di. 8 nov 2022

Vastgoedgroep Intervest Offices & Warehouses voldeed met een EPRA-winst (de winst uit de kernactiviteit van vastgoedverhuur) over de eerste negen maanden van 1,34 euro aan de gemiddelde analistenschattingen van 1,35 euro. Het bruto huurinkomen van 52,8 miljoen euro lag zelfs een ietsje boven de verhoopte 52,3 miljoen euro, maar door hogere kosten van schulden filterde dat niet door naar de nettowinst. De winstvooruitzichten voor heel 2022 zullen onderaan de eerder naar voor geschoven vork van 1,71 tot 1,74 euro landen, zodat er nu gemikt wordt op 1,70 à 1,72 euro. Het dividend werd niettemin bevestigd op 1,53 euro vernam KBC Securities-analist Wim Lewi.
Financiële cijfers voor 9m22
- Brutohuuropbrengsten van 52,8 miljoen euro, terwijl op 52,3 miljoen euro werd gemikt.
- Bedrijfswinst (REBIT) kwam uit op 43,9 miljoen euro tegenover 43,1 miljoen euro verwacht. Het cijfer ligt 11% hoger op jaarbasis.
- De EPRA-winst per aandeel van 1,34 vergelijkt met een verhoopte 1,35 euro en steeg met 3% op jaarbasis.
- De bezettingsgraad bleef gelijk op 94%, voornamelijk door de daling van de kantoren.
- Logistiek is terug op 100% bezetting, kantoren op 83% (-4% op jaarbasis).
Balans per einde september
- De schuldratio bedraagt 50,0%, tegenover 45,0% op het einde van 2021
- De nettoactiefwaarde (NTA) per aandeel klokte af op 25,64 euro, tegenover 24,83 euro per einde 2021.
- De gemiddelde schuldenlast bleef stabiel op 1,8%.
- De waarde van de portefeuille steeg met 150 miljoen euro op jaarbasis tot 1,36 miljard euro.
- Het bruto huurrendement van het beschikbare vastgoed bedroeg 6,1%, tegenover 6,4% in de eerste negen maanden van 2021
- De gemiddelde huurtermijn bedraagt nu 4,8 jaar, wat 0,5 jaar langer is dan voorheen. In de logistieke sector bedraagt dat cijfer 5,5 jaar, tegenover 3 jaar voor kantoren.
KBC Securities over Intervest Offices &Warehouses
De iets lagere vooruitzichten baren Wim Lewi niet meteen zorgen, want waarschijnlijk zijn sommige contractsluitingen verschoven door de onzekere economische situatie. Vorig jaar gaf het bedrijf trouwens nog een langetermijngroeidoelstelling voor haar portefeuille van 21% tot 25% tegen 2025. Dat moet mogelijk zijn omdat de groep veel projecten in portefeuille heeft in zowel Logistiek als Kantoren. Ondertussen geniet het van een stabiele inkomstenstroom om zijn relatief hoge dividend te handhaven.
Het aandeel houdt meer dan in het verleden rekening met toekomstige groei en blijft sterk presteren in de logistieke sector, al heeft die het al een hele tijd erg moeilijk. Of die moeilijkheden wel dan niet aanhouden, zal vooral afhangen van de uitvoering van de pijplijn. Wat dat betreft zal de opening van het "Singel"-kantoorgebouw voor groene inzameling in Antwerpen op 17 november een interessant evenement worden, omdat het de visie van het management op het toekomstige kantoor toont.
Alles bij elkaar biedt IO&W een goedkope instap in de broeiende logistieke vastgoedmarkt in de Benelux. Momenteel bestaat 76% van de reële waarde uit logistiek vastgoed tegenover 24% kantoren. De balans zal in de toekomst verder verschuiven naar logistiek omdat het management een strategische focus heeft op multimodale ontwikkelingen zoals de recente investering in de terminal van Zeebrugge. Katalysatoren zijn onder meer de verkoop of herbestemming van bepaalde kantoorgebouwen.
Wim Lewi sleutelt niet aan het koersdoel van 33 euro koersdoel en het “Kopen”-advies. Het Intervest Officex & Warehouses-aandeel noteert momenteel aan een koers van 21,65 euro (-2,3%).
