do. 4 aug 2022

Bij ING overtroffen zowel de omzet, als een terugval van de operationele kosten de verwachtingen. Met name de risicokosten duwden de cijfers tot boven de verwachtingen, dankzij relatief beperkte éénmalige negatieve elementen en een vrijgave van diverse voorzieningen. De netto-interestmarge steeg met 3,7% op jaarbasis tot 3,46 miljard euro, terwijl op 3,44 miljard werd gemikt. Het effect van de hyperinflatie in Turkije (-247 miljoen euro) werd gecompenseerd door sterke resultaten van de financiële markten en een eenmalige vordering. Mooie cijfers, ondersteund door eerder eenmalige elementen. Geen impact op “Kopen”-advies of 13,5 euro koersdoel van KBC Securities-analist Thomas Couvreur. ING gaat trouwens een interimdividend uitbetalen van 0,17 euro.
Hogere netto-intrestmarge
Het netto-interestinkomen, het verschil tussen intrestinkomsten en intrestkosten, steeg met 3,7% op jaarbasis tot 3,46 miljard euro, terwijl analisten mikten op 3,44 miljard. Centraal daarin staat een groei van de kernkredieten met 10,1 miljard euro in het kwartaal.
Die cijfers vertalen zich in een netto-interestmarge van 136 basispunten. Dat is een pak hoger dan de voorbije jaren, al ligt die marge ook 1 basispunt lager dan een kwartaal eerder omdat de hogere netto-interestinkomsten gecompenseerd werden door een ruimere balans. Op de balans vinden we een kernkapitaalratio (CET1) van 14,7%.
Commissie-inkomsten verrassen niet
De nettofee en commissie inkomsten dikten 3,9% aan tot 888 miljoen euro, waarmee het cijfer onder de verhoopte 910 miljoen euro lag. Dat volgt uit hogere provisies voor betalingspakketten bij Retail (+10,3%) die deels werden gecompenseerd door lagere wereldwijde kapitaalmarkten en gesyndiceerde leningen (-7,3%).
De baten uit investeringen lagen op 31 miljoen euro, aangevuld door overige baten van 297 miljoen euro. Daarin stippen we aan dat ING een verlies van 247 miljoen euro slikte door de hyperinflatie in Turkije, iets dat gecompenseerd moest worden door sterke resultaten van de financiële markten (+345 miljoen euro) en een vordering in verband met een insolventie (+72 miljoen euro).
De operationelekosten, zonder rekening te houden met reguleringskosten, stegen 1,4% op jaarbasis tot 2,36 miljard euro. Die stijging is een gevolg van loonindexering en CAO-verhogingen, en werd slechts deels tenietgedaan door kostenbesparende initiatieven. Vorig kwartaal werden verder 159 miljoen euro aan incidentele kosten opgenomen waar analisten niet op rekenden, terwijl de regelgevingskosten “slechts” met 24% toenamen tot 214 miljoen euro. Daarin zit dan weer een eenmalige betaling aan de Poolse beschermingsregeling van 92 miljoen euro vervat.
De risicokosten bleven met 202 miljoen euro erg beperkt, want analisten vreesden voor 614 miljoen euro. Daarin zit voor 449 miljoen euro aan extra voorzieningen voor verslechterende economische indicatoren en secundaire effecten, gedeeltelijk gecompenseerd door een netto vrijgave van 117 miljoen voor de Russische blootstelling en 152 miljoen voor de blootstelling van COVID-19. De fase 3-ratio blijft wel stabiel op 1,4% met een sterk blijvende boekkwaliteit. Ondertussen daalde de blootstelling aan Rusland van 6 miljard euro in het eerste kwartaal naar 4,6 miljard euro.
KBC Securities over ING
Het nettoresultaat van ING klokte vorig kwartaal af op 1,18 miljard euro en lag daarmee boven de verwachtingen van onder meer analist Thomas Couvreur. Die mikte op 962 miljoen euro en overschatte daarmee onder meer het effectief belastingtarief. Dat lag met 30,4% wel erg hoog omdat het effect van de hyperinflatie niet fiscaal aftrekbaar is. De nettowinst is dus tekenend voor de visie van onze analist, die van “sterker dan verwachte resultaten” spreekt.
Kanttekening is wel dat de positieve verrassing niet gedragen wordt door het netto-interestinkomen of de commissie-inkomsten, want die lagen in lijn met de verwachtingen. De verrassing komt vooral van de andere inkomsten, ondanks een aanzienlijk groter dan verwacht effect van Turkije en eenmalige kosten zoals 97 miljoen euro voor de optimalisatie van het netwerk van de Belgische vestigingen.
De risicokosten waren wel ongelooflijk sterk, ondanks enkele vrijgaves in het tweede kwartaal. Dat wil zeggen dat er nog steeds zo’n 492 miljoen euro uitstaat om potentiële reële verliezen uit het verslechterende economisch klimaat te dekken.
Al bij al zijn dit volgens analist Thomas Couvreur sterke resultaten, die hebben geleid tot een aanzienlijke verbetering van het nettoresultaat. Het huidige investeringsklimaat is op dit moment echter niet gunstig voor financials, zeker niet voor bedrijven en banken met een blootstelling aan Rusland en Turkije. De gunstigere renteomgeving zal echter een gunstiger renteresultaat opleveren, met omzetvoordelen die een meer genormaliseerd niveau van risicokosten zullen compenseren. Hij blijft bij het “Kopen”-advies en 13,5 euro koersdoel.
