vr. 27 mrt 2020

Gezien de huidige ongewone omstandigheden komt KBC AM vandaag met een snellere update van zijn olieprijsverwachting. De massale vernietiging van de vraag als gevolg van wereldwijde maatregelen om het coronavirus in te dammen, zal leiden tot een historische daling van de olievraag in het tweede kwartaal. Daarom daalt de prijsvoorspelling voor de korte termijn en wordt een iets trager herstel ingepend omwille van de aanleg van de voorraden. Op langere termijn verwacht het huis nog steeds dat de prijs zal normaliseren tot 55 dollar per vat.
Lager dan 20 dollar op korte termijn
De (over)aanbodschok in combinatie met massale vraagschok als gevolg van corona leidt tot lagere prijzen. Saoedi-Arabië krikte de productie fors op nadat Rusland het niet eens was met een OPEC-voorstel om de productie nog meer te verminderen. In combinatie met een historische daling van de vraag (waarschijnlijk rond 15 à 20 miljoen vaten per dag in de komende maanden) als gevolg van het coronavirus, tekent zich in het tweede kwartaal een groot overaanbod aan.
De markt zal volgens KBC AM daarna weer in evenwicht komen. Lagere prijzen zullen productie uit de markt drukken en een nieuwe vraag creëren, een cocktail voor prijsherstel. Maar dit zal tijd kosten, aangezien de voorraden zich op het 'topniveau' zullen bevinden en het een tijdje zal duren om ze weer af te bouwen.
Prijzen onder de 20 dollar zijn waarschijnlijk op korte termijn, maar op dat niveau dekken veel producenten hun kosten niet en zijn als zodanig niet houdbaar
Na 2020 opnieuw richting 55 dollar
Op langere termijn, wanneer de effecten van corona wegebben en de economie opnieuw aantrekt, zal de olieprijs weer opleven. De marginale kosten liggen rond de 60 dollar, maar nemen af dankzij de technologische vooruitgang, de overvloed aan middelen voor Amerikaanse schalieolie, fiscale concurrentie buiten de VS,... De huidige massale bezuinigingen zouden echter kunnen leiden tot een aanbodtekort op langere termijn.
De piekvraag naar olie is hier nog niet aan de orde, omdat de lagere prijzen de vraag zullen stimuleren en de vraag van de opkomende markten nog steeds toeneemt. Het is daarbij nog steeds onduidelijk of corona een blijvend effect zal hebben op de vraag (matige groei van het aantal vliegreizen, meer werken vanuit huis, etc.).
