vr. 26 apr 2019

Het kwartaalrapport dat UBS gisteren publiceerde, oogde op het eerste gezicht puik, maar bij een tweede lezing was KBC Asset Management minder onder de indruk en verlaagde daarop het koersdoel. Een analyse.
Eerst de lat laag leggen
De kwartaalcijfers van UBS waren op z’n zachtst gezegd gemengd. De Zwitserse bank rapporteerde weliswaar een winst vóór belastingen die sterk boven de consensusverwachting uitkwam, maar door eerdere negatieve commentaren van de CEO over het resultaat van het eerste kwartaal, waren de verwachtingen eerder laag gespannen waardoor het makkelijker was om over de lat te springen. Het kwartaalresultaat werd geholpen door veel eenmalige elementen. Exclusief die eenmalige elementen, lag de winst voor belastingen slechts 1% boven de consensus.
En dan springen
Op jaarbasis rapporteerde UBS een daling van 12% in de inkomsten, deels gecompenseerd door een daling van de kosten (-7%). Exclusief eenmalige elementen wordt dit vertaald naar een winst vóór belastingen van 1.577 miljoen USD, wat 21% lager is dan vorig jaar.
Dit wordt verklaard door de zeer slechte marktomstandigheden voor de twee grootste divisies van de groep, namelijk:
- Global Wealth Management: Door de correctie in het laatste kwartaal van 2018 was het niveau van het vermogen onder beheer, waarop een deel van de commissies berekend is, lager.
- Investment Banking: De bezorgdheid over de economie en de lage volatiliteit over het eerste kwartaal hebben de inkomsten van deze divisie negatief beïnvloed.
Goed nieuws was de netto instroom van nieuw geld en de aankoop van eigen aandelen die in het tweede kwartaal van dit jaar zal starten. Het management liet bovendien weten dat de cijfers voor maart en april beter zullen zijn. Er werd kwam geen update over het Franse witwasschandaal.
De mening van KBC Asset Management
Gezien de gemengde cijfers verlaagt analist Gauthier Cassiers het koersdoel van 16 naar 15 CHF, maar ziet wel nog opwaarts potentieel voor het aandeel. Het “Kopen”-advies blijft daarom behouden.
KBC ziet de goede geografische spreiding met een sterke aanwezigheid in de Aziatische opkomende economieën als een sterk punt. UBS heeft een sterke reputatie in vermogensbeheer die het volop inzet bij haar expansie. De sterke kapitaalpositie zorgt voor een buffer voor het geval dat de regelgever nieuwe vereisten zou opleggen. Door de recente herstructureringen zou UBS minder gevoelig moeten zijn aan de volatiele investeringsbankactiviteiten.
In de nasleep van de financiële crisis liep UBS reputatieschade op, maar uiteindelijk bleef het merkimago wel sterk. De versoepeling van het Zwitserse bankgeheim zorgde voor meer concurrentie van vermogensbeheerders uit andere Europese landen en de verdachtmakingen rond witwaspraktijken blijven UBS achtervolgen.