do. 4 nov 2021

Een zeer sterke omzet in combinatie met beperkte toevoegingen aan de verwachte verliezen op leningen, resulteerde voor ING in aanzienlijk betere cijfers dan verwacht voor het derde kwartaal. KBC Securities-analist Thomas Couvreur neemt de gelegenheid te baat om het koersdoel te verhogen van 11,8 naar 14,5 euro, bij een onveranderd “Kopen”-advies.
Netto-intrestinkomen en commissie-inkomsten in de lift
Het netto-intrestinkomen was 3,39 miljard euro (analistenverwachting: 3,32 miljard euro). Dat cijfer ligt 1,8% hoger dan een jaar eerder, gesteund door ECB-kredieten (bijdrage van 84 miljoen euro), een groei van 3,1 miljard euro van de kernkredieten, de volledige impact van de negatieve renteheffingen en een verbeterde swaprente (die ging op 5 jaar tijd van -25 naar -19 basispunten).
De commissie-inkomsten kwamen uit op 882 miljoen euro (analistenverwachting: 820 miljoen euro) dankzij de groei van het aantal cliënten, de stijging van de pakketprovisies, het herstel van de binnenlandse betalingen en een stijging van het beheerd vermogen. De rentemarge nam met twee basispunten toe tot 1,38%.
Totale baten hoger dan verwacht
De beleggingsbaten brachten 74 miljoen euro op (analistenverwachting: 108 miljoen euro), deels door een de boekhoudkundige correctie van 34 miljoen euro op ING Oostenrijk. De overige baten bleven wel hoog op 304 miljoen euro (analistenverwachting: 239 miljoen euro), te verklaren door de afwezigheid van grote negatieve correcties. De totale baten gingen zo 8,4% hoger op jaarbasis tot 4,65 miljard euro, tegenover een verwachte 4,50 miljard euro.
Stijgende operationele kosten door incidentele kosten
De bank keek tegen operationele kosten van 2,68 miljard euro aan (analistenverwachting: 2,46 miljard euro), 2,8% hoger dan de kosten van een jaar eerder. Dat komt onder meer door incidentele kosten van 233 miljoen euro. In die 233 miljoen euro zat een voorziening van 180 miljoen euro voor schadevergoedingen aan consumenten en 44 miljoen euro voor de afbouw van Payvision.
Nettoresultaat van 1,37 miljard euro
Het aantal verwachte kredietverliezen zakte erg fors tot 39 miljoen euro (analistenverwachting: 238 miljoen euro). Die daling is te verklaren door de gedeeltelijke vrijgave van de voorzieningen in het kader van COVID-19. Het nettoresultaat van 1,37 miljard euro (analistenverwachting: 1,25 miljard euro) ligt daarmee dik 73,5% hoger dan in het derde kwartaal van 2020. Op de balans vertaalden die sterke cijfers zich in een stijging van de kernkapitaalratio (CET1). Die bedraagt nu 15,8% (exclusief 50% van de winstreservering over het derde kwartaal van 2010 voor toekomstige uitkering). De verhouding tussen kosten en baten bedroeg 57,8%.
KBC Securities over ING
De cijfers waren zonder meer zeer sterk, waarbij vooral de netto-intrestinkomsten verrassend veerkrachtig waren, meent analist Thomas Couvreur. Die verrassing leverde zelfs wat margeverruiming op. De financiering onder TLTRO III (programma waarin de ECB langlopende leningen verstrekt aan banken tegen gunstige tarieven) lag in lijn met vorig kwartaal (dat was 83 miljoen euro), maar inkomsten die gehaald werden uit het aanrekenen van negatieve rentelastencompenseerdendeelsde lage rentetarieven.
Ondertussen blijven de uitgaven wel hoog, maar exclusief incidentele kosten liggen ze wel nog perfect in lijn met de analistenschattingen. Die hielden niet eens rekening met de aangekondigde compensatie van 180 miljoen voor consumentenkredieten met variabele rente, zoals aangekondigd op 20 oktober.
De markt verwachtte een verslechtering van de verwachte verliezen op kredieten, naarmate de covidsteunmaatregelen werden afgebouwd. Maar zelfs zonder een effect ten belope van 96 miljoen euro zouden de verwachte kredietverliezen nog steeds aanzienlijk onder de verwachtingen liggen. Het aanhoudende herstel van de economische bedrijvigheid en de robuuste bbp-prognoses en risico-indicatoren leidden tot een beperkte toevoeging.
Koersdoel en advies
KBC Securities-analist Thomas Couvreur verhoogt de schattingen over de hele lijn. Hij rekent erop dat ING aanhoudend sterkere netto-interestinkomsten zal genereren én dat het de verwachte kredietverliezen, die gelinkt zijn aan COVID-19, kan afbouwen. Voorlopig blijft het “Kopen”-advies op de tabellen, hoewel de opwaartse druk enigszins beperkt is. Het koersdoel stijgt vandaag van 11,8 naar 14,5 euro.
