wo. 18 mei 2022

Lockdowns en andere maatregelen om de besmettingen met COVID-19 in te dijken hebben een positieve impact op e-commerce. De groeicijfers in de sector in de voorbije jaren zijn daar getuige van. De vergankelijkheid van het succes bleek echter ook uit heel wat kwartaalrapporten nu in veel landen de meeste maatregelen zijn opgeheven. Maar dat aanhoudende lockdowns ook een impact hebben op het gemoed van de consumenten en hun gretigheid om te spenderen, bleek onlangs bij de publicatie van de jongste kleinhandelsverkopen in China die in april met 11% de grootste daling lieten zien sinds de hoogdagen van de pandemie in 2020. En dat voelen ook e-commercebedrijven die bovendien ook af te rekenen hebben met logistieke verstoringen.
Traagtse omzetgroei
De Chinese e-commercegigant JD.com boekte alvast zijn traagste kwartaalomzetgroei ooit in de eerste drie maanden van het jaar. Met een omzet van omgerekend 37,89 miljard dollar deed de groep het weliswaar beter dan verwacht, maar het betekende wel een daling van 18%. Eerder zagen we ook bij concurrent Alibaba al de zwakste kwartaalgroei sinds het bedrijf in 2014 naar de beurs ging. Op het niveau van de kwartaalwinst presteerde de groep eveneens iets beter dan verwacht.
JD Retail, met voorsprong de belangrijkste omzetleverancier voor de groep, tekende een omzetgroei op van 17,1% en groeide daarmee sneller dan de markt die gemiddeld genoegen moest nemen met 8,8%. JD Retail wist marktaandeel te winnen in het kledingsegment, maar ook in luxe en cosmetica. Niet verwonderlijk was door een chiptekort sprake van een vertraging bij de verkoop van elektronica.
Lockdownpijn
In een toelichting bij de cijfers merkte de CEO van JD.com, Xu Lei, op dat de situatie in China nu helemaal anders was dan in de afgelopen twee jaar, toen de uitbraken beperkt waren tot kleinere gebieden van het land en onlinewinkelen stimuleerden.
Deze keer hebben de besmettingen zich verspreid naar grote centra zoals Beijing, Shanghai, Guangzhou en Shenzhen en hebben de lockdownszowel de online- als de offlinehandelgetroffen. "In april lag het aantal geannuleerde bestellingen aanzienlijk hoger dan vorig jaar als gevolg van logistieke verstoringen. In mei was er een verbetering, maar het lag nog steeds hoger dan een jaar eerder," zei hij. "Consumenten worden geconfronteerd met inkomens- en vertrouwensverlies, en de algemene consumptie is traag”.
Vooruitzichten
Hij blijft tegen die achtergrond ook bijzonder voorzichtig over de vooruitzichten. De bedragen die consumenten spendeerden op de platvormen van JD.com zijn volgens hem zowel in april als in mei gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Analisten van ICBC verwachten voor het tweede kwartaal alvast een daling van de omzet met 1,8%.
