wo. 15 apr 2020

Beleggers keken gisteren met buitengewone interesse uit naar de resultaten van de Amerikaanse investeringsbank JPMorgan Chase over het eerste kwartaal van 2020. In de eerste plaats om meer inzicht te krijgen in de sterkte (of eerder zwakte) van de Amerikaanse economie en de gezondheid van bedrijven en consumenten. Sectoranalist Joris Dehaes maakte een samenvatting van de resultaten.
Alle ogen op provisies
Voor JPMorgan zelf was nagenoeg alle aandacht gevestigd op de provisies die de grootste Amerikaanse bank in het eerste kwartaal van 2020 opzij zou zetten. Banken worden namelijk geacht om in te schatten hoeveel verliezen men in de toekomst zal lijden doordat bedrijven en consumenten hun leningen niet kunnen afbetalen. Hiervoor moeten ze provisies nemen, die o.a. afhangen van de economische groei en achterstallige betalingen.
Het mag duidelijk zijn dat de huidige coronaperikelen en de zware impact hiervan op de economie investeerders angstig maakt, omdat banken mogelijk enorme provisies zouden moeten nemen. Bemerk hierbij dat banken in het begin van een recessie de meeste provisies moeten nemen en ze die dus eventueel kunnen terugnemen in de toekomst, wanneer zou blijken dat de verliezen beter meevallen dan gedacht.
Winstgevend kwartaal
Voor JPMorgan bedroegen de totale provisies in het eerste kwartaal 8,3 miljard USD, waarvan 6,8 miljard USD rechtstreeks het gevolg waren van Covid-19. Dit verhoudt zich tot 1,5 miljard USD aan provisies in het eerste kwartaal van vorig jaar en een piek van 8,6 miljard USD in het eerste kwartaal van 2009, ten tijde van de financiële crisis. Het dient wel gezegd dat de boekhoudregels intussen strenger zijn dan in 2009, wat in theorie leidt tot hogere provisies voor eenzelfde economische verzwakking.
Ondanks de zware toename aan provisies bleef JPMorgan wel vlot winstgevend met een winst van 2,9 miljard USD, weliswaar 69% minder dan vorig jaar. Dé hamvraag is natuurlijk hoeveel provisies JPMorgan in de komende kwartalen nog zal moeten aanleggen. In het beste geval werd de piek aan provisies al in het eerste kwartaal bereikt, in het slechtste geval leiden nog hogere provisies tot een verlies in de volgende kwartalen. Dit hangt natuurlijk volledig af van het verloop van de coronacrisis en het tijdstip en kracht van het economisch herstel.
Onderliggende resultaten
De onderliggende kwartaalresultaten waren volgens KBC AM meer dan behoorlijk. Ondanks de rentedaling hielden de netto interestinkomsten beter dan verwacht stand. De overige inkomsten vielen dan weer wat lager uit dan verwacht, hoewel de investeringsbankdivisie sterk presteerde. De operationele uitgaven bleven met een stijging van 3% op jaarbasis onder controle.
JPMorgan verlaagde wel de verwachtingen voor het volledige boekjaar 2020 wat betreft netto interestinkomsten en fee-inkomsten, wat deels gecompenseerd wordt door lagere kosten. De kernkapitaalratio daalde van 12,4% naar 11,5% mede als gevolg van de sterke aangroei van de balans doordat bedrijven volop kredietlijnen opnemen. De kapitaalpositie blijft voorlopig sterk en JPMorgan benadrukte dat het dividend momenteel ook veilig is.
De visie van KBC Asset Management
Analist Joris Dehaes onthaalt de resultaten van JPMorgan eerder positief. De bank maakt gebruik van haar sterke winstgevendheid om al voldoende provisies te nemen, zonder de kapitaalpositie al te sterk aan te tasten. KBC AM is van mening dat een kwaliteitsbank als JPMorgan zonder kleerscheuren door de komende moeilijke periode zal geraken en is dan ook positief over de bank op langere termijn.
Op korte termijn zijn er echter nog veel onzekerheden rond de economie en de mogelijke provisies die een impact kunnen hebben op de bank. Door de rally van 25% sinds het (te lage) dieptepunt vindt onze analist het aandeel niet meteen goedkoop en bevestigt hij de "Houden"-aanbeveling. Het koersdoel bedraagt 106 USD.