di. 8 dec 2020

De olievraag van China blijft positief verrassen en ook de olievraag vanuit Europa houdt in deze tweede lockdown veel beter stand dan verwacht. Voldoende redenen voor de analisten van KBC Asset Management om hun verwachtingen voor de olieprijs opwaarts bij te stellen. De recente dollarzwakte helpt ook een handje. Daarom zullen olieprijzen sneller richting de 55 dollar evolueren, de prijs die ze noodzakelijk achten om voldoende nieuwe oliebronnen te ontwikkelen.
Korte termijn
De oliemarkt is sneller dan verwacht weer in evenwicht gebracht: aan de aanbodzijde hebben we ongekend hoge bezuinigingen gezien van de OPEC+ (-7,7 miljoen euro vanaf augustus) en van niet-OPEC producenten, maar ook de daling van de vraag naar olie is minder erg dan gevreesd. De terugkeer van de lockdowns zal de vraag weliswaar weer doen afnemen, maar niet in dezelfde mate als in de eerste golf, vooral omdat China het goed doet.
De vermindering van het aanbod door de OPEC+ zal geleidelijk aan de vraag worden aangepast (de OPEC heeft gekozen voor een stapsgewijze afwikkeling). De voorraden nemen af, maar zijn nog steeds hoog. Het aanbod op de oliemarkt was in 2020 ondermaats, dus de voorraden zullen dalen en zouden weer op het normale peil moeten liggen eind volgend jaar. Door de meer stapsgewijze afwikkeling van de bezuinigingen door de OPEC wordt de markt sneller weer in evenwicht gebracht.
Lange termijn
Wanneer de vraag weer een meer normaal niveau bereikt, moet de olieprijs dichter bij 55 dollar liggen om nieuw aanbod te stimuleren om de hoge natuurlijke daling te compenseren. Maar de kans dat de prijzen gedurende een langere periode boven de 55 dollar worden verhandeld is beperkt door een overvloed aan rendabel aanbod boven dit niveau. Bovendien is het een gok op de bereidheid van de OPEC om marktaandeel af te staan, die KBC AM niet wil nemen.
Het is nog onduidelijk of corona een blijvend effect zal hebben op de vraag (minder vliegen, meer werken vanuit huis versus minder openbaar vervoer, groene deal versus soepeler tegen onrustige sectoren met een hoog koolstofgehalte, enz.), maar de hoge groei in ontluikende markten betekent waarschijnlijk dat we de piekvraag nog niet hebben bereikt.
De mening van KBC AM
De beslissing van de OPEC+ om de olieproductie geleidelijker te verhogen in functie van de herstellende vraag maakt dat de oliemarkt in 2021 krapper zal zijn. De OPEC was eerder van plan om de productie al vanaf januari met 2 miljoen vaten te verhogen. Hierdoor zal de backwardation curve (spotprijzen > prijzen voor leveringen in de toekomst) volgens KBC AM nog steiler worden.
Als de wereldeconomie herstelt van de coronapandemie door grootschalige vaccinatieprogramma's zal de olievraag ook herstellen en zullen de torenhoge voorraden slinken, waardoor de oliemarkt zal verkrappen en de olieprijzen zullen herstellen richting de 55 dollar, de prijs die KBC AM noodzakelijk acht om voldoende nieuwe oliebronnen te ontwikkelen. De spanningen binnen de OPEC wijzen er volgens KBC AM wel op dat olieprijzen boven de 55 dollar geen lang leven is beschoren omdat verschillende landen uit het OPEC+ kartel zich niet zullen blijven houden aan de productiequota.
