do. 10 dec 2020

Het aandeel van Nestlé (+0,3%) kent de laatste tijd een zwakkere periode. Het verloor in de voorbije maanden ongeveer 10%, maar volgens KBC Asset Management-analist Bob Van Leemputte biedt het bedrijf operationeel wel stabiliteit én groeipotentieel. Het aandeel kan nog verder lijden onder een rotatie uit stabiele kwaliteitsnamen, maar Nestlé staat sterk gepositioneerd voor de toekomst en zal bij mogelijke vaccintegenslagen zijn defensieve karakter kunnen bewijzen. KBC AM verhoogt de aanbeveling voor het aandeel van "Houden" naar “Kopen” en het koersdoel van 110 naar 115 Zwitserse frank.
Sterkhouders
De voorbije kwartalen is duidelijk geworden dat Nestlé niet enkel gepositioneerd is voor groei, maar ook de covid‐storm kon doorstaan. De organische groeiverwachtingen werden licht teruggebracht, maar zijn ondertussen opnieuw opgetrokken naar 'ongeveer' 3%. Dit is mogelijk een conservatieve schatting, want de cijfers na 9 maanden gaven 3,5% organische omzetgroei weer. Tijdens de eerste drie kwartalen van het jaar deed vooral de het segment van de dierenvoeding het goed, met een organische omzetgroei van meer dan 10%.
Het belang van de sterk groeiende categorie met stevige marges mag volgens KBC AM niet worden onderschat. Ook andere afdelingen, zoals melkproducten en roomijs (+8,2%), konden sterke resultaten voorleggen. Omdat consumenten massaal thuis bleven, kenden snoepgoed en water (samen goed voor 15% van de omzet) minder goede tijden, door een grote blootstelling aan consumptie buitenshuis en impulsaankopen 'on‐the‐go'. Die komen naar alle waarschijnlijkheid terug, wanneer de sterke lockdownmaatregelen verlicht worden, wat volgend jaar een gemakkelijkere vergelijkingsbasis geeft.
De grootste, mét groeipotentieel
Nestlé investeert insterke categorieën zoals koffie, dierenvoeding, gezonde voeding, water en gezondheidssupplementen. Die groeiden vorig jaar met 4,1% en zijn goed voor meer dan de helft van de omzet. Ook in andere producten, zoals vleesvervangers, ziet Nestlé sterke groeimogelijkheden. Geografisch gezien bieden de opkomende markten, die 42% van de omzet vertegenwoordigen, een opportuniteit. Bij andere bedrijven levert dit volatiliteit op in de groeicijfers, maar Nestlé lijkt hier de dans te ontspringen, zonder een te sterke terugval in deze landen.
Een ander luik van het groeiverhaal zit in het actieve beheer van het merkenportfolio. Nestlé doet gerichte overnames in snelgroeiende categorieën en splitst merken of afdelingen die de groei afremmen af. Sinds Mark Schneider in 2017 aantrad als CEO, zijn al meer dan 50 transacties voltooid of aangekondigd, waardoor meer dan 10% van de omzet van bijna 93 miljard Zwitserse frank (in 2019) is geroteerd.
Nestlé is trouwens niet enkel aan de investeringskant actief; het is ook een actieve verkoper. Zo deed het recent o.a. Nestlé Skin Health, de roomijsactiviteiten in de VS en 60% van Herta van de hand. Na een sterke afsplitsingsronde van traag groeiende activiteiten kijkt Nestlé nu ook meer naar potentiële overnamedoelwitten, vooral in segmenten die inspelen op gezondheidstrends en groeicategorieën.
E-commerce en premium
Het bedrijf zet ook volop in op de e-commercetrend; vorig jaar waren onlineverkopen goed voor 8,5% van de omzet en realiseerden ze een groei van maar liefst 18,5%. Ook de ‘direct-to-consumer’-verkopen worden verder uitgebreid.
Tot slot positioneert Nestlé steeds meer producten als ‘premium’ in de markt. Het duurdere segment kent vaak een veerkrachtige vraag, groeit sterk én heeft stevige marges. Vorig jaar vertegenwoordigden de premiumproducten 26% van de omzet, met een groei van 7,4%.”
De mening van KBC Asset Management
Het aandeel van Nestlé kent de laatste tijd een zwakkere periode en verloor in de voorbije maanden ongeveer 10%. De markt lijkt de interesse in 's werelds grootste voedingsproducent dan ook te verliezen.
Maar naast een veerkrachtige inkomstenbron biedt Nestlé volgens analist Bob Van Leemputte ook een stabiele groei. Het voorbije jaar kon het bedrijf zijn defensieve karakter bewijzen en wist het een degelijke groei neer te zetten, met dank aan een actief beheer van zijn merkenportfolio. Het aandeel kan nog verder lijden onder een rotatie uit stabiele kwaliteitsnamen, maar Nestlé staat sterk gepositioneerd voor de toekomst en zal bij mogelijke vaccintegenslagen zijn defensieve karakter kunnen bewijzen.
KBC AM verhoogt het koersdoel naar 115 CHF en brengt de aanbeveling van "Houden" naar “Kopen”.