do. 27 jan 2022

In het kwartaalrapport van Intel werd warm en koud geblazen. De moeder der chipbedrijven pakte in het vierde kwartaal weliswaar met een recordomzet uit, maar voorspelde tegelijkertijd een winst voor het huidige kwartaal die onder de marktverwachting lag. “Tijdelijk”, zo klink het bij nieuwbakken CEO Gelsinger, die op alles of niets gokt: zwaar investeren om de grote achterstand op de concurrenten weg te werken. KBC Asset Management-analist Joris Franck behoudt het “Houden”-advies.
Kwartaal- en jaarcijfers
Het vierde kwartaal werd door Intel afgesloten met een omzet van 19,5 miljard dollar en bleef daarmee een eind boven de lat die op 18,31 miljard lag. En de groep is op omzetniveau duidelijk goed op dreef want voor het huidige kwartaal mikt de groep op 18,3 miljard dollar omzet, terwijl slechts op 17,6 miljard wordt gerekend.
De omzet uit Intels datacenteractiviteiten met hogere marges stegen in het laatste kwartaal met 20% tot 7,3 miljard dollar, eveneens een record. Analisten hadden hier gemiddeld een omzet van 6,73 miljard dollar verwacht. In de laatste drie maanden genereerde de groep ook 5,8 miljard dollar cash, waarvan het 1,4 miljard dollar uitbetaalde aan de aandeelhouders.
Enkele segmenten uitgelicht
- De omzet over het vierde kwartaal werd aangevoerd door een recordkwartaal voor de Data Center Group (DCG), dankzij een sterk herstel van de servers in het bedrijfsleven en bij de overheid.
- De Internet of Things Group (IoTG) had een recordkwartaal, met een sterke vraag als gevolg van het herstel na de COVID-19-restricties.
- De Client Computing Group (CCG) leverde opnieuw een kwartaal met 10 miljard dollar omzet af, terwijl analisten mikten op 10,1 miljard dollar. Dat bewijst volgens Intel dat pc's essentiëler zijn dan ooit. Maar het neemt niet weg dat de grootste divisie van de groep aankeek tegen een omzetdaling met 7%. “Geen bron van bezorgdheid”, klinkt het bij de CEO, die niet veel aandacht besteedt aan kwartaalcijfers omwille van de tijdelijke aanbodbeperkingen.
- Mobileye, de dochteronderneming die zich richt op technologie voor zelfrijdende auto's, rapporteerde een omzet van 356 miljoen dollar, een stijging met 7% op jaarbasis. Intel plant het onderdeel naar de beurs te brengen via een beursgang.
Intels vooruitzichten voor 2022
Het bedrijf voorspelde voor het eerste kwartaal een winst per aandeel van 80 cent (analistenverwachting: 86 cent). Intels prognose van een brutomarge van 52% viel weliswaar binnen een eerdere marge die het bedrijf voor de komende twee tot drie jaar voorspelde, maar het cijfer wekte niettemin wat onrust, meent analist Joris Franck. In het vierde kwartaal ging de groep met een de aangepaste winst per aandeel van 1,09 dollar wel nog vlot over de lat van 91 dollarcent.
In februari zal Intel een breder overzicht van zijn strategie en technologische routekaart presenteren aan investeerders, die nauwlettend toezien op Intels operationele marges, nu het investeert in extra productiecapaciteit. Gelsinger zei dat Intel ook technische routekaarten zal presenteren voor zijn chips voor consumenten en datacenters.
Vorige week kondigde Intel aan dat het 20 miljard dollar investeert in twee chipfabrieken in Ohio, die uiteindelijk 's werelds grootste complex voor het maken van chips zouden kunnen worden, met maximaal acht geplande fabrieken.
KBC Asset Management over Intel
Intel verloor de laatste jaren veel van zijn pluimen, aldus analist Joris Franck.
- De Taiwanese chipproducent TSMC klopte Intel op vlak van zowel productievolumes als technologie. Concurrenten zoals AMD, NVidia en Xilinx brengen nu superieure chips op de markt, geproduceerd door TSMC.
- Op de markt voor mobiele toestellen wordt Intel volledig overvleugeld door het Britse ARM dat zijn ontwerp in licentie gaf aan verschillende chipproducenten (Apple, Qualcomm…) die deze markt nu domineren. Chips van ARM-architectuur bieden naast rekensnelheid de nodige energie-efficiëntie.
- De markt van CPU's voor laptops, desktops en servers doet het goed in het covidtijdperk, wat niet mag verbazen sinds thuiswerken, online-entertainment en e-commerce de norm zijn geworden. Maar ook hier wordt Intel belaagd door concurrerende bedrijven (AMD) en technologieën (GPU's NVidia, ARM chips Qualcomm en Marvell).
De nieuwbakken CEO Gelsinger zet alles in op nieuwe investeringen: bovenop het reguliere investeringsbudget van 20 miljard dollar, wordt een extra 20 miljard dollar geïnvesteerd in de fabriek in Arizona. Intel wil ook al langer het tij keren door in te zetten op overnames: Nervana en Movidius (servers), Mobileye (autonome voertuigen) en Altera (Internet of Things). Het is wachten op resultaten. KBC Asset Management- analist Joris Franck geeft een “Houden”-aanbeveling en houdt het koersdoel op 55 dollar.
