do. 18 apr 2019

Het aandeel BNP Paribas is de voorbije dagen fors gestegen, gedreven door de hoop op betere economische vooruitzichten en op een verder herstel van de globale investeringsbankactiviteiten. Na een stijging van meer dan 20% dit jaar vreest analist Joris Dehaes (KBC Asset Management) echter dat de focus opnieuw op de fundamentele uitdagingen van de bank zal komen te liggen. Hij verlaagt alvast het koersdoel en advies voor de aandelen.
Uitdagingen
Onze analist ziet 3 fundamentele uitdagingen voor BNP Paribas:
- Kapitaalpositie
In de eerste plaats is er de kapitaalpositie, een thema dat op dit moment voor Europese banken volop in de schijnwerpers staat. BNP Paribas wil haar huidige kernkapitaalratio van 11,8% opbouwen tot boven 12%, wat vlot haalbaar moet zijn. Maar de Basel 4 kapitaalregels, die de komende jaren geleidelijk worden ingevoerd, hebben een negatieve impact op de kapitaalratio’s van de meeste Europese banken, waardoor BNP Paribas de huidige ratio eigenlijk moet opbouwen naar 13 à 14%. De bank zal haar kapitaalpositie de komende jaren dus meer moeten versterken, wat de groei van de activiteiten en het dividend kan beperken. Al zal BNP Paribas vermoedelijk nog steeds 50% van de winst kunnen uitkeren, waardoor het dividend licht zou kunnen groeien. Daarnaast kan de bank haar kapitaalpositie verbeteren door enkele activiteiten te verkopen, maar dat tast dan weer mogelijk de winst aan. Al bij al is de kapitaalpositie van de bank volgens KBC AM hoe dan ook een rem voor het aandeel.
- Lage rente
De tweede uitdaging is alom gekend: de aanhoudend lage rente in de eurozone. De beslissing van de ECB om de depositorente tot minstens 2019 ongewijzigd te laten, is voor banken in de eurozone weinig opbeurend. Voor een bank als BNP Paribas, die bijna een derde van de inkomsten uit bankactiviteiten in de eurozone haalt, blijft dit wegen op de winstgevendheid.
- Merchant & Investment Banking
Een laatste belangrijke uitdaging is de zwakke zaken- en investeringsbankdivisie, waar de winst onder druk staat omdat de marktomstandigheden minder gunstig zijn dan pakweg een jaar geleden. Bovendien is de (internationale) concurrentie in dit segment groot en mist BNP Paribas schaalgrootte. De bank wil in de kosten snoeien om de winstgevendheid te verbeteren, maar KBC AM vreest dat dit ten koste kan gaan van de inkomsten en het marktaandeel. Daarnaast is ook de aanwezigheid in Italië en Turkije een heikel punt. Italië is een belangrijke markt voor de bank, waardoor hernieuwde politieke turbulentie of een verder verzwakkende economie op het aandeel kan wegen. Turkije maakt slechts zo’n 2% van de winst uit, maar economische onzekerheid en wisselkoersrisico kunnen toch negatieve aandacht opeisen.
Opportuniteiten
Hoewel KBC AM voorzichtiger wordt, is een verdere stijging van het aandeel zeker niet uitgesloten. Het aandeel is nog steeds niet duur, in vergelijking met de eigen, historische waardering, de brede aandelenmarkt en de Europese bankensector. Als de macro-economische indicatoren verbeteren en het beurssentiment goed blijft, is het aandeel goed geplaatst om bovengemiddeld te profiteren.
Bovendien heeft het management begrepen dat het moet focussen op kostenreductie en op de verbetering van de kapitaalpositie. Als BNP hierin slaagt, zal dit door beleggers positief onthaald worden. De bank beoogt overigens een rendement op het eigen vermogen van 9,5% in 2020, al mikken analisten eerder op ca. 8%. De verwachtingen zijn dus niet echt hooggespannen en kunnen de komende twee jaren dus worden geklopt als de bank erin slaagt de inkomsten sterker dan verwacht te doen stijgen of de kosten laag te houden.
KBC AM waardeert bovendien nog steeds de geografische en operationele diversificatie van de inkomstenstroom. Daarnaast heeft de bank in het verleden bewezen goed te kunnen presteren in een scenario van economische vertraging. Tot slot is er nog de huidige waardering, die tot een hoog dividendrendement van meer dan 6% leidt.
Conclusie
Analist Joris Dehaes vindt de herwaardering van BNP Paribas na een belabberd 2018 terecht, maar vreest dat het tijd is voor een adempauze en een hernieuwde focus op de fundamentele uitdagingen. Het advies wordt verlaagd van “Kopen” naar “Houden” en ook het koersdoel gaat lager, van 54 EUR naar 52 EUR per aandeel, door lagere renteverwachtingen voor de komende twee jaren.