichte van andere grote concurrenten in de EU, helpen daarbij. Tot slot zullen kostenbesparingen tegen 2021 gerealiseerd worden en is er natuurlijk de digitale strategie (met YOLT, KATANA etc. ) om het onderscheid te maken met sectorgenoten.
De kapitaalpositie blijft echter maar net voldoende, rekening houdende met zijn Basel 4-doelstelling. Veel extra’s zitten er voor de aandeelhouders dus niet meteen in.