wo. 6 mei 2020

KBC Asset Management sleutelde aan zijn olieprijsscenario en verhoogde de verwachtingen op korte termijn, een gevolg van de reactie op het niveau van het aanbod en de wereldwijde versoepeling van de lockdownmaatregelen. Niettemin blijven de voorraden zich snel opbouwen en zal het prijsherstel erg langzaam zijn. Op lange termijn blijft het prijsdoel bij KBC AM 55 dollar per vat.
Korte termijn: vraagschok door corona
De oliemarkt is op zoek naar een nieuw evenwicht. De lage prijzen en de beperkte opslagcapaciteit duwen productie uit de markt, maar er is meer nodig om de historische daling van de vraag als gevolg van corona op te vangen. Als dat niet het geval zou zijn en de olievoorraadopslag helemaal vol zit, dan moet de productie eenvoudigweg stopgezet worden. Ondertussen krijgt de productievermindering die OPEC+ sinds begin deze maand overeengekomen is zijn beslag, maar ook heel wat niet-OPEC-leden zijn op de rem gaan staan.
Het volle effect van beide zal in juni te merken zijn. In combinatie met de versoepeling van de lockdownmaatregelen, die voor een toename van de vraag zullen zorgen, kunnen we een traag herstel van de olieprijs verwachten. Omdat het een tijd zal duren voor de voorraden beginnen dalen, zal het een geleidelijke daling zijn.

Lange termijn: olieprijs herstelt, maar structurele deflatie zet een rem op de prijs
Eens corona achter de rug is, zal de vraag herstellen, maar als gevolg van de tot de nok gevulde voorraadtanks, waardoor de impact op de prijs zal worden afgeremd. De marginale kosten nemen af, dankzij de technologische vooruitgang, overvloed aan middelen voor Amerikaanse schalieolie, fiscale concurrentie buiten de VS, ...
De huidige massale bezuinigingen kunnen leiden tot een aanbodtekort wanneer de vraag is genormaliseerd en een “overshooting” van de prijzen mogelijk is. Maar de overvloed aan goedkope olie zal uiteindelijk leiden tot prijzen in de buurt van 55 dollar
Piekvraag naar olie is hier nog niet aan de orde, omdat lagere prijzen de vraag zullen stimuleren en de vraag uit de opkomende markten weer zal groeien. Het is nog onduidelijk of corona een blijvend effect zal hebben op de vraag - denk aan de gematigde groei van het aantal vliegreizen, meer thuiswerken,…- maar het zal waarschijnlijk wel marginaal zijn.
Koersdoelen in de sector
Op basis van gegevens van FactSet maakte KBC Senior Financial Economist Tom Simonts onderstaande tabellen, die inzicht bieden in de huidige koersdoelen van de sectoranalisten.

