vr. 23 okt 2020

Voor een bedrijf dat op het eerste gezicht blaakt van gezondheid, is het Intel-aandeel wel erg goedkoop gewaardeerd. Intel rijgt de recordresultaten aaneen en lijkt, met zijn dominant marktaandeel voor PC's én vooral servers, in een ideale positie te zitten om te profiteren van een reeks trends op lange termijn (Artificial Intelligence / Machine Learning, Cloud Computing, IoT/Edge Computing, autonome voertuigen, …), die van de 'digitale economie' een realiteit moeten maken. Maar volgens KBC Asset Management-analist Stijn Plessers illustreren de dalende marges de toenemende druk op het bedrijf. Nu Intel zijn traditioneel technologisch voordeel is kwijtgespeeld, moet het dringend herbronnen.
Achterstand
Dankzij zijn nauwe integratie van chipontwerp en -productie kon Intel de afgelopen jaren steeds superieure producten aanbieden, die werden omgezet in dito winstmarges. Maar door de laattijdige adoptie van de laatste nieuwe productietechniek op basis van EUV (ontwikkeld door ASML) liep het een aanzienlijke achterstand op ten opzichte van de zogenaamde Foundry-spelers, die zich specialiseren in de uitbestede chipproductie voor derde partijen. Een reis door de verschillende eindmarkten volstaat om te begrijpen dat de uitdagingen enorm zijn:
- PC / laptop (50% van de omzet)
De innovatieve ontwerpen van AMD, die handig gebruik maken van de productiecapaciteiten bij TSMC, maken van het bedrijf voor het eerst sinds lange tijd een volwaardige uitdager van Intel. De CPU-chips van AMD bieden vaak betere prestaties voor een (iets) lagere prijs. Ook voor laptops steekt AMD opnieuw zijn neus aan het venster. Daarnaast zijn er aantal smartphonefabrikanten die hun energiezuinige, mobiele chips (ARM architectuur) nu ook willen gebruiken in laptops. Zo bereidt Apple zich voor om de eerste MacBooks met eigen chips te lanceren en biedt ook Qualcomm laptopspecifieke oplossingen aan.
- Datacenter (33% van de omzet)
Ook hier begint AMD zich op te werpen als alternatief voor Intel. Het is echter vooral de steile opmars van Machine Learning/Artificial Intelligence die het aandeel van traditionele (X86) chips onder druk zet, ten voordele van alternatieve GPU, FPGA en ASIC chips die aan terrein winnen. Met het overnamebod van Nvidia (GPU specialist) op ARM wil het bedrijf zich definitief vestigen als hét ecosysteem voor het datacenter van de toekomst. AMD is niet van plan om zich hierbij neer te leggen en knoopte op zijn beurt onlangs overnamegesprekken met Xilinx (FPGA specialist) aan. De overnames van Intel uit het verleden (o.a. Altera FPGA) konden voorlopig nog niet renderen door de productieproblemen bij het bedrijf.
- Internet of Things (6% van de omzet)
De modemafdeling werd eerder dit jaar verkocht aan Apple, zodat Intel zich kan concentreren op zijn kernactiviteiten. De omzetcijfers van het overgenomen MobilEye (autonome voertuigen) wegen vandaag te licht om een rol van betekenis te spelen.
- Geheugenchips (6% van de omzet)
Eerder deze week kondigde Intel de verkoop van zijn NAND-divisie (geheugenchips voor de opslag van data) aan. Het Zuid-Koreaanse SK Hynix telt in totaal zo'n 9 miljard neer voor de afdeling. De complexe transactie verloopt in twee fasen en wordt definitief afgerond in 2025. Na de verkoop houdt het enkel nog zijn Xpoint/Optane-technologie (geheugenchips voor de verwerking van data) over, die nog in de ontwikkelingsfase zit.
De visie van KBC Asset Management
Bovenop de algemene economische onzekerheid kampt Intel zelf dus met aanzienlijke uitdagingen. Bovendien is het bedrijf ook een belangrijke kaart in de handelsoorlog tussen de VS en China, die het strategische belang van de chipsector in de schijnwerpers zet.
Tot er meer duidelijkheid komt, behoudt KBC Asset Management het “Houden”-advies en 55 dollar koersdoel.