vr. 1 feb 2019

Nadat het aandeel Nokia in 2018 zo'n 30% hoger ging en dit jaar verder surft op de golven van de wereldwijde beursrally, is het volgens KBC Asset Management tijd voor een pauze. Analist Stijn Plessers legt uit waarom het advies voor de aandelen wordt verlaagd van "Kopen" naar "Houden".
Wachten op 5G
Bij de toelichting rond zijn resultaten temperde Nokia de verwachtingen voor de eerste helft van 2019, terwijl investeerders nu al een tijdje anticiperen op de lancering van 5G. Het bedrijf zelf wijst nu naar 2020 voor de eerste belangrijke 5G-investeringen van telecomoperatoren in de VS. In tegenstelling tot hun Amerikaanse sectorgenoten - die zich willen onderscheiden door als eerste 5G aan te bieden - lijken de Europese telecombedrijven niet gehaast te zijn. In Europa wachten bedrijven op meer concrete 5G-toepassingen en op de finale technologiestandaard vooraleer ze in nieuwe netwerkapparatuur investeren.
Dividend
Ondertussen blijven herstructureringskosten en stijgende onderzoeksbudgetten wegen op de cashflows van het bedrijf. In samenspel met de zware schuldaflossingen (2,3 miljard EUR schuldpapier vervalt de komende 18 maanden) lijkt ook het dividend niet helemaal gevrijwaard te zijn. Nokia kende zichzelf meer flexibiliteit toe door de lancering van een kwartaaldividend dat de ‘winstevolutie volgt’, terwijl het vorig jaar nog de intentie had om het dividend elk jaar te laten stijgen.
Ban op Chinese spelers
Het enthousiasme rond Nokia (en Ericsson) tijdens het voorbije jaar was ingegeven door de verwachtingen/hype rond 5G én de perikelen rond de Chinese concurrenten Huawei en ZTE. Hoewel 5G volgens KBC AM wel degelijk meer is dan een standaard netwerkupgrade, zullen de investeringen zich slecht geleidelijk manifesteren, over meerdere jaren, en is het enthousiasme rond 2019 overdreven.
Kapers op de kust
Daarnaast biedt de uitsluiting van Chinese hardware-fabrikanten uit veiligheidsoverwegingen effectief een ongeziene opportuniteit voor Nokia en Ericsson. In navolging van de VS verbieden steeds meer landen Chinese spelers om de upgrade van hun ‘strategisch communicatienetwerken’ uit te voeren. Er zijn echter nog andere bedrijven die opportuniteiten zien en inzetten op mobiele netwerkapparatuur. Zo wist het Zuid-Koreaanse Samsung ondertussen in de VS ook zijn eerste 5G-contracten in de wacht te slepen.
Bovendien is Nokia na de overname van Alcatel-Lucent, in tegenstelling tot Ericsson, ook actief in de markt voor vaste netwerken. Omdat het bedrijf besloten geen vooruitzichten meer geeft i.v.m. de rendabiliteit van de netwerkdivisie, stelt KBC AM zich vragen bij de competiviteit van de netwerktechnologie. Met 5G zijn niet enkel de mobiele netwerken in volle transitie; door het toegenomen relatieve belang van software t.o.v. hardware in de uitbouw en het beheer van netwerken moet Nokia ook daar fors investeren. De concurrentie is hier veel scherper met meerdere spelers die strijden om marktaandeel. Denk maar aan Cisco, Arista Networks, Huawei, Juniper, F5 Networks,…
De visie van KBC Asset Management
Door de eerder aangehaalde zwakke cashflowgeneratie en stevige waardering (18 keer verwachte winst) ziet KBC AM voorlopig weinig opwaarts potentieel. Het koersdoel van 5,50 euro per aandeel wordt behouden, maar de aanbeveling gaat van "Kopen" naar "Houden’".
Voor beleggers die willen inspelen op 5G ziet KBC AM binnen zijn universum momenteel meer potentieel bij Qualcomm en Ericsson.