vr. 24 apr 2020

Met een omzetstijging van 23% op jaarbasis in het eerste kwartaal is Intel duidelijk een bedrijf dat goed gedijt in deze coronatijden. In een wereld waar thuiswerken, online entertainment en e-commerce de norm zijn, investeren bedrijven massaal in extra laptops (omzet +14%) en bedrijfsservers (+43%) om alles te faciliteren. Ook voor het lopende kwartaal projecteerde Intel optimistische omzetverwachtingen: de verwachte 18,5 miljard dollar impliceert een stijging van 12% op jaarbasis. Toch daalde het aandeel gisteren in de nabeurshandel met 6%. Analist Stijn Plessers (KBC Asset Management) onderzocht wat er precies aan de hand is.
Recessie en dalende marges
Ten eerste werden de vooruitzichten voor 2020 ingetrokken; de onzekerheid is vandaag te groot en Intel verwacht dat een economische recessie uiteindelijk ook de vraag naar PC's en servers (bij bedrijven en overheden) negatief zal beïnvloeden.
Belangrijker zijn echter de marge-ontwikkelingen bij Intel. Het bedrijf verwacht een daling van de brutomarge, van 60,6% in het voorbije kwartaal naar 56% in het lopende kwartaal.
Dat illustreert meteen de fundamentele uitdaging waar het bedrijf voor staat: het onbetwiste leiderschap van Intel op de markt voor CPU-processoren staat op het spel. Hierdoor moet het bedrijf de investeringen in de laatste productietechnologie (‘10nm’ proces) versnellen om zijn aanbod concurrentieel te houden. Concurrenten zoals AMD besteden hun chipproductie uit en kunnen profiteren van de voorsprong die TSMC en Samsung hebben uitgebouwd. Daarnaast worden klassieke CPU’s in vraag gesteld voor nieuwe softwaretoepassingen zoals ML/AI of schakelen bedrijven over naar alternatieve ontwerpen (ARM-design) die zuiniger zijn. Deze week nog staken opnieuw geruchten de kop op dat Apple in Macs eigen chips gaat gebruiken .
De visie van KBC Asset Management
Hoewel de vraag naar rekenkracht in de toekomst alleen maar zal stijgen, lijkt het relatieve marktaandeel van Intel onhoudbaar. Nu Moore’s Law ter discussie staat, zal het antwoord van meer maatwerk en de optimalisatie van software moeten komen om de efficiëntiewinsten vol te houden. Intel heeft in het recente verleden een reeks overnames gedaan om zich te wapenen in deze strijd, maar de relatieve impact hiervan blijft vooralsnog beperkt.
KBC AM bevestigt het "Houden"-advies en koersdoel van 61 dollar voor de aandelen.