wo. 2 dec 2020

KBC Asset Management start de opvolging van Signature Bank, een bank die zich al jaren onderscheidt van andere Amerikaanse banken door een sterke groei en een unieke klantenervaring. Door recente aanwervingen van werknemers van andere banken en het aanboren van interessante niches verwacht sectoranalist Joris Dehaes ook de komende jaren een mooi groeipad.
Toch is de traditioneel hoge waardering van de bank de laatste jaren enigszins afgekalfd, recent nog onder druk van de Covid-19-pandemie. Onder invloed van een aansterkende economische groei, het wegebben van kredietzorgen en een dubbelcijferige groei kan Signature Bank volgens KBC AM opnieuw evolueren naar een waardering die hoort bij een groeibedrijf. In tijden waarin beleggers tobben over 'growth versus value' biedt Signature Bank volgens de analist het beste van beide werelden. Tijd voor een kennismaking.
Nichepubliek
Al sinds de oprichting in 2001 tracht Signature Bank zich te onderscheiden van de modale Amerikaanse bank door zich uitsluitend op commerciële klanten (bedrijven, KMO's, zelfstandigen, verhuurders) te richten, die één aanspreekpunt krijgen voor al hun noden. Die aanspreekpunten zijn doorgaans zeer ervaren werknemers die weggeplukt worden bij andere banken, vaak de grootbanken, in de VS.
Sinds de oprichting heeft Signature Bank een snelle groei gekend tot de bank die ze nu is, met een balanstotaal van 64 miljard dollar. De voorbije 15 jaren groeiden zowel de boekwaarde als de winst met ongeveer 15% op jaarbasis tegenover zo'n 5% voor de gemiddelde Amerikaanse bank.
Uitbreiding
Oorspronkelijk richtte Signature Bank zich enkel op grootstedelijk New York en was het gespecialiseerd in commercieel vastgoed, in de eerste plaats in de financiering van verhuurders van appartementencomplexen. De laatste jaren heeft de bank een ommezwaai gemaakt, door ook nieuwe werknemers aan te trekken aan de Westkust van de VS en door de focus te verleggen naar enkele interessante niches, bijv. het verstrekken van financiële diensten aan niet-bancaire hypotheekverleners, de private-equitysector en de financiering van start-ups en kleine groeibedrijven.
Die financiering bestaat gewoonlijk uit een overbruggingskrediet, totdat een private-equityfirma voldoende kapitaal heeft opgehaald om deze bedrijfjes verder te ondersteunen. De private-equitysector heeft de laatste jaren een enorm sterke groei gekend en dankzij nieuwe aanwervingen slaagt Signature Bank erin om in dit segment steeds meer marktaandeel op te bouwen. De bank biedt haar klanten ondertussen ook een uitgebreid aanbod op het vlak van vermogensbeheer, verzekeringen en makelaarsdiensten tot transacties via blockchain in real-time.
Groeiverhaal
Met ervaren werknemers aan de Westkust en het aanboren van nieuwe niches is Signature Bank volgens KBC AM goed geplaatst om het mooie groeitempo aan te houden. De voorbije kwartalen is vooral de instroom van deposito's door de nieuwe werknemers in een stroomversnelling geraakt (35% groei in de eerste drie kwartalen van dit jaar). Door de huidige lage rente en het feit dat de deposito's niet onmiddellijk aan het werk gezet kunnen worden in nieuwe leningen, verwacht KBC AM dat de netto-interestmarge de komende twee jaren licht zal afnemen. Dat wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de organische inkomstengroei zelf, in schril contrast met de beperkte inkomstengroei die KBC AM voor andere Amerikaanse banken voorziet.
Omdat Signature Bank werkt met een minimum aan bankkantoren, heeft ze één van de laagste kosten/inkomstenratio's van de sector (40% tegenover 55 à 60% voor de gemiddelde Amerikaanse bank). Zo ligt de winstgevendheid per werknemer bij Signature Bank dubbel zo hoog als bij andere banken.
Door het voortdurend aanwerven van ervaren werknemers zal de uitgavenstijging de volgende kwartalen weliswaar hoger liggen dan bij andere banken, maar door de hoge winstgevendheid per werknemer en de inkomstengroei die dit oplevert, beschouwt KBC AM dat niet als een probleem.
