di. 10 mrt 2020

Europa werd gisteren opnieuw wakker met een beurskater. Uiteraard was er opnieuw Corona. De maatregelen die de Italiaanse overheid vorige zaterdagnacht afkondigde betekenen dat ook in Europa drastische maatregelen worden genomen om de verspreiding van het virus in te dijken. Met een virus dat zijn veroveringstocht van de wereld verderzet, doet dit het ergste vermoeden. Vandaag herstellen de beurzen deels van de klappen van gisteren, maar de schok is wel nog duidelijk voelbaar, op de beurs, in de buik én in de portefeuilles. Wat nu? KBC Asset Management geeft hun visie op de situatie.
Olie als onsmakelijk toetje
Daarbovenop komt dan nog dat Saoedi-Arabië ditzelfde weekend besloot om een prijzenoorlog in de oliemarkt op gang te schieten. Op zich is dat goed nieuws voor alle olieconsumenten in de wereld. Dat deze aankondiging plaatsvindt in een markt die al kampt met vraaguitval zorgde echter voor een mokerslag op de olieprijs. Uiteraard komt dit stevig aan in de beursgenoteerde oliesector. Scenario's van diep in de schulden stekende Amerikaanse olieproducenten die hun verplichtingen niet kunnen nakomen en het financiële systeem in moeilijkheden brengen, doemen op.
Het één en ander op een rijtje gezet
- Het Coronavirus verspreidt zich steeds verder over de wereld en de economische impact zal ongetwijfeld groter zijn dan aanvankelijk gedacht. Dat het om een tijdelijke impact gaat wordt echter steeds meer onderstreept door de situatie in China en Korea. Niet alleen is de verspreiding stilaan onder controle, maar komt ook het economische leven terug op gang.
- De wereldeconomie zal in het eerste kwartaal wereldwijd allicht krimpen en dat is geleden van de globale financiële crisis. Een herstel in de rest van 2020 blijft echter mogelijk.
- Er zijn duidelijke indicaties dat de economische overheden zich bewust zijn van de ernst van de situatie. Vorige week was er al een (+/-gecoördineerde) actie waarbij de beleidsrente in Amerika en een aantal andere landen significant werd verlaagd. Meer dan waarschijnlijk volgen er nog maatregelen.
- Het financiële systeem is sterker dan een decennium geleden. Banken in de VS en in Europa zijn beter gestabiliseerd en hun toezichthouders weten ondertussen wel hoe belangrijk liquiditeit kan zijn in crisisomstandigheden.
- De Amerikaanse (schalie-)oliesector bevond zich bij de vorige Saoedische prijsaanval (2015-16) nog in een start-upfase met hoge schulden en behoeft aan hoge olieprijzen om break-even te draaien. Ondertussen is de sector meer matuur geworden, in handen van grote oliespelers met diepere zakken en wordt er efficiënter (lees rendabel aan lagere olieprijzen) geproduceerd. Vraag is maar of de Saoedi's niet vooral in eigen voet schieten in hun strijd om marktaandeel.
Toekomstige nieuwsstroom
Heel wat geruststellende elementen dus, maar hier heeft een markt in capitulatiemodus weinig boodschap aan. De markt kijkt nu echter vooral naar de korte termijn nieuwsstroom en die blijft wellicht nog een tijdje beladen. KBC AM verwacht een verdere uitbreiding van het virus buiten China, eventuele bijkomende quarantainemaatregelen, neerwaartse winstherzieningen en economische indicatoren op zelden geziene niveaus.
De visie van KBC Asset Management
Posities aanhouden blijft op dit moment dus de boodschap. Er doen zich, voor beleggers met een middellange termijnbril op, zeker opportuniteiten voor. Toch is er wellicht nog voldoende tijd om posities in te nemen om van het herstel te profiteren. Dat we korter bij de bodem zitten dan bij de top lijkt wel duidelijk. De correctie komt in de buurt van 20%, dat is eerder aan de hoge kant van de correcties van de laatste 50 jaar. Achter veilig havens, zoals staatsobligaties, Zwitserse frank, Japanse Yen of goud aanhollen lijkt KBC AM evenmin verstandig.
Het hoofd koel houden in moeilijk tijden is het adagio van de verstandige belegger.