do. 3 nov 2022

ING heeft een solide kwartaal achter de rug, waarbij een lichte daling van de netto-intrestinkomsten (NII) meer dan teniet werd gedaan door de overige baten en de provisie-inkomsten. Ook de operationele kosten (OpEx) gingen lager door aanzienlijk lagere regelgevingskosten, aangezien de bijdrage aan het gemeenschappelijk afwikkelingsfonds afliep, meldt KBC Securities-analist Thomas Couvreur.
ING?
ING is een grote Nederlandse bank die diensten aanbiedt op het gebied van Retail Banking (60% van de Groep) en Commercial Banking in meer dan 40 landen in Europa, Azië (incl. Australië) en de VS. Retail Banking richt zich op de Benelux en Duitsland (75%).
Dalende netto-intrestinkomsten
NII landden op 3.825 miljoen euro. Thomas mikte op 3.820 miljoen, terwijl de gemiddelde analistenverwachting (gav) op 3.844 miljoen lag. Dat is een daling met 4,7% op jaarbasis. Wel waren de NII veerkrachtig gedurende het kwartaal, mede dankzij hogere volumes in Retail Banking, zowel aan de krediet- als aan de passivazijde, aldus Thomas.
Treasury (of kasbeheer, omvat het beheer van de geldstromen en daaruit voortvloeiende saldi en het beheer van liquiditeitsposities tot één jaar) boekte een verlies van 172 miljoen euro (-228 miljoen verwacht), gecompenseerd door 193 miljoen euro aan andere inkomsten.
De NII-marge daalde met 3 basispunten tot 1,51%, voornamelijk als gevolg van een lagere NII van de financiële markten, terwijl de krediet- en passivamarges goed standhielden.
Beleggingsproducten brachten stevig op
Fee & Commission (premies en commissies) leverde 998 miljoen euro op (Thomas: 955 miljoen, gav: 941 miljoen euro). Dat is een stijging met 11,4% op jaarbasis, als gevolg van hogere vergoedingen voor beleggingsproducten, hogere dagelijkse bankkosten en een lagere vergoeding die wordt betaald aan onafhankelijke makelaars in België na de invoering van een nieuwe provisieregeling.
Wholesale banking (diensten aan grote klanten, zoals bedrijven, andere banken of staatsdepartementen) zag een hogere dealflow en hogere leenkosten.
De overige opbrengsten waren goed voor 752 miljoen euro (Thomas: 615 miljoen, gav: 641m), een stijging met 16,8% op jaarbasis, voornamelijk dankzij Financial Markets.
OpEx (operationele kosten) zonder kosten met betrekking tot regelgeving kwamen uit op 2.674 miljoen euro (Thomas: 2.670, gav 2.694 miljoen), een stijging met 5% op jaarbasis, voornamelijk als gevolg van de inflatie van personeelskosten en de implementatie van de Danske Bank-uitspraak over btw in Nederland. De kosten met betrekking op regelgeving bedroegen 358 miljoen (Thomas: 375 miljoen, gav 400 miljoen euro), een daling met 31,8% op jaarbasis, omdat er geen bijdrage meer nodig is voor het gemeenschappelijk afwikkelingsfonds.
ING meldt nog voor 258 miljoen euro aan bijzondere waardeverminderingen (Thomas: 300 miljoen; gav 279 miljoen euro), een stijging met 69,7% op jaarbasis. Hier werd een stijging van de individuele risicokosten voor een aantal nieuw ingerichte klanten, deels gecompenseerd door gunstigere macro-economische prognoses.
Het nettoresultaat kwam uit op 1.578 miljoen euro (Thomas: 1.431 miljoen, gav: 1.452 miljoen euro) een daling met 0,8% op jaarbasis.
KBC Securities over ING
De bijzondere waardeverminderingen kenden een aanzienlijke opleving, maar nog steeds onder de verwachtingen, stelt Thomas Couvreur. In lijn met de verwachtingen kondigde de bank een terugkoop van eigen aandelen ter waarde van 2,5 miljard euro aan. Daarmee ligt ING op koers ligt om het huidige niveau CET1 (14,8%) te brengen naar een CET1 van 12,5%. Thomas blijft bij het koersdoel van 16 euro en de ‘Kopen’-aanbeveling. Hij wijst er ook op dat ING op 17 juni in Londen een Capital Markets Day houdt.
