wo. 6 nov 2019

Naar maandelijkse gewoonte nam KBC Asset Management zijn olieprijsscenario onder de loep. Volgens sectoranalist David Duchi is er momenteel geen reden om de schattingen te wijzigen. Hij kijkt alvast uit naar de OPEC-vergadering van 5 december, waar de olie-exporterende landen naar alle waarschijnlijkheid zullen beslissen om de productiebeperkingen te verlengen.
Handelsoorlog bepaalt prijsschommelingen
De voorbije maand kroop de olieprijs langzaam hoger, door groeiende hoop op een dooi in de Amerikaans-Chinese handelsrelaties. Al enkele maanden kunnen de dagelijkse olieprijsschommelingen in grote mate toegeschreven worden aan nieuwberichten over de handelsoorlog. Zelfs de aanval op de Saoedische olie-installaties in september kon de aandacht maar kortstondig afleiden van de trager groeiende vraag naar olie.
De inschattingen van KBC Asset Management wat betreft de toekomstige olievraaggroei zijn al vrij pessimistisch en op basis van de recente macrodata lijkt een verdere neerwaartse bijstelling niet nodig. Na een zeer zwak 2019 zal de vraag naar olie volgend jaar naar verwachting iets hoger liggen, door een hogere dieselvraag vanuit de scheepvaart (n.a.v. de invoering van strengere uitstootnormen, ook wel IMO 2020 genoemd, nvdr.) waardoor meer ruwe olie moet worden verwerkt.
Verlenging productiebeperkingen
Aan de vraagzijde is het uitkijken naar de OPEC-vergadering van 5 december. Net als de meeste waarnemers gaat ook KBC AM ervan uit dat OPEC (en Rusland) zullen beslissen om de huidige productiebeperkingen (die lopen tot eind maart 2020) nog eens te verlengen tot eind 2020, om een groot overaanbod volgend jaar te vermijden. Vooral Saoedi-Arabië zal de olieprijs zeker op korte termijn willen blijven ondersteunen met het oog op de nakende gedeeltelijke beursgang van staatsoliemaatschappij Saudi Aramco.
De taak van OPEC zal enigszins worden verlicht, omdat de groei van de Amerikaanse schalieolieproductie de komende maanden iets zal afvlakken. De activiteit in de schalievelden vertraagt de laatste maanden, omdat producenten hun investeringsbudgetten verlagen onder druk van investeerders die meer focus op rendement eisen in plaats van ongebreidelde groei.
De visie van KBC Asset Management
Alles bij elkaar genomen ziet KBC AM geen reden om het olieprijsscenario te wijzigen; onze analisten verwachten dat een vat Brentolie de komende maanden en zelfs jaren rond 60 USD kan blijven schommelen.