wo. 9 sep 2020

Infrastructuurfonds TINC (+0,4%) publiceerde resultaten voor zijn gebroken boekjaar 2019/2020, waaruit een gestage groei bleek op het niveau van de faire waarde en de nettoactiefwaarde. Het operationeel resultaat werd dan wel beïnvloed door vertragingen in de bouw en de lagere energieprijzen, maar per saldo ziet KBC Securities-analist Joachim Vansanten weinig reden om het advies en koersdoel aan te passen.
TINC voor beginners
TINC is binnen het Belgische vastgoedsegment een vreemde eend. Het investeert enkel in infrastructuurprojecten op lange termijn, met het oog op stabiele dividenden en stabiele kasstromen. Het bedrijf kwam op 12 mei 2015 naar de beurs en is vandaag zo’n 476 miljoen euro waard. Het is voor 10,67% in handen van investeringsmaatschappij Gimv, terwijl de Belgische overheid via Belfius 11,5% aanhoudt. Beide kijken uit naar een dividend dat jaarlijks stabiel moet toenemen. En dat blijkt ook dit jaar het geval.
Jaarresultaten
Het portefeuilleresultaat daalde met 9% tot 22,5 miljoen euro, voornamelijk toe te schrijven aan de energiedeelnemingen. De energieprijzen zijn door de coronacrisis aanzienlijk gedaald en dat had een wezenlijke invloed op de waardering en bijgevolg ook op de ongerealiseerde resultaten van die participaties.
Daarnaast zijn sommige vraaggestuurde participaties beïnvloed door een lagere vraag als gevolg van de crisis. Het betreft activa waarbij de inkomsten afhankelijk zijn van het daadwerkelijke gebruik ervan. Denk aan parkings, waarbij de winst afhankelijk is van het aantal verkochte ticketjes of aan de recent nieuwe investering in een nieuw Center Parcs-complex.
De kasstroom uit de beleggingsportefeuille bedroeg 35,5 miljoen euro (incl. de opbrengst van de herfinanciering van windpark Storm). Zonder terugbetalingen van investeringen bedroeg de kasstroom uit de beleggingsportefeuille 16,3 miljoen euro. Het nettoresultaat daalde van 20,3 naar 17,8 miljoen euro en op dat resultaat wordt een dividend van 0,51 euro voorgesteld, wat een toename met 2% op jaarbasis betekent. Het zal trouwens opnieuw een combinatie zijn van een cashdividend (0,05 euro) en een kapitaalvermindering (0,46 euro).
Impact Covid-19
De participaties vertoonden over het geheel genomen een sterke operationele veerkracht doorheen de coronacrisis en konden zonder grote verstoringen de activiteiten verder zetten. Participaties in lopende bouwwerkzaamheden hebben wel vertraging opgelopen, voornamelijk in het energiesegment en PPS in Ierland. Ook regelmatig onderhoud werd uitgesteld. In het geval dat dit de kasstromen heeft beïnvloed of uitgesteld, werden herwaarderingen gemaakt, wat blijkt uit de toename van de niet-gerealiseerde verliezen (13,2 miljoen euro tegen 4,3 miljoen een jaar eerder).
Portefeuille
De portefeuille telt 22 participaties in België, Nederland en Ierland met een reële waarde van 340,3 miljoen euro. De fair value wordt berekend op basis van een gemiddelde disconteringsvoet van 7,82%, een lichte daling vergeleken met de halfjaarresultaten (7,94%). TINC heeft de disconteringspercentages op zijn participaties niet gewijzigd, vanwege de onzekerheid rond de huidige crisis. De op vraag gebaseerde participaties zijn nu goed voor een derde van het totaal. De nettoactiefwaarde per aandeel steeg met 2,85% 12,26 euro, tegenover 12,15 euro na de eerste jaarhelft.
Met 107 miljoen euro aan nieuwe investeringsverbintenissen was het voorbije boekjaar voor TINC een van de meest actieve jaren sinds de beursintroductie. Dit omvat de aankoop van een KKS in Ierland, een windmolenpark van 80 MW in Nederland, datacenters in België en de verhoging van bestaande verplichtingen aan de portefeuillemaatschappij Glasdraad in Nederland. Daarnaast heeft TINC in het kader van bestaande contractuele investeringsverbintenissen een belang verworven in twee PPS-projecten in Nederland. De uitstaande contractuele investeringsverplichtingen bedragen 64,1 miljoen euro in vergelijking met een kaspositie van 103,3 miljoen euro.
De mening van KBC Securities
Zoals verwacht werd het bedrijfsresultaat beïnvloed door lagere energieprijzen en vertragingen bij bouwwerkzaamheden. De impact op de toekomstige kasstromen werd echter al in rekening gebracht en is opgenomen in de huidige ongerealiseerde verliezen.
Analist Joachim Vansanten gaat er dus van uit dat de impact van Covid-19 op TINC's resultaten in de komende jaren beperkt zou moeten zijn. Ondanks de verdere neerwaartse druk op de rentetarieven, heeft TINC de disconteringspercentages grotendeels stabiel gehouden. KBCS ziet dit als een goede praktijk die de mening versterkt dat TINC een conservatief beheerd en stabiel dividendaandeel is.
Vandaag zijn de op vraag gebaseerde participaties goed voor een derde van de portefeuille. Dit verhoogt het risicoprofiel van TINC enigszins, maar impliceert ook een hoger groeipotentieel in de toekomst. Een belangrijk speerpunt hierbij is volgens TINC digitale infrastructuur, zoals glasvezelnetwerken en datacenters die “de ruggengraat vormen voor de transformatie naar een robuuste digitale samenleving”. Begin juli kondigde de groep alvast aan 12 miljoen euro te investeren in Datacenter United, een aanbieder van gegevensopslag- en gerelateerde diensten met vestigingen in Antwerpen en Brussel.
KBC Securities heeft een “Houden”-advies voor TINC met een koersdoel van 14 euro.