Vooruitzichten
Voor de komende twee jaren gaat analist Joris Dehaes uit van een jaarlijkse inkomstenstijging van 8%, een jaarlijkse winststijging van 16% en een jaarlijkse stijging van de boekwaarde met 11%.
De significant hogere verwachte winststijging is o.a. het gevolg van een daling van de provisies voor (toekomstige) probleemleningen ten opzichte van 2020, een jaar waarin de Covid-19-pandemie ervoor zorgde dat banken hoge provisies moesten aanleggen voor verwachte kredietverliezen. Sinds haar ontstaan kent Signature Bank beduidend lagere kredietverliezen in vergelijking met andere Amerikaanse banken, dankzij een voorzichtige strategie bij het toekennen van leningen en het grote gewicht van financiering aan verhuurders van appartementencomplexen in de leningenportefeuille. Die categorie van leningen bleek namelijk relatief veilig in voorbije recessies.
Covid-19-impact
De coronacrisis had echter een grote impact op Signature Bank, omdat ze nog steeds een overgroot deel van de leningenportefeuille in New York heeft, die sterk getroffen werd door het virus. Daardoor was New York zowat de enige Amerikaanse stad waar de huurprijzen de voorbije maanden fors daalden. Beleggers vreesden dan ook dat de leningenportefeuille van Signature Bank zwaar getroffen zou kunnen worden, wat tot hogere kredietverliezen zou leiden.
Maar volgens KBC AM lijken die risico's mee te vallen: het gros van de blootstelling aan vastgoed is aan solvabele eigenaars, die hun leningen gewoon verder afbetalen. De waarde van de onderliggende gebouwen ligt overigens nog een stuk boven de waarde van de leningen, wat betekent dat de bank het bedrag makkelijk kan recupereren bij een mogelijke wanbetaling.
Hoewel KBC AM een portefeuille van 250 miljoen dollar wel als risicovol bestempelt en er volgend jaar ongetwijfeld faillissementen zullen zijn, vertrouwt analist Joris Dehaes erop dat de huidige provisies voor mogelijke kredietverliezen (485 miljoen dollar) en de kwaliteit van de gehele leningenportefeuille zware kredietverliezen zullen voorkomen.
Waardering
De laatste jaren was de traditioneel hoge waardering van Signature Bank al wat afgekalfd, onder andere door de uitdagende renteomgeving, een wetswijziging in de New Yorkse vastgoedsector en twijfels rond de strategiewijziging van de bank.
Dit jaar zorgde de grote blootstelling aan New York ervoor dat het aandeel zelfs zwakker presteerde dan de al zwaar afgestrafte bankensector. Het positieve vaccinnieuws heeft echter een kentering veroorzaakt, nu een snellere terugkeer naar een levendig New York mogelijk lijkt. Als gevolg hiervan heeft het aandeel een sterke remonte gekend (ca. +50%), maar het blijft nog steeds onder het niveau van begin 2020. KBC AM denkt dat Signature Bank op termijn opnieuw kan evolueren naar een waardering die hoort bij een groeibedrijf, dankzij een aansterkende economische groei, het wegebben van kredietzorgen en een dubbelcijferige groei.
Koersdoel en aanbeveling
Tegenover een door KBC AM verwachte winst en boekwaarde voor eind 2021 noteert het aandeel momenteel resp. op 9,8x (koers/winst) en 1,1x (koers/boekwaarde). Dat is nog steeds fors lager dan de eigen waardering van de voorbije jaren en iets lager dan de meeste andere Amerikaanse banken, die momenteel minder groei kennen.
Het koersdoel van 145 dollar gaat uit van een economische heropleving in 2021 en impliceert een waardering tegen 12x de winst en 1,4x de boekwaarde van 2021.
Wetende dat Signature Bank in de laatste 10 jaar gemiddeld noteerde tegen 2,0x de boekwaarde, mag het duidelijk zijn dat er veel opwaarts potentieel is als de vrees voor buitensporige kredietverliezen verdwijnt en de bank het huidige groeiritme kan aanhouden. Signature Bank kan volgens KBC AM makkelijk omschreven worden als een mooie combinatie van Growth en Value. De aanbeveling luidt "Kopen".