do. 18 nov 2021

De netto-intrinsieke waarde van Gimv steeg sinds 1 april 2021 met 11% tot 51,6 euro per aandeel, terwijl de geïnvesteerde portefeuille groeide tot een nieuw record van 1,38 miljard euro. De onderliggende activa presteerden economisch sterk én de waarderingen gingen eveneens hoger. Volgens KBC Securities-analist Michiel Declercq is de portefeuille van Gimv nog steeds conservatief gewaardeerd, zoals bleek uit de succesvolle en lucratieve desinvesteringen van de voorbije maanden. Het advies van KBC Securities daalt van “Kopen” naar “Houden“ omwille van de recente koersstijging, met ongewijzigd koersdoel van 59 euro.
Hoogtepunten van het persbericht
De intrinsieke waarde sloot vorig jaar af op 46,5 euro per aandeel. De stijging van het cijfer naar 51,6 euro is grotendeels te danken aan “significante groei” van de omzet (+15%) en de winstgevendheid (+25%) van de portefeuillebedrijven ten opzichte van het precovidniveau (namelijk het eerste semester van 2019). Deze solide prestatie gecombineerd met gerealiseerde meerwaarde op enkele succesvolle exits duwde het portefeuilleresultaat naar 175,9 miljoen euro, waarvan 64,3 miljoen euro uit gerealiseerde meerwaarde komt en 111,7 miljoen euro uit niet-gerealiseerde meerwaarde komt. Dat impliceert een portefeuillerendement van 14,3%. Het nettoresultaat (deel van de groep) bedroeg 137 miljoen euro, of zo’n 5,1 euro per aandeel.
Op de balans prijkt nog steeds een hele sterke liquiditeitspositie van bijna 394 miljoen euro. Dat is lager dan de 517,5 miljoen euro op het einde van vorig boekjaar, omwille van investeringen en de betaling van het dividend. De nettokaspositie bedraagt vandaag zo’n 44 miljoen euro.
Portefeuille op record
De geïnvesteerde portefeuille groeide verder naar een nieuw record van 1,38 miljard euro, een stijging van 11,6% ten opzichte van de 1,23 miljard euro op het einde van vorig boekjaar. Dat cijfer is verdeeld over Health & Care (421 miljoen euro), Smart Industries (290 miljoen euro), duurzame steden (287 miljoen euro), Consumer (237 miljoen euro) en Infra, fondsen & overig (141 miljoen euro). Tot de nieuwe investeringen van in totaal 62,3 miljoen euro, waarvan 33,9 miljoen euro investeringen in nieuwe portefeuillebedrijven (Anjarium, Klotter, Projective en WDM) en 28,5 miljoen euro aan opvolginvesteringen. De desinvesteringen bedroegen in totaal 87,4 miljoen euro (Summa en een gedeeltelijke exit van Kind Technologies), wat resulteerde in een meerwaarde van 44,4 miljoen euro. Qua rendement kunnen die deals tellen, want ze leveren een geld multiplicator van 4,0x en een jaarlijkse gemiddeld rendement van 40% op.
KBC Securities over Gimv
Opnieuw een set van goede resultaten met een groei van de portefeuille tot een recordniveau, las analist Michiel Declercq. Rekening houdend met de nettodesinvesteringen van ongeveer 25 miljoen euro werd de groei van de onderliggende portefeuille grotendeels gedreven door een versterking van de onderliggende fundamenten (omzet en EBITDA) én door een verdere stijging van de waarderingsmultiples. De gemiddelde toegepaste EBITDA-multiple bedraagt momenteel 8,3x, tegenover 7,8x per eind maart 2021.
Analist Michiel Declercq is van mening dat de waardering van GIMV nog té conservatief is, gezien het aanhoudende momentum en de historische outperformance van private equity. De Argos “mid-market index”, die de gemiddelde waardering van Europese private equity volgt, noteerde eind juni op een recordhoogte van 11,6x voor wat betreft de EV/EBITDA multiple. De portefeuille van Gimv blijft dus conservatief gewaardeerd, omdat de meerwaarde bij exits historisch gezien 40% boven de boekwaarde liggen. Maar het aandeel steeg recent fors, zodat het advies van KBCS vandaag daalt van “Kopen” naar “Houden”, evenwel met behoud van het koersdoel van 59 euro.
