wo. 22 apr 2020

The Coca Cola Company wordt bijzonder hard getroffen door de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. De frisdrankenproducent haalt zo’n 40 à 50% van zijn omzet uit consumptie buitenshuis en door de wereldwijde lockdowns vallen de verkochte volumes zwaar terug. Bij de aankondiging van de kwartaalresultaten, gaf de CEO gisteren aan dat de verkochte volumes in april met zo'n 25% zijn gedaald. Bij gebrek aan zicht op de timing van een versoepeling van de maatregelen, zijn beleggers bijzonder ongerust. KBC Asset Management-analist Bob Van Leemputte nam de investment case onder de loep en stelde vast dat het aandeel te fel afgestraft werd. Het advies gaat daarom naar "Kopen".
Lockdowns doen vraag kelderen
Het aandeel van The Coca Cola Company speelde sinds de jaarstart zo’n 18% kwijt en sinds de piek in februari lopen de verliezen zelfs op tot 25%. Beleggers zijn ongerust over de nabije toekomst van het bedrijf. Terecht, zo lijkt het. Op korte termijn zal het bedrijf volgens KBC AM turbulente tijden beleven, maar op langere termijn blijft het een sterkhouder.
Door de uitbraak van het coronavirus moesten tal van restaurants en cafés in verschillende delen van de wereld noodgedwongen de deuren sluiten. Daarnaast zijn cinema’s en andere locaties voor ontspanningsmogelijkheden gesloten en werden sportwedstrijden afgelast. Deze verkoopskanalen buitenshuis ('out-of-home') gelden voor zo’n 40% tot 50% van de verkopen van Coca Cola wereldwijd.
Niet enkel het vlaggenschip Coca Cola kent een dalende verkoop; ook de vraag naar de andere frisdranken van de groep neemt af en keten CostaCoffee moest grotendeels de deuren sluiten. De overname van Costa Coffee kostte Coca Cola zo’n 5 miljard dollar en werd begin vorig jaar nog maar afgerond. Eind februari van dit jaar - nog vóór het coronavirus zich op grote schaal verspreidde in Europa en de VS - waarschuwde Coca Cola al voor de effecten op de resultaten.
In maart werd de impact van de epidemie duidelijk, wanneer steeds meer landen cafés en restaurants moesten sluiten. Sportcompetities werden stilgelegd, skipistes sloten en niet‐essentiële bedrijven moesten de deuren sluiten. Op 20 maart trok Coca Cola de vooruitzichten voor 2020 in. Die gingen uit van 2,25 dollar winst per aandeel en een omzetgroei van 5%. Bij de publicatie van de resultaten haalde Coca Cola aan dat in april 25% minder verkocht wordt ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.
Amerikaanse heropstart in zicht
De maatregelen om de gezondheidscrisis te onderdrukken, zorgen voor een deuk in de omzet en winst van Coca Cola. Toch moet men in het achterhoofd houden dat deze crisis en de maatregelen tijdelijk zijn. Daar bovenop komt een steeds luidere roep van burgers die de lockdown en isolatie moe zijn en de economie opnieuw willen openen. In verschillende staten in de VS geven de gouverneurs toe aan die oproepen. Volgende week kunnen restaurants in Georgia opnieuw openen en restaurants maken deel uit van de eerste fase in het Amerikaanse heropstartplan, cafés in de tweede fase.
De visie van KBC Asset Management
Volgens onze analist staan Coca-Cola nog een paar woelige kwartalen te wachten. De lente‐ en zomermaanden zijn door het goede weer gekenmerkt door een sterkere vraag, maar ze zullen zeker nog lijden onder de maatregelen.
Op middellange termijn zal Coca Cola hier echter sterker uitkomen. De meeste consumenten grijpen tijdens de crisis terug naar grote, gekende merken en Coca-Cola heeft dé referentiemerken in de frisdrankrayon. Als de trend zich doorzet, kan dit voor de thuisconsumptie een boost betekenen. Daarnaast is de consumptie van Coca-Cola bestand tegen een recessie. In de naweeën van de financiële crisis verloor Coca Cola minder dan 5% van de omzet.
Gezien de woelige periode verlaagt KBC AM het koersdoel van 56 tot 54 dollar. Omdat onze analist echter overtuigd is van het potentieel van het bedrijf, gaat het advies met zo’n 19% opwaarts potentieel naar "Kopen".