wo. 3 aug 2022

BMW kon de omzet in het tweede kwartaal met 31% op jaarbasis opkrikken tot 34,77 miljard euro, dankzij de opname van de Chinese joint venture BMW Brilliance Automotive. Maar dat leidde er ook toe dat de bedrijfswinst (EBIT) met 31% in elkaar zakte tot 3,4 miljard euro. De Chinese joint-venture werkt immers aan lagere marges, zodat de totale marge van de autoafdeling daalde van 15,8% in de eerste zes maanden van 2021 tot 8,2% tot dusver in 2022.
De nettowinst daalde daarom met 36,4% tot 3,05 miljard euro. Vooruitkijkend staan toenemende economische onzekerheid en aanhoudende tekorten in de toeleveringsketting centraal, wat de negatieve koersreactie helpt verklaren, ziet financieel-econoom Tom Simonts.
Resultaten in een notendop
De kwartaalwinst voor belastingen kelderde met 34% op jaarbasis. Dat is enerzijds een technisch gevolg, want de winst werd vorig jaar ondersteund door een eenmalige winst van 1 miljard euro dankzij een gedeeltelijke terugdraaiing van Europese antitrust boetes en een kost van 1,1 miljard in de Chinese eenheid.
Ook nu zijn er heel wat eenmalige elementen, die vooral te maken hebben met de herwaardering van het belang in de Chinese joint venture BMW Brilliance Automotive. BMW verhoogde dit jaar haar aandeel in de joint venture met Brilliance Auto Group van 50% tot 75%, nadat de noodzakelijke vergunning van Beijing werd verkregen voor zo’n meerderheidscontrole. Dat leidde tot een herwaardering, zodat de winst vóór belastingen met 7,7 miljard euro opgekrikt werd.
Operationeel onthouden we een krimp van de leveringen van BMW (-19,6%), Mini (-21,6%) en Rolls-Royce (-2,6%), terwijl de totale productie stabiel bleef op 646 878 stuks.
BMW’s vooruitzichten
Voor heel 2022 werden de vooruitzichten voor een marge van 7 à 9% in het automotive segment bevestigd, ondanks dat de leveringen over het hele jaar iets onder het niveau van 2021 zullen uitkomen. Dat heeft alles te maken met een hele rist uitdagingen, gaande van inflatie, een mogelijk gastekort en aanhoudende knelpunten in de toeleveringsketting. Wel zouden hogere prijzen en een sterke vraag op de markt voor tweedehands auto's de effecten van een lagere productie gedeeltelijk moeten compenseren. Niet onbelangrijk is dat er in de 7 à 9% marge geen rekening gehouden werd met een verscherping van de sancties tegen Rusland, een onderbreking van de gastoevoer of de mogelijkheid van een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne.
Voor wat betreft de levering verwacht de Duitse autoreus een daling in 2022 ten opzichte van 2021, omdat verbeteringen in chipleveringen en andere componenten het verloren volume niet zullen compenseren. Vorig jaar werden er een recordaantal van 2,52 miljoen auto’s geleverd en dat niveau had ook in 2022 gehaald moeten kunnen worden. Maar het wordt dus een lichte daling.
KBC Asset Management over BMW
Net zoals alle Europese autobouwers zit BMW in een periode van verhoogde investeringen om te voldoen aan de reglementering inzake CO2-uitstoot. Dat weegt al een tijdje op de winst en de vrije kasstromen en zal dat volgens KBC Asset Management-analist Kurt Ruts blijven doen. Sinds de tweede helft van 2018 heeft de Chinese automarkt ook een pak van zijn eerdere dynamiek verloren. De vrees voor een spectaculaire terugval van de winst in China is evenwel overdreven, want het is een logische ontwikkeling dat de volumegroei vertraagt omdat de Chinese markt meer matuur wordt. Dat betekent niet dat het structurele groeiverhaal voor de (Duitse) luxemerken in China ten einde is.
Mogelijke handelstarieven en dieselbans, elektrische auto’s, zelfrijdende auto’s... blijven wel risico’s die wegen op de (Duitse) autobouwers. Analist Kurt Ruts denkt evenwel dat die meer dan voldoende zijn ingeprijsd omdat BMW fors investeerde in elektrisch aangedreven wagens. Met de lancering van een aantal volledig elektrische wagens wil de groep zijn voet naast Tesla zetten, zonder een grote mate van flexibiliteit in het productieproces te behouden.
Znalist Kurt Ruts blijft bij het eerdere “Kopen”-advies met 107 euro koersdoel. Het aandeel noteert vandaag rond 77 euro per stuk.
