do. 24 sep 2020

Vorige week maakte Snowflake een opvallende entree op Wall Street en kondigde Richard Branson aan een Special Purpose Acquisition Company (SPAC) op te richten met 400 miljoen dollar op zak. In Azië maakt Alibaba's fintechdochter Ant Group zich op voor wat de grootste beursintroductie ooit zou kunnen worden, terwijl het e-commercebedrijf The Hut Group in Londen voor de grootste beursintroductie in zeven jaar zorgde en de aandelen op de eerste handelsdag vlot 30% vlot hoger gingen. Om maar te zeggen, de IPO-markt lijkt onder stoom te staan.
De gretigheid waarmee de technologieaandelen na de coronaduik werden opgepikt in combinatie met de lage rente lijkt voor veel bedrijven vruchtbare grond om de sprong naar de beurs te wagen. Niet zelden gaat het ook om bedrijven die niet of nauwelijks door het coronavirus werden getroffen. Wel integendeel, in sommige gevallen. De lijst van nieuwe beurskandidaten is bijzonder lang, maar Senior Financial Economist Tom Simonts vond via Bankrate.com een overzicht van enkele grote namen die we binnenkort ook nog op de koerstabellen mogen verwachten
Airbnb
- Hoewel de app voor het delen van huizen en appartementen niet ongevoelig bleef voor de coronapandemie, is het platform veerkrachtiger gebleken dan sommige traditionele sectorgenoten. Op een gegeven moment in 2020 waren de boekingen met 90% gedaald, maar Airbnb heeft een opmerkelijk herstel gezien, voldoende om medio augustus de beursplannen nieuw leven in te blazen. Afwachten of die tijdens de tweede golf overeind blijven.
Doordash
- De app voor maaltijdbezorging heeft aanzienlijk geprofiteerd van de coronapandemie, in ieder geval op de korte termijn. Door de lockdowns hebben veel klanten het gemak ontdekt van restaurantmaaltijden die aan huis worden geleverd. En het lijkt niet om een tijdelijk fenomeen te gaan. Waarschijnlijk zullen de aandelen in het vierde kwartaal van 2020 hun entree op de beurs maken.
Palantir
- Het dataminigbedrijf staat op het punt om naar de beurs te gaan via een directe beursnotering, een ongebruikelijke manier om op de markt te komen (maar recent ook gedaan door Slack en Spotify) waarbij geen geld van investeerders wordt ingezameld.
Instacart
- De app voor de bezorging van boodschappen, die samenwerkt met onder meer Walmart, 7-Eleven en Hannaford (Ahold Delhaize), zou plannen hebben voor een beursgang, maar over de timing is niet veel duidelijkheid. Mogelijk dus niet meer dit jaar, al staat de sector voor thuisleveringen momenteel gloeiend heet en lijkt het dus aangewezen om niet te lang meer te wachten.
Asana
- Dit project- en productiviteitssoftwarebedrijf, opgericht door één van de medeoprichters van Facebook, ambieert net als Palantir een beursintrede via een directe beursnotering. De eerste notering zou eind september al een feit kunnen zijn.
Europa
Europa hinkt wat achterop ten opzichte van het Amerikaanse IPO-geweld, maar niettemin staan ook aan deze zijde van de Atlantische Oceaan een aantal techbedrijven te popelen om naar de beurs te gaan, al zijn de kandidaten een stuk dunner gezaaid dan in de VS. Na The Hut Group zouden onder meer de Poolse e-commercespeler Allegro, het Britse cybersecuritybedrijf Darktrace en de Zweedse betaalgroep Klarna Bank binnenkort mogelijk een tickercode achter hun naam hebben staan. En met de introductie van UnifiedPost op Euronext Brussel heeft Europa zich, na Adyen en Worldpay, andermaal op de kaart gezet in de fintechsector.
Uitkijken naar SPAC's
Heel wat introducties gebeuren ook "onder de radar", via de overname door een beursgenoteerde SPAC. SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company, ook wel gekend als "blanco-chequebedrijven". Ze halen geld op bij investeerders en zoeken dan een overname op de particuliere markt. SPAC's hebben een deadline om een deal te vinden (vaak een paar jaar) en als ze een transactie niet voltooien, moeten ze het geld teruggeven aan investeerders die de aandelen bezitten. Sinds 2015 heeft minder dan de helft van de SPAC’s zijn missie voltooid.
Bij de beursintroductie van SPAC’s werd volgens de gegevens van Renaissance Capital in 2020 al een recordbedrag van 31 miljard dollar opgehaald. Meer dan in het vorige topjaar 2019. Op 9 september ging het om 82 dossiers, waarbij dat van Bill Ackman ter waarde van 4 miljard dollar de teller stevig deed oplopen.
Enkele opvallende namen die recent via een SPAC de weg naar de beurs vonden, zijn DraftKings, Nikola Corporation en Virgin Galactic. Die laatste komt trouwens ook uit de stal van Richard Branson.
