ma. 24 jun 2019

De Franse treinbouwer Alstom houdt vandaag in Parijs zijn Capital Markets Day. Na het afspringen van de fusie met de treindivisie van Siemens en het bereiken van de doelstellingen van zijn strategisch plan 2015-2020 was het tijd voor een nieuw strategisch plan voor de volgende jaren. De doelstellingen van het vorige 5 jaren-plan werden een jaar eerder dan gepland ingelost. De operationele marge klokte eind 2018 af op 7,1% en overtrof daardoor 1 jaar sneller dan verwacht de eigen doelstelling om 7% marge te halen tegen 2020, terwijl de omzetgroei ook hoger lag dan de doelstelling.
In zijn nieuwe strategisch plan (“Alstom in motion”) mikt Alstom op:
- Een jaarlijkse omzetgroei van 5%
- Een operationele marge van 9% tegen 2022-2023 (was 7%)
- Free Cash Flow conversie van 80%
- Jaarlijks 25 à 30% van de nettowinst als dividend
De onderliggende groei van de markt voor rollend materieel en treininfrastructuur groeit jaarlijks met zo’n 3%. Het management ambieert dus een verdere groei van het marktaandeel.
De Franse treinbouwer legt tevens de focus op zijn activiteiten met hogere marges in de treinsignalisatie en de verdere uitbouw van diensten na verkoop (onderhoud en wisselstukken) dat tegen 2023 goed moet zijn voor meer dan 40% van de winst. Alstom heeft de jongste jaren ook zwaar geïnvesteerd in nieuwe fabrieken in de opkomende landen en automatisatie van bestaande fabrieken. Dit maakt dat het zijn margedoelstellingen optrekt. Het management mikt nu op een operationele marge van 9% tegen 2022-2023. Dat ligt boven de verwachtingen van KBC Asset Management dat eerder gerekend dat ze de lat op 8% zouden leggen. Wat de andere doelstellingen van het “Alstom in Motion”-plan betreft, blijven de analisten wel een beetje op hun honger zitten. De ambitie om 80% van de winst om te zetten in Free Cash Flow, is lager dan de doelstelling van het vorige strategisch plan waarin ze streefden naar 100%. Alstom wil ook maar 25 à 30% van de nettowinst uitkeren aan de aandeelhouders als dividend. KBC AM had gerekend op 50%.
Het management geeft bovendien ook aan dat na de uitzonderlijk sterke groei van de voorbije jaren de groei dit jaar zal vertragen en dat door de oplevering van een aantal grote treinprojecten de margegroei dit jaar lager zal liggen dan de voorbije jaren.
Al bij al ziet KBC AM weinig vuurwerk op de investeerdersdag. De analistenschattingen voor dit jaar zullen licht neerwaarts moeten worden bijgesteld gezien de boodschap dat de omzet-en margegroei dit jaar lager zal liggen dan de voorbije jaren. Bovendien wordt de hogere operationele marge tegen het eind van het plan gecompenseerd door een lagere cashflowconversie.
Na de sterke prestatie van het aandeel de jongste maanden staat het aandeel dicht bij het KBC AM-koersdoel. Analist Alex Martens vreest dat het aandeel wat kan aanmodderen de komende maanden gezien de analistenschattingen voor het huidige jaar neerwaarts moeten worden bijgesteld en er momenteel geen grote treinprojecten in de pijplijn zitten. Hij verlaagt zijn advies voor Alstom van Kopen naar Houden en behoudt zijn koersdoel van 43 EUR.
KBC AM gelooft sterk in het langeretermijnpotentieel van Alstom. Alstom kan immers teren op een recordorderboek waardoor het meer dan 5 jaar werk op de plank heeft en het een sterke track record heeft opgebouwd. De vooruitzichten voor rollend materieel blijven zeer robuust, gedreven door de toenemende verstedelijking en milieuoverwegingen.