vr. 27 sep 2024

BASF organiseerde vandaag zijn investeerdersdag waarin het zijn nieuwe bedrijfsstrategie voorlegde. De Duitse chemiereus zal meer inzetten op kapitaaldiscipline, wat zich vertaalt in lagere kapitaaluitgaven en kostenbesparingsprogramma's. BASF is in Europa een besparingsprogramma van 2 miljard euro aan het uitvoeren. Zo wilt het op termijn minder afhankelijk zijn van de (zwakke) Europese markt, zegt KBC Securities-analist Benjamin Wolff.
BASF?
Het Duitse BASF is het grootste chemische concern ter wereld. BASF bestaat uit zes divisies: Chemicals, Materials, Industrial Solutions, Surface Technologies, Nutrition & Care en Agricultural Solutions. BASF maakt en verhandelt een heel breed assortiment van (petro-)chemicaliën (plastics, gewasbeschermingsmiddelen, deklagen, etc.).
Tijdelijk minder geld voor aandeelhouders
Ook beleggers moeten inboeten. Voor de periode 2025-2028 zal er een minimumdividend van 2,25 euro per aandeel gelden. Dit jaar werd er nog 3,40 euro per aandeel uitgekeerd en hield het management vast aan een progressief dividendbeleid.
Voor de periode 2025-2028 zou in totaal 12 miljard euro aan aandeelhouders uitgekeerd worden via dividenden en aandeleninkopen. Die 12 miljard euro is in lijn met vorige periode, waardoor Benjamin vermoedt dat de aandeelhoudersvergoeding enkele jaren wordt beperkt, om op termijn weer te stijgen. De verhouding dividend/inkoop zal mogelijk ook meer verschuiven naar inkoop.
Afsplitsen van divisies?
De nieuwe financiële doelen van BASF omvatten een EBITDA (bedrijfskasstroom) van 10 miljard tot 12 miljard euro in 2028 (EBITDA 2023: 7,7 miljard euro) en een cumulatieve vrije kasstroom van meer dan 12 miljard euro van 2025 tot 2028. De Return on Capital Employed (ROCE) moet in 2028 10% zijn.
BASF herdefinieert zijn kern- en nevenactiviteiten. De kernactiviteiten zijn Chemicals, Materials, Industrial Solutions and Nutrition & Care. De nevenactiviteiten zijn Environmental Catalyst & Metal Solutions, Battery Materials, Coatings, Agricultural Solutions. Vanaf 2025 zullen Environmental Catalyst & Metal Solutions en Battery Materials apart rapporteren onder Surface Technologies. Dat voedt de speculaties op een overname of IPO.
BASF bereidt een desinvesteringsproces voor de Coating-activiteiten in Brazilië en overweegt een potentiële IPO voor de Agricultural Solutions-divisie. De IPO zou pas kunnen plaatsvinden na de afronding van de juridische scheiding (verwacht in 2027).
Net-zero tegen 2050
De interne structuur van BASF zal ook grondig wijzigen. De interne hiërarchie zal vlakker worden, teams zullen meer verantwoordelijkheid krijgen over hun eigen succes en de bureaucratie zal afgebouwd worden. Op middellang termijn zou AI voor meer efficiëntiewinsten moeten zorgen.
BASF verwacht 2 miljard euro te ontvangen eind dit jaar voor de exit uit de olie- en gasactivtiteiten (Wintershall).
De klimaatdoelstellingen wijzigen niet, BASF wilt net-zero zijn tegen 2050. Deze transformatie zou zo'n 800 miljoen euro per jaar kosten tussen 2025 en 2028. Ludwigshaven, de grootste productiefaciliteit van BASF, moet een baken worden van duurzaamheid.

KBC Securities over BASF
Op kort termijn is de verlaging van het dividend ongunstig voor aandeelhouders, zegt Benjamin Wolff. Al blijft een brutodividendrendement van 5% relatief hoog, het is nog steeds minder dan de 7,5%.
Vanuit een strategisch perspectief is het een logische zet om meer cash aan te houden in deze moeilijkere tijden voor de Europese chemie. Dat het management nog steeds 12 miljard euro wilt uitkeren in de periode 2025-2028 is een gunstig signaal, vindt Benjamin, al kunnen signalen snel veranderen in de Europese industrie…
Benjamin is vooral fan van de extra focus op inkoopprogramma's. Inkoopprogramma's zijn fiscaal gunstiger en extra interessant wanneer een aandeel laag gewaardeerd wordt. De inkoopprogramma's zouden ten laatste in 2027 opstarten.
Ook de mogelijke IPO van de Agricultural Solutions in 2027 is een koopargument voor de aandeelhouders met een lange termijn blik.
Conclusie: BASF is een bedrijf in volle herstructurering en een potentieel turnaround-aandeel. Het wachten op de turnaround brengt je vandaag 5% brutodividendrendement per jaar op, wat in Benjamins ogen aantrekkelijk is. De aanbeveling blijft ‘kopen’ en het koersdoel blijft 55 euro.
