vr. 5 feb 2021

De wereldwijde vaccinatiecampagnes zorgen voor een duidelijke verbetering van de economische vooruitzichten en die hebben op hun beurt dan weer een gunstige invloed op de vraag naar olie. De vraag lijkt ook sneller dan verwacht te herstellen. KBC Asset Management verwacht op de korte termijn een opwaartse evolutie van de prijs richting 61 dollar, om op de langere termijn opnieuw te stabiliseren in de buurt van 55 dollar.
Kortetermijnverwachtingen
De oliemarkt is sneller dan verwacht weer in evenwicht gebracht. Aan de aanbodzijde zagen we in augustus vorig jaar in een reactie op de coronapandemie een ongeziene daling door zowel OPEC+ (-7,7 miljoen vaten vanaf augustus) als niet-OPEC producenten. Daartegenover stond dat de daling van de vraag uiteindelijk ook iets minder erg bleek dan gevreesd.
De vraag zou in de tweede jaarhelft aanzienlijk beter moeten zijn, als gevolg van de stijgende vaccinatiegraad en de terugkeer naar meer "normale" economieën. De vermindering van de OPEC+ zou geleidelijk moeten gebeuren, wat volgens KBC Asset Management zal leiden tot prijzen boven het evenwichtsniveau van 55 dollar gedurende een beperkte periode, hetzij tot 61 dollar.
Een zwakkere vraag als gevolg van een toename van het coronavirus is evenwel een duidelijk risico voor de prijzen en naleving van de OPEC+-regels blijft van essentieel belang, aangezien de reservecapaciteit nog steeds zeer hoog is. De voorraden moeten dan ook verder dalen om de markt meer in evenwicht te brengen.
Lange termijn
De kans dat de olieprijs voor een langere periode boven de 55 dollar noteert, is beperkt door de overvloed aan rendabel aanbod boven dit niveau. Bovendien is het waarschijnlijk ook een gok op de bereidheid van de OPEC om marktaandeel af te staan. En daarin wil KBC AM niet meegaan.
Verder is het nog onduidelijk of de coronapandemie blijvende gevolgen voor de vraag zal hebben. Op zich heeft de vraag wel veel meer veerkracht getoond dan velen hadden verwacht, en de hoge groei in de opkomende economieën betekent waarschijnlijk dat de piek in de vraag nog niet bereikt is.
De consensus gaat er nog steeds van uit dat de vraag naar olie niet veel eerder dan in 2030 zal pieken. Niettemin ligt het vroegere groeitempo van +1,2 miljoen vaten per jaar wellicht achter ons en zal dit tempo aanzienlijk lager liggen.